1. Maak uw vriezer leeg

Zorg er allereerst voor dat uw vriezer leeg is voordat u hem gaat ontdooien. Om te voorkomen dat u de etenswaren uit uw vriezer na het schoonmaken moet weggooien, kunt u de producten tijdelijk bewaren in een koelbox. Ook is het handig om in de periode voorafgaand aan het schoonmaken de etenswaren in uw vriezer zoveel mogelijk op te eten. Daardoor raakt uw vriezer automatisch leeg. Ontdooit u de vriezer in de winter en vriest het buiten? Dan kunt u de diepvriesproducten ook tijdens het schoonmaken in een bak buiten zetten. Haal tot slot ook de laden uit uw vriezer.

2. Zet uw vriezer uit

Haal vervolgens de stekker uit het stopcontact. Als uw koelkast en vriezer een gezamenlijke thermostaat hebben, dan is het belangrijk om de producten uit de koelkast ook koel op te bergen.

3. Voorkom een natte vloer

Als het ijs in uw vriezer smelt, zal de vriezer vollopen met water. Daarom is het belangrijk om een lekbak of handdoek op de bodem van uw vriezer te leggen. Zo voorkomt u eventuele waterschade.

4. Verwijder ijs

Het kan een aantal uren duren voordat uw vriezer volledig ontdooit is. Geen zin om te wachten? Dan kunt u het ijs verwijderen door middel van bijvoorbeeld een plastic krabbertje of spatel. Let hierbij wel op dat u geen scherpe voorwerpen gebruikt. Daarmee kunt u de diepvries beschadigen.

5. Ontdooi uw vriezer sneller

Duurt het ontdooien te lang? Dan kunt u het proces versnellen door een pan met kokend water in de vriezer te zetten en de vriezer dicht te doen. Uw vriezer is dan gemiddeld na een kwartier ontdooid. Indien nodig kunt u dit herhalen.

6. Maak gelijk schoon

Als u de vriezer helemaal ontdooid heeft, kunt u direct de vriezer schoonmaken. U kunt dit het beste doen met warm water en soda. Soda is desinfecterend en geeft geen geur af.

7. Goed drogen

Als alles ontdooit is, is alles nog nat in uw vriezer. Wanneer u de vriezer nu zou aanzetten, bevriest dit water en heeft u opnieuw ijs in de vriezer. Maak daarom de wanden en koelelementen goed droog voordat u de vriezer weer aanzet.

8. Klaar voor gebruik!

U kunt de vriezer nu weer aansluiten. Als de vriezer weer op de juiste temperatuur is, kunt u de laden en de etenswaren weer terugzetten in uw vriezer. Zo lang mogelijk genieten van uw schone vriezer? Zorg ervoor dat u de vriezer goed sluit en de deur niet onnodig opendoet. Het kost namelijk veel energie om de vriezer weer op de juiste temperatuur te krijgen nadat deze heeft opengestaan.

Voorkom onnodige kosten: ontdooi uw vriezer

Het is belangrijk om uw vriezer minimaal één keer per jaar te ontdooien. Elke twee millimeter aan ijs zorgt voor een stijging van ongeveer 10% in het energieverbruik. En daarmee dus ook voor een stijging op uw energierekening! Het is dus goed voor het milieu en voor uw portemonnee om uw vriezer regelmatig te ontdooien.

Volg onze Facebookpagina voor meer bespaartips!

Vrijblijvende offerte aanvragen