#1 Thermostaat een graadje lager

Tijdens de koude winterdagen zet u waarschijnlijk de thermostaat lekker hoog. Maar, gezellig samen onder een deken op de bank heeft ook zijn charme! Of wellicht heeft u zelfs een open haard, waardoor uw cv-ketel of warmtepomp minder hard hoeft te werken. Door uw thermostaat een graadje lager te zetten kunt u eenvoudig veel energie besparen. U bespaart hiermee gemiddeld € 80 per jaar aan energiekosten.

#2 Sluit uw deuren en ramen

Een tweede bespaartip is het sluiten van deuren en ramen. Het klinkt logisch, maar veel mensen vergeten dit. Hoe groter de ruimte, hoe langer het duurt voordat de ruimte is opgewarmd. Ook wanneer u (binnen)deuren of ramen heeft openstaan, gaat er hierdoor veel warmte verloren. Daardoor gebruikt uw cv-ketel of warmtepomp extra energie. Door uw deuren en ramen te sluiten, blijft de warmte in de kamer hangen en is er minder energie nodig om de ruimte op te warmen.

#3 Sluit uw gordijnen

Via uw ramen verliest u de meeste warmte. Ook wanneer u dubbelglas heeft. Door uw gordijnen te sluiten blijft de warmte beter in huis hangen. Bovendien hoeft er minder verwarmd te worden om de woning op dezelfde temperatuur te houden. Zo bespaart u behoorlijk op uw energiekosten.

#4 Isoleren

Een ideale manier om energie te besparen is isoleren. Er zijn diverse mogelijkheden voor het isoleren van uw woning. Denk daarbij aan het isoleren van muren, daken en vloeren. Als uw woning slecht geïsoleerd is, heeft u meer last van tocht, temperatuurschommelingen en vochtproblemen. Bovendien blijft een goed geïsoleerd huis in de zomer ook koeler. Door goed te isoleren, kunt u comfortabeler wonen en bespaart u op de energierekening.

#5 Tochtstrips

Kieren en naden zorgen ervoor dat u warmte verliest. Ook via kattenluikjes gaat er warmte verloren. Kieren en naden zijn makkelijk dicht te maken met tochtstrips. Door het aanbrengen van tochtstrips en een brievenbus-borstel voorkomt u tocht en blijft de warmte langer in huis.

Met welke tip gaat u deze winter aan de slag?

Volg onze Facebookpagina voor meer winterse bespaartips voor thuis!