Wat houdt de energiebesparingsplicht 2023 in?

De energiebesparingsplicht bestaat uit twee delen. Het ene deel gaat over milieubelastende activiteiten op locatie. Daar lees je meer over op de website van Informatiepunt Leefomgeving. Het andere deel gaat over milieubelasting van het gebouw. Hiervoor wordt de ondernemer verplicht gesteld om alle duurzame maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of korter uit te voeren. Grote kans dat je bijvoorbeeld een zonnepaneleninstallatie of klimaatsysteem al zo snel hebt terugverdiend. Dat is goed voor het milieu en draagt bovendien positief bij aan de energierekening van jouw bedrijf.

Voor wie geldt de energiebesparingsplicht 2023?

De energiebesparingsplicht geldt voor ondernemers die per jaar ten minste 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas verbruiken. Verduurzaming is een mooie kans voor ondernemers die deze aantallen energie verbruiken. Ze kunnen niet alleen een mooie stap maken voor het milieu, maar ook flink besparen op de energierekening van het bedrijf.

Heb je nu als ondernemer een omgevingsvergunning milieu? Dan gaat de energiebesparingsplicht ook voor jou gelden. Vanaf 1 juli 2023 vervalt de oude vergunning namelijk.

Heb jij energiebesparingsplicht? Dan ben je verplicht om iedere vier jaar te rapporteren over jouw mogelijke duurzame stappen aan de lokale gemeente. De eigenaar van het gebouw is verantwoordelijk om bij de gemeente te rapporteren.

Wat zijn de mogelijkheden voor jouw bedrijf?

Wanneer je meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas verbruikt, ben je verplicht om duurzame maatregelen ui te voeren. Deze maatregelen moeten zichzelf wel binnen vijf jaar terugverdienen. De adviseurs van de Saman Groep kunnen de terugverdientijd van een duurzame maatregel voor je uitrekenen. We kijken daarbij ook gelijk of er subsidies zijn die de investering nog aantrekkelijker maken.

Een duurzaam klimaat voor jouw bedrijf dankzij een warmtepomp

Een warmtepompinstallatie kan veel betekenen voor jouw bedrijf. Niet alleen bespaar je flink op gas, ook is het erg comfortabel voor jouw medewerkers. Wist je dat een warmtepompinstallatie niet alleen voor warmte, maar ook voor koeling kan zorgen? Bovendien zijn er mogelijkheden om gebruik te maken van restwarmte via een duurzame installatie.

Duurzaam warm water met een zonneboiler

Gebruik je veel warm water in bijvoorbeeld een camping of zwembad? Dan kan een zonneboiler jouw bedrijf een grote besparing opleveren. Dankzij collectoren op het dak wordt het water in een boilervat duurzaam verwarmd. De besparing van dit systeem loopt op naarmate je meer water verbruikt.

Zelf groene stroom opwekken met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een hele bekende en laagdrempelige stap om te verduurzamen. Vele daken zijn ervoor geschikt en het plaatsen ervan vereist doorgaans geen verbouwing. Bovendien is de terugverdientijd van zonnepanelen kort.

Led-verlichting voor het perfecte plaatje

Ook met led-verlichting kun je een flinke besparing realiseren, vooral als je nu nog gebruik maakt van ‘ouderwetse’ lampen. Samen met onze partner LuxImprove realiseren we het perfecte lichtplan voor jouw bedrijf. Naast een besparing levert led-verlichting je ook een prettigere werkomgeving op.

Heb jij interesse in een duurzame stap?

Meld jezelf dan direct aan via onderstaand formulier! We nemen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken en berekenen de terugverdientijd en besparingen samen.

Ik wil een duurzaam klimaat

  • Hidden