Welke type airco’s zijn er?

Een airco kan jouw huis in de zomermaanden een stuk aangenamer maken. Ook in de wintermaanden kun je verwarmen met een airco. Maar hoe weet je welke airconditioning je het beste kunt kopen? In de basis kun je kiezen voor een mobiele airco of een vaste airco (split unit).

Mobiele airco (monoblock airco)

Een voordeel van een mobiele airco is dat je deze eenvoudig kunt verplaatsen in huis. Aan de airco zit een afvoerslang waardoor condens naar buiten kan. Deze slang hang je vaak uit het raam. Echter ontstaat er onderdruk in de te koelen ruimte, doordat er warme lucht naar buiten wordt geblazen. Hierdoor stroomt automatisch warme lucht via alle openingen in de ruimte weer naar binnen. Dat maakt dit type airco’s minder efficiënt. Ook hebben mobiele airco’s over het algemeen minder vermogen, waardoor ze meer moeite hebben met het koelen van grote ruimten. Tot slot zijn ze niet energiezuinig en maken ze veel lawaai. Een mobiele airco is daardoor vooral interessant wanneer je voor kortere perioden verschillende ruimten apart wilt koelen.

Vaste airco (split-unit airco)

Een vaste airco – of split-unit airco – wordt op een vaste plaats in een ruimte geïnstalleerd. De airco bestaat uit twee delen: een compacte binnenunit en een wat grotere buitenunit. De binnenunit wordt meestal aan een wand gemonteerd en de buitenunit buiten aan de gevel of op een plat dak. Een groot voordeel van dit type airco is dat deze kan koelen, verwarmen en de luchtkwaliteit in de ruimte kan verbeteren. Daarnaast is de binnenunit geruisloos, omdat de onderdelen die meer geluid maken in de buitenunit zijn geplaatst. Tot slot is dit type airco erg energie-efficiënt en heeft het meer vermogen dan een mobiele airco, waardoor deze ook grotere ruimten goed kan koelen.

Het is tevens mogelijk om meerdere binnenunits aan te sluiten op één buitenunit. We spreken dan over een multisplit airco.

Wist je dat de installatie van een vaste airco altijd gedaan moet worden door een STEK-erkend installateur, zoals de Saman Groep? Dit heeft te maken met het monteren van de leidingen en alle handelingen met betrekking tot het koelmiddel. Voor een mobiele airco is dit niet nodig.

Airco kopen bij de Saman Groep

De Saman Groep biedt enkel vaste airco’s aan. Al ruim 10 jaar leveren wij A-kwaliteit airconditioning van Daikin, waarop je maar liefst 5 jaar garantie krijgt. Daikin is een betrouwbare leverancier waarbij u ook in de toekomst verzekerd bent van beschikbaarheid van alle onderdelen en service.

Welk vermogen heb ik nodig?

Wanneer je een airco wilt kopen moet je bepalen welk vermogen je nodig hebt. De Saman Groep helpt je hierbij graag.

Stel, je hebt een kamer van 60 m³ (5 x 4 x 3 meter). Door dit te vermenigvuldigen met 40 weet je hoeveel vermogen je nodig hebt. In dit geval: 60 x 40 = 2400 W. Dit komt overeen met 2.4 kW. In dit geval heb je dus een airco nodig met een minimaal vermogen van 2.4 kW.

Bij de Saman Groep kun je dan bijvoorbeeld kiezen voor een Daikin Comfora of Daikin Stylish. Uiteraard is ook de isolatiewaarde van de ruimte waarin de airco komt te hangen van belang. Hoe beter geïsoleerd, hoe beter de airco zijn werk kan doen.

Meer informatie

Wil jij meer informatie over het kopen van een airco thuis of op de zaak? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek of bekijk al onze airconditioners in onze webshop.

Vrijblijvende offerte aanvragen