1. Maak jouw vriezer leeg

Zorg er allereerst voor dat jouw vriezer leeg is voordat je hem gaat ontdooien. Om te voorkomen dat je de etenswaren uit jouw vriezer na het schoonmaken moet weggooien, kun je de producten tijdelijk bewaren in een koelbox. Ook is het handig om in de periode voorafgaand aan het schoonmaken de etenswaren in jouw vriezer zoveel mogelijk op te eten. Daardoor raakt jouw vriezer automatisch leeg. Ontdooi je de vriezer in de winter en vriest het buiten? Dan kun je de diepvriesproducten ook tijdens het schoonmaken in een bak buiten zetten. Haal tot slot ook de laden uit jouw vriezer.

2. Zet jouw vriezer uit

Haal vervolgens de stekker uit het stopcontact. Als jouw koelkast en vriezer een gezamenlijke thermostaat hebben, dan is het belangrijk om de producten uit de koelkast ook koel op te bergen.

3. Voorkom een natte vloer

Als het ijs in jouw vriezer smelt, zal de vriezer vollopen met water. Daarom is het belangrijk om een lekbak of handdoek op de bodem van jouw vriezer te leggen. Zo voorkom je eventuele waterschade.

4. Verwijder ijs

Het kan een aantal uren duren voordat jouw vriezer volledig ontdooit is. Geen zin om te wachten? Dan kun je het ijs verwijderen door middel van bijvoorbeeld een plastic krabbertje of spatel. Let hierbij wel op dat je geen scherpe voorwerpen gebruikt. Daarmee kan je de diepvries beschadigen.

5. Ontdooi jouw vriezer sneller

Duurt het ontdooien te lang? Dan kun je het proces versnellen door een pan met kokend water in de vriezer te zetten en de vriezer dicht te doen. Jouw vriezer is dan gemiddeld na een kwartier ontdooid. Indien nodig kun je dit herhalen.

6. Maak gelijk schoon

Als je de vriezer helemaal ontdooid heeft, kun je direct de vriezer schoonmaken.Je kan dit het beste doen met warm water en soda. Soda is desinfecterend en geeft geen geur af.

7. Goed drogen

Als alles ontdooit is, is alles nog nat in jouw vriezer. Wanneer je de vriezer nu zou aanzetten, bevriest dit water en heb je opnieuw ijs in de vriezer. Maak daarom de wanden en koelelementen goed droog voordat je de vriezer weer aanzet.

8. Klaar voor gebruik!

Je kan de vriezer nu weer aansluiten. Als de vriezer weer op de juiste temperatuur is, kan je de laden en de etenswaren weer terugzetten in jouw vriezer. Zo lang mogelijk genieten van jouw schone vriezer? Zorg ervoor dat je de vriezer goed sluit en de deur niet onnodig opendoet. Het kost namelijk veel energie om de vriezer weer op de juiste temperatuur te krijgen nadat deze heeft opengestaan.

Voorkom onnodige kosten: ontdooi jouw vriezer

Het is belangrijk om jouw vriezer minimaal één keer per jaar te ontdooien. Elke twee millimeter aan ijs zorgt voor een stijging van ongeveer 10% in het energieverbruik. En daarmee dus ook voor een stijging op jouw energierekening! Het is dus goed voor het milieu en voor jouw portemonnee om jouw vriezer regelmatig te ontdooien.

Volg onze Facebookpagina voor meer bespaartips!

Vrijblijvende offerte aanvragen