De meest gehoorde klacht over airconditioning is wel dat men het gevoel heeft er verkouden van te worden of een zere keel van krijgt. We horen het vaak in de auto, maar vooral op vakantie. Het gevoel is onwijs vervelend, maar komt dit door de airco of niet? We zochten het uit!

Nee, je wordt niet verkouden van een airco

Maar, heb je al een virus in je lichaam wat nog niet op de voorgrond is getreden? Dan zorgt de verkoeling van een airco ervoor dat dit virus wel sneller naar de voorgrond komt en verspreid wordt. Het is in dit geval de verkoeling die ervoor zorgt, niet de airco zelf. Verwarm je met de airco? Dan wordt je dus zeker niet verkouden van de lucht van de airco.

Hoe zit het dan met de airco op vakantie?

Op vakantie is bovenstaande aannemelijk. Op een zonvakantie ga je veelal van de warmte in de kou, maar wat daar veel vaker voorkomt is keelpijn. De keelpijn is waarschijnlijk te wijten aan het gebrek aan onderhoud van de airco’s in hotels. Als de filters niet regelmatig worden schoongemaakt, hopen schimmels en bacteriën op. Deze worden dan samen met de koele lucht door de ruimte geblazen en daar kun je keelpijn van krijgen.

Airco onderhoud is de oplossing

Grote kans dat je van jouw airco thuis nog niet verkouden bent geworden, omdat je deze goed laat onderhouden of zelf de filters regelmatig reinigt. Natuurlijk kan het ook bij jouw airco thuis nog wel voorkomen dat het virus wat je al bij je draagt, wordt versterkt. Het beste wat je kunt doen, is het laten onderhouden van jouw airco. Zo voorkom je ophoping van schimmels en bacteriën en blijft jouw lucht echt schoon.