hoe komen de stijgende energieprijzen?

Er is niet één oorzaak waardoor de energieprijzen zo hard zijn gestegen het afgelopen jaar, het is een optelsom van meerdere factoren. De belangrijkste zijn:

 • Door de oorlog Oekraïne heeft Europa sancties opgelegd aan Rusland. Als vergelding hiervoor exporteert Rusland steeds minder gas naar Europa waardoor de prijzen hard stijgen.
 • Er zijn nog steeds grote verstoringen in de vraag en aanbod van energie als nasleep van corona, waarbij landen plots veel meer/minder energie gebruiken als gevolg van lockdowns.
 • Er is weinig geïnvesteerd in opwek van stroom uit fossiele energie terwijl er nog te weinig hernieuwbare energie is om aan alle vraag te voldoen.

Al deze factoren zorgen ervoor dat er veel onzekerheid is of er wel voldoende energie is om straks de winter door te komen. Dit zorgt op zichzelf ook nog eens voor een hogere prijs.

Hoe lang blijven de energieprijzen nog hoog?

Met de stijgende energieprijzen is een veelgehoorde vraag, wanneer deze weer zullen dalen. Niemand weet exact hoe lang de prijzen nog hoog zullen blijven maar experts verwachten niet dat de prijzen weer snel zullen gaan dalen. Laat staan dat de prijzen ooit weer op het oude niveau zullen komen. Experts verwachten dat zeker in 2023 en 2024 de energieprijzen nog relatief hoog zullen blijven. Hoe de prijzen zich daarna ontwikkelen hangt onder andere af van de factoren hierboven.

Wat doet de overheid om de energieprijzen te verlagen?

De overheid heeft al en aantal stappen genomen om de gezinnen in Nederland te compenseren voor de hoge prijzen. De belangrijkste maatregelen zijn:

 • Ieder woonhuis met een elektriciteitsaansluiting in Nederland heeft recht op een heffingskorting, dit is een eenmalige belastingverlaging op energie. Per 1 januari 2022 is deze met € 265 verhoogd.
 • De belasting op stroom is met 5 cent per kWh verlaagd per 1 januari.
 • Per 1 juli 2022 heef het kabinet de btw op stroom, gas en de netwerkkosten verlaagd van 21% naar 9%.

In het beste geval levert dit een voordeel op van € 600-800 voor een gezin. Met een stijging van gemiddeld € 3.900 is dit echter een druppel op een gloeiende plaat.

Voor huishoudens met de laagste inkomens (tot 120% van het sociaal minimumloon) is er dit jaar eenmalig een extra energietoeslag van € 1.300. Maar ook hiermee is de totale stijging van de energiekosten niet eens half afgedekt helaas.

Hoe krijg ik mijn energierekening omlaag?

De eerste stap is besparen, de energie die je niet gebruikt hoef je immers ook niet in te kopen. Zet de verwarming wat lager, douche wat korter en laat de lampen niet onnodig aan staan.

Als dat allemaal is gedaan heb je toch nog steeds een bepaald stroom en gas verbruik over. Ook hier kan je kan je nog fors op besparen door het huren van zonnepanelen en een warmtepomp.

Als je zonnepanelen of en warmtepomp gaat huren betaal je geen eenmalige investering en in de meeste gevallen ga je direct (fors) op je energiekosten besparen.

Door een warmtepomp en zonnepanelen wordt je grotendeels zelfvoorzienend in je energiebehoefte. Met het huren betaal je een vast bedrag per maand waardoor je ook financieel altijd weet waar je aan toe bent en niet met onverwachte prijsstijgingen wordt geconfronteerd.

Breng je geld dus niet elke maand naar de energieleverancier maar investeer het in je eigen energie!

Wil je weten wat er in jouw situatie mogelijk is met het huren van zonnepanelen en een warmtepomp. In en vrijblijvend advies gesprek vertellen we er alles over en laten we je zien hoeveel jij kunt besparen op je energiekosten!

> Wil je weten waarom je een warmtepomp huurt? Lees de blog!

Vraag jouw huurofferte aan!

 • Hidden
 • Uw gegevens

 • Hidden
 • Wij installeren in postcodegebieden 2600, 2900 t/m 3399 en 4200 t/m 5100. Levering DHZ in heel Nederland.
 • Ervaart u problemen?

  Mail dan naar [email protected]
 • Hidden

  Onzichtbare velden