#1 Thermostaat een graadje lager

Tijdens de koude winterdagen zet je waarschijnlijk de thermostaat lekker hoog. Maar, gezellig samen onder een deken op de bank heeft ook zijn charme! Of wellicht heb je zelfs een open haard, waardoor jouw cv-ketel of warmtepomp minder hard hoeft te werken. Door jouw thermostaat een graadje lager te zetten kun je eenvoudig veel energie besparen. Je bespaart hiermee gemiddeld € 80 per jaar aan energiekosten.

#2 Sluit jouw deuren en ramen

Een tweede bespaartip is het sluiten van deuren en ramen. Het klinkt logisch, maar veel mensen vergeten dit. Hoe groter de ruimte, hoe langer het duurt voordat de ruimte is opgewarmd. Ook wanneer je (binnen)deuren of ramen heeft openstaan, gaat er hierdoor veel warmte verloren. Daardoor gebruikt jouw cv-ketel of warmtepomp extra energie. Door jouw deuren en ramen te sluiten, blijft de warmte in de kamer hangen en is er minder energie nodig om de ruimte op te warmen.

#3 Sluit jouw gordijnen

Via jouw ramen verlies je de meeste warmte. Ook wanneer je dubbelglas hebt. Door jouw gordijnen te sluiten blijft de warmte beter in huis hangen. Bovendien hoeft er minder verwarmd te worden om de woning op dezelfde temperatuur te houden. Zo bespaar je behoorlijk op jouw energiekosten.

#4 Isoleren

Een ideale manier om energie te besparen is isoleren. Er zijn diverse mogelijkheden voor het isoleren van jouw woning. Denk daarbij aan het isoleren van muren, daken en vloeren. Als jouw woning slecht geïsoleerd is, heb je meer last van tocht, temperatuurschommelingen en vochtproblemen. Bovendien blijft een goed geïsoleerd huis in de zomer ook koeler. Door goed te isoleren, kun je comfortabeler wonen en bespaar je op de energierekening.

#5 Tochtstrips

Kieren en naden zorgen ervoor dat je warmte verliest. Ook via kattenluikjes gaat er warmte verloren. Kieren en naden zijn makkelijk dicht te maken met tochtstrips. Door het aanbrengen van tochtstrips en een brievenbus-borstel voorkom je tocht en blijft de warmte langer in huis.

Met welke tip ga je deze winter aan de slag?

Volg onze Facebookpagina voor meer winterse bespaartips voor thuis!