De energiebronnen die groene energie opwekken zijn wind en zon. Op donkere dagen wekken zonnepanelen minder energie op. Als het te zacht waait of te hard waait, wekt een windmolen geen energie op. Dit betekent dat er energie opgewekt wordt tussen windkracht twee en windkracht tien. In Nederland en vooral in Zeeland komt het bijna nooit voor dat er geen energie opgewekt wordt met wind. Maar als het wel voorkomt of tijdens donkere dagen? Hoe kom je dan aan stroom? We leggen het hieronder voor je uit.

Grijze en groene energie op het energienet

Op het energienet komt alle geproduceerde stroom samen. Zowel grijs en groen. De stroom die bij een woning terechtkomt is dus een mix van energie die uit verschillende energiebronnen komt. Heb je gekozen voor een groene energieleverancier? Dan betekent het niet dat jouw woning direct verbinding heeft tussen een windmolen of zonnepanelen. Waarom zou je dan kiezen voor een groene energieleverancier? Omdat je met jouw keuze beïnvloedt hoe stroom opgewekt wordt en daarmee zorgt je ervoor dat de totale duurzame productie toeneemt. Hoe meer vraag naar groene energie, hoe meer aanbod er gaat komen.

Altijd genoeg groene en grijze energie

Op het moment dat de zon niet schijnt of als het windstil is produceren zonnepanelen en windmolens minder of zelfs helemaal niets. Dat is niet handig want er moet altijd stroom beschikbaar zijn. De kolencentrales daarnaast zijn minder duurzaam en afhankelijk. Het voordeel van kolencentrales is dat ze altijd de benodigde hoeveelheid stroom opwekken. Op donkere dagen of als het niet waait, kan de kolencentrale meer energie geven. Dit kan gelijk geregeld worden. Een kolencentrale geeft dus meer zekerheid dan zonnepanelen of windmolens. In Nederland gebruiken we daarom niet alleen groene stroom.

Wat is een groene energieleverancier?

Steeds meer groene energieleveranciers bieden groene energie aan. Ook is er steeds meer vraag naar groene stroom. Groene energieleveranciers kopen hun stroom bij producenten in Nederland of in het buitenland in. Kies voor een leverancier die lokaal groene energie opwekt.

Hoe groen is jouw energie?

Er komt dus niet letterlijk groene stroom uit uw stopcontact. Door te kiezen voor groene energie zorg je er wel voor dat er meer groene stroom op het energienet komt. Dat betekent dat kolencentrales ook minder grijze stroom hoeven op te wekken en daarmee dus minder CO₂ uitstoot.

V