Wat is een duurzame wijk?
Een duurzame wijk is een buurt die zo duurzaam mogelijk probeert om te gaan met de omgeving. Dit uit zich bijvoorbeeld in een lager energieverbruik, maar ook in het enkel gebruikmaken van duurzame energie met bijvoorbeeld zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Daarnaast worden er in een duurzame wijk efficiënt afval gescheiden en materialen gerecycled. Daardoor belast een duurzame wijk het milieu minimaal. Kijkend naar de energietransitie is het ontzettend belangrijk dat er in Nederland steeds meer duurzame wijken komen. Dat is een behoorlijke opgave. Jouw gemeente heeft hierin een belangrijke rol, maar je kunt ook zelf aan de slag. Bijkomend voordeel: hoe duurzamer jouw wijk, hoe aantrekkelijker het wordt om er te wonen. Daardoor stijgt ook jouw woningwaarde. Om je te helpen verduurzamen, stelt de overheid onder voorwaarden subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van jouw woning. Dat scheelt enorm in de kosten! Op welke subsidie(s) je recht heeft, hangt af van jouw gemeente.
Hoe werkt jouw collectief aan een duurzame wijk?
Natuurlijk is het prettig dat je gebruik kunt maken van subsidie(s) om jouw woning te verduurzamen en dat jouw woningwaarde stijgt in een duurzame wijk. Echter startten we deze blog met de stelling dat collectief verduurzamen loont. Hoe kun je gezamenlijk met uw buren verduurzamen en ondertussen maximaal profiteren? We geven je zeven tips om gezamenlijk jouw wijk duurzamer te maken.
1. Sla de handen ineen
Een belangrijke eerste stap om gezamenlijk te verduurzamen is om de handen ineen te slaan met jouw buren. Overleg met de buurtbewoners wat hun wensen zijn; hoe zouden zij graag de wijk verduurzamen en wat hebben ze hier voor nodig? Vervolgens is het belangrijk om contact te leggen met jouw gemeente. Voor een aantal verduurzamingsaspecten is het vaak namelijk nodig dat de gemeente hierin faciliteert. Door dit collectief te doen, ziet de gemeente dat de behoefte in de wijk groot is.
2. Elektrische laadpalen
Elektrisch rijden is een duurzaam alternatief voor benzine en diesel. Hoeveel elektrische of hybride auto’s rijden er al rond in jouw wijk? Of hoeveel buurtbewoners hebben deze wens? Voldoende openbare oplaadpunten zijn erg belangrijk wanneer er steeds meer elektrische auto’s in de wijk komen. Je wil immers niet onderweg stil komen te staan. Ga hierover met jouw gemeente in gesprek en kijk waar in jouw wijk er behoefte is aan elektrische laadpalen.
3. Gezamenlijke aanschaf van zonnepanelen
heb je nog geen zonnepanelen? Overleg dan eens met jouw buren of zij ook interesse hebben in zonnepanelen. Bij sommige bedrijven krijg je korting wanneer er op meerdere huizen in een wijk gezamenlijk zonnepanelen worden gelegd. Dat scheelt behoorlijk in de aanschaf! Wilt of kun je de investering in zonnepanelen niet doen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om zonnepanelen te huren. Voor een vast maandelijks huurbedrag profiteer je dan 30 jaar lang van zonne-energie en de besparing op de energierekening. Ditzelfde geldt voor andere duurzame alternatieven, zoals warmtepompen en zonneboilers.
4.Minder afval
Zorg samen met jouw buren voor minder afval in jouw wijk. Koop zo weinig mogelijk plastic verpakte producten. Je kan ook spullen en kleding duurzamer gebruiken door ze te laten repareren, recyclen of naar de kringloopwinkel te brengen. Een andere tip om minder afval te produceren is om zelf groente en fruit te kweken in bijvoorbeeld een moestuin. Tegenwoordig zijn er eenvoudige oplossingen waarmee je zelfs op een klein balkon jouw eigen groente en fruit kunt kweken. Toch liever in de winkel kopen? Koop dan jouw groente en fruit bij de boer of lokale fruitteler. Daardoor is er minder transport nodig en wordt er minder CO₂ uitgestoten. Ondertussen helpt jouw wijk de lokale economie ook een handje!
5. Afval scheiden
Heb je nog wel (veel) afval? Scheidt het dan. Het scheiden van afval vinden veel mensen niet erg om te doen, maar er moeten wel voldoende punten in de wijk zijn waar het afval ingeleverd kan worden. Kijk eens samen met jouw buren of er voldoende inzamelpunten in de wijk zijn. Twijfel je daarover? Overleg dan met de gemeente of er meerdere afval inzamelpunten kunnen komen. Daarnaast kan je ook inventariseren of er voldoende prullenbakken staan. Dit voorkomt zwerfafval en draagt bij aan een schonere wijk.
6. Lege stukjes grond beplanten
In veel wijken zijn er kleine stukjes grond waar niks mee gedaan wordt en braak liggen. Je kan als wijk overleggen met de gemeente of deze stukken beplant kunnen worden. Daardoor komt er meer groen in de wijk. Dit ziet er vrolijker uit, maar heeft ook een positief effect op de natuur.
7. Deel een auto
Vaak zien we dat hele straten vol staan met auto’s. In jouw wijk ook? Zonde, want vaak worden alle auto’s niet op hetzelfde moment gebruikt. Kijk eens wat de mogelijkheden zijn voor een buurtauto. Je kan dan de auto delen met anderen in jouw wijk. Dit bespaart kosten en is beter voor het milieu.
Werk je ook mee aan een duurzame wijk?
Werk je ook mee aan een duurzame wijk? Of woon je er al in? Dan draag je eraan bij dat ook de volgende generaties duurzaam en comfortabel kunnen wonen- leven en werken. Meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op met één van de adviseurs van de Saman Groep voor een vrijblijvend adviesgesprek.