Wat is een duurzame wijk?

Een duurzame wijk is een buurt die zo duurzaam mogelijk probeert om te gaan met de omgeving. Dit uit zich bijvoorbeeld in een lager energieverbruik, maar ook in het enkel gebruikmaken van duurzame energie met bijvoorbeeld zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Daarnaast worden er in een duurzame wijk efficiënt afval gescheiden en materialen gerecycled. Daardoor belast een duurzame wijk het milieu minimaal. Kijkend naar de energietransitie is het ontzettend belangrijk dat er in Nederland steeds meer duurzame wijken komen. Dat is een behoorlijke opgave. Uw gemeente heeft hierin een belangrijke rol, maar u kunt ook zelf aan de slag. Bijkomend voordeel: hoe duurzamer uw wijk, hoe aantrekkelijker het wordt om er te wonen. Daardoor stijgt ook uw woningwaarde. Om u te helpen verduurzamen, stelt de overheid onder voorwaarden subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van uw woning. Dat scheelt enorm in de kosten! Op welke subsidie(s) u recht heeft, hangt af van uw gemeente.

Hoe werkt u collectief aan een duurzame wijk?

Natuurlijk is het prettig dat u gebruik kunt maken van subsidie(s) om uw woning te verduurzamen en dat uw woningwaarde stijgt in een duurzame wijk. Echter startten we deze blog met de stelling dat collectief verduurzamen loont. Hoe kunt u gezamenlijk met uw buren verduurzamen en ondertussen maximaal profiteren? We geven u zeven tips om gezamenlijk uw wijk duurzamer te maken.

1. Sla de handen ineen

Een belangrijke eerste stap om gezamenlijk te verduurzamen is om de handen ineen te slaan met uw buren. Overleg met de buurtbewoners wat hun wensen zijn; hoe zouden zij graag de wijk verduurzamen en wat hebben ze hier voor nodig? Vervolgens is het belangrijk om contact te leggen met uw gemeente. Voor een aantal verduurzamingsaspecten is het vaak namelijk nodig dat de gemeente hierin faciliteert. Door dit collectief te doen, ziet de gemeente dat de behoefte in de wijk groot is.

2. Elektrische laadpalen

Elektrisch rijden is een duurzaam alternatief voor benzine en diesel. Hoeveel elektrische of hybride auto’s rijden er al rond in uw wijk? Of hoeveel buurtbewoners hebben deze wens? Voldoende openbare oplaadpunten zijn erg belangrijk wanneer er steeds meer elektrische auto’s in de wijk komen. U wilt immers niet onderweg stil komen te staan. Ga hierover met uw gemeente in gesprek en kijk waar in uw wijk er behoefte is aan elektrische laadpalen.

3. Gezamenlijke aanschaf van zonnepanelen

Heeft u nog geen zonnepanelen? Overleg dan eens met uw buren of zij ook interesse hebben in zonnepanelen. Bij sommige bedrijven krijgt u korting wanneer er op meerdere huizen in een wijk gezamenlijk zonnepanelen worden gelegd. Dat scheelt behoorlijk in de aanschaf! Wilt of kunt u de investering in zonnepanelen niet doen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om zonnepanelen te huren. Voor een vast maandelijks huurbedrag profiteert u dan 30 jaar lang van zonne-energie en de besparing op de energierekening. Ditzelfde geldt voor andere duurzame alternatieven, zoals warmtepompen en zonneboilers.

4.Minder afval

Zorg samen met uw buren voor minder afval in uw wijk. Koop zo weinig mogelijk plastic verpakte producten. U kunt ook spullen en kleding duurzamer gebruiken door ze te laten repareren, recyclen of naar de kringloopwinkel te brengen. Een andere tip om minder afval te produceren is om zelf groente en fruit te kweken in bijvoorbeeld een moestuin. Tegenwoordig zijn er eenvoudige oplossingen waarmee u zelfs op een klein balkon uw eigen groente en fruit kunt kweken. Toch liever in de winkel kopen? Koop dan uw groente en fruit bij de boer of lokale fruitteler. Daardoor is er minder transport nodig en wordt er minder CO₂ uitgestoten. Ondertussen helpt uw wijk de lokale economie ook een handje!

5. Afval scheiden

Heeft u nog wel (veel) afval? Scheidt het dan. Het scheiden van afval vinden veel mensen niet erg om te doen, maar er moeten wel voldoende punten in de wijk zijn waar het afval ingeleverd kan worden. Kijk eens samen met uw buren of er voldoende inzamelpunten in de wijk zijn. Twijfelt u daarover? Overleg dan met de gemeente of er meerdere afval inzamelpunten kunnen komen. Daarnaast kunt u ook inventariseren of er voldoende prullenbakken staan. Dit voorkomt zwerfafval en draagt bij aan een schonere wijk.

6. Lege stukjes grond beplanten

In veel wijken zijn er kleine stukjes grond waar niks mee gedaan wordt en braak liggen. U kunt als wijk overleggen met de gemeente of deze stukken beplant kunnen worden. Daardoor komt er meer groen in de wijk. Dit ziet er vrolijker uit, maar heeft ook een positief effect op de natuur.

7. Deel een auto

Vaak zien we dat hele straten vol staan met auto’s. In uw wijk ook? Zonde, want vaak worden alle auto’s niet op hetzelfde moment gebruikt. Kijk eens wat de mogelijkheden zijn voor een buurtauto. U kunt dan de auto delen met anderen in uw wijk. Dit bespaart kosten en is beter voor het milieu.

Werkt u ook mee aan een duurzame wijk?

Werkt u ook mee aan een duurzame wijk? Of woont u er al in? Dan draagt u eraan bij dat ook de volgende generaties duurzaam en comfortabel kunnen wonen- leven en werken. Meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op met één van de adviseurs van de Saman Groep voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vrijblijvende offerte aanvragen