Type cv-ketel kiezen

VR-ketel

Alle cv-ketels die in Nederland worden verkocht vallen minimaal in de categorie VR-ketel. Een VR-ketel (Verbeterd Rendement), zet circa 89% van de energie om in nuttige warmte. Hierbij gaat wel de warmte van de verbrandingsgassen verloren. Een VR-ketel heeft ten opzichte van een HR-ketel geen afvoer voor condenswater nodig die wordt aangesloten op het riool. Let op! In Nederland mogen er geen VR-ketels meer worden verkocht

HR-ketel

Een HR-ketel (Hoge Rendement), heeft een rendement van meer dan 100%. Daardoor is dit type zuiniger dan een VR-ketel. De extra opbrengst wordt gerealiseerd doordat het koude retourwater in een warmtewisselaar wordt voorverwarmd met warmte van de rookgassen. Tijdens dit proces condenseert een deel van de waterdamp, waarbij veel warmte ontstaat. Belangrijk om te weten is dat een HR-ketel een afvoer voor condenswater nodig heeft.

Hybride ketel

Het derde soort is een combinatie van een HR cv-ketel en een elektrische warmtepomp, hybride genoemd. Hierbij werken de cv-ketel en warmtepomp samen om te voorzien in de warmtebehoefte. De warmtepomp gebruikt energie uit de lucht of bodem om de woning te verwarmen. Is deze energie niet toereikend, dan verwarmd de cv-ketel bij. Hierdoor wordt er veel minder gas verbruikt dan bij een ander type cv-ketel.

Open systeem of gesloten systeem

Bij de verbranding van gas heeft een cv-ketel zuurstof nodig. Om te bepalen waar deze zuurstof vandaan komt, kunt u uitgaan van twee opties. Een gesloten- of open systeem. Een open cv-ketel haalt lucht uit de ruimte waar de ketel hangt. Daardoor is extra ventilatie van groot belang. Open cv-ketels zijn daarom minder geschikt voor woningen die goed geïsoleerd zijn. Let op, tegenwoordig mogen open cv-ketels in veel situaties niet meer worden toegepast. Bij een gesloten systeem wordt de zuurstof niet onttrokken via de binnenhuislucht, maar uit de buitenlucht. Dit gebeurt vaak via een dubbelwandige pijp. Via deze pijp wordt zowel de buitenlucht aangezogen als het rookgas afgevoerd. Het voordeel van een gesloten systeem is dat relatief schone buitenlucht wordt gebruikt bij de verbranding. Hierdoor heeft de brander een schonere verbranding en vervuilt minder snel.

Welk type cv-ketel past bij mij?

Om het juiste type cv-ketel te kiezen kijken we eerst naar uw woning. Hoe groter de woning, hoe meer vermogen uw ketel moet hebben. Ook kijken we naar hoe goed de woning is geïsoleerd. Door slechte isolatie gaat er namelijk veel warmte verloren. Verder kijken we op hoeveel plekken u in de woning tegelijkertijd warm water nodig heeft. Ook dit is bepalend voor het benodigde vermogen van de cv-ketel. Op basis van de mogelijkheden en uw wensen voor een bepaald type cv-ketel, geven wij een passend advies. Ontdek welke cv-ketel het beste bij uw situatie past met onze online check.

Het juiste type Cv-ketel kopen of huren bij de Saman Groep

Saman Groep biedt een breed assortiment aan verschillende soorten cv-ketels. Wij werken samen met de beste leveranciers en fabrikanten zoals Nefit, Intergas en Remeha. Wanneer kopen niet binnen uw mogelijkheden valt of geen noodzaak is, kunt u ook een cv-ketel huren. Een cv-ketel huurt u voor een periode van minimaal 12 jaar. U betaalt dan maandelijks een vast bedrag. Ondertussen houden wij uw toestel in optimale conditie, want service en onderhoud zijn bij de huur inbegrepen. Bij eventuele storingen staan wij 24 uur per dag, zeven dagen in de week voor u klaar zonder bijkomende kosten.