nA HET LEZEN VAN DEZE TIPS OVER ZONNEPANELEN:

 • Weet u hoe u de juiste zonnepaneleninstallatie kunt bepalen.
 • Beschikt u over praktische tips en handvatten om een goede afweging te kunnen maken voor zonnepanelen.
 • Weet u of u in uw situatie beter zonnepanelen kunt kopen of huren.
 • Heeft u slimme inzichten opgedaan om goed voorbereid het gesprek aan te gaan met een installateur.
 • Heeft u praktische tips gekregen over het aanmelden van de zonnepanelen bij de netbeheerder en verzekeraar om zorgeloos te profiteren.

Tip 1: Bepaal hoeveel u wilt besparen, uw energieverbruik en uw budget

Wanneer u de keuze maakt om zelf stroom op te wekken met zonnepanelen, duiken veel mensen direct het internet op. Vervolgens vliegen de merken, prijzen, specificaties en acties hen om de oren. Hoe kunt u dan een goede keuze maken? Daarom starten we met een van de belangrijkste tips over zonnepanelen: begin uw (online) zoektocht naar zonnepanelen en een installateur altijd met het bepalen wat u wilt besparen, hoe hoog uw energieverbruik is en na te denken over uw budget. Wilt u uw volledige stroomverbruik dekken? Welk bedrag kunt u momenteel missen? Hoeveel mogen de zonnepanelen inclusief installatie kosten? Heeft u nauwelijks of geen budget beschikbaar om zonnepanelen te kopen? Kijk dan naar de mogelijkheden om zonnepanelen te huren. Daarover meer in tip zes.

Tip 2: Bepaal of uw woning geschikt is voor zonnepanelen

Op bijna ieder dak in Nederland kunnen zonnepanelen worden geplaatst. Dat is mooi. Toch zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden wanneer u overweegt om zonnepanelen aan de schaffen. Denk bijvoorbeeld aan een goede staat van uw dak(pannen) en de oriëntatie van uw dak. Om een optimaal rendement te behalen met zonnepanelen is een dak op het zuiden en een hellingshoek van zo’n 30 à 40 graden het meest ideaal. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat wanneer uw dakoriëntatie anders is, u geen zonnepanelen kunt plaatsen. Het rendement zal waarschijnlijk wel iets lager zijn. Daarom is het belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer u berekent hoeveel wattpiekvermogen zonnepanelen u nodig heeft.

Saman Groep | Zonnewijzer | Blog 9 tips die u moet lezen voordat u zonnepanelen aanschaft

Rendement zonnepanelen ten opzichte van uw dakoriëntatie.

Een ander belangrijk punt om mee te nemen is eventuele schaduwvorming door bomen, andere huizen of schoorstenen op uw dak. Schaduw kan de productiviteit van uw zonnepanelen verlagen. Wanneer u schaduwvorming op uw dak heeft, of uw zonnepanelen op verschillende daken of hellingshoeken wilt plaatsen, is het verstandig om te kijken naar bijvoorbeeld het parallelschakelen van de panelen. Is dit bij u het geval? Kijk dan naar zonnepanelen met bijvoorbeeld een SolarEdge omvormer en power optimizers. Hierover meer in tip vijf in deze blog met tips over zonnepanelen. 

Tip 3: Bereken hoeveel vermogen u wilt opwekken met zonnepanelen

Het vermogen van een zonnepaneel drukken we uit in Wattpiek (Wp). De stroom die u thuis verbruikt wordt uitgedrukt in kWh. Maar, hoeveel kWh levert één Wp eigenlijk op? Grofweg gaan we ervanuit dan 1 Wp jaarlijks circa 0,90 kWh opbrengt onder de meest ideale omstandigheden. Heeft u een dak op het zuiden, dan is dit iets meer, heeft u een dak op het ooster dan is dit wat minder. Een zonnepaneel met een vermogen van 300 Wp levert dus jaarlijks gemiddeld 300*0,90 = 270 kWh op. Op basis hiervan – en het rendement zoals aangegeven in de zonnewijzer bij tip één – kunt u berekenen hoeveel vermogen u nodig heeft om uw stroomverbruik te dekken.

Stel, u verbruikt jaarlijks 3.240 kWh aan stroom en u kiest voor zonnepanelen met een vermogen van 300 Wp (270 kWh per paneel). U heeft dan 12 zonnepanelen nodig om uw volledige verbruik te dekken. Kiest u in plaats van zonnepanelen van 300 Wp, voor zonnepanelen met een vermogen van bijvoorbeeld 395 Wp (355 kWh per paneel), dan heeft u maar negen of tien zonnepanelen nodig om uw verbruik te dekken. Zeker wanneer u een beperkt dakoppervlakte heeft, kan het lonen om te kiezen voor zonnepanelen met een hoger vermogen, zodat u met minder zonnepanelen kunt voorzien in uw energiebehoefte. Panelen met een hoger vermogen zijn vaak in de aanschaf iets duurder, maar omdat u er minder van nodig heeft, bent u soms toch goedkoper uit.

Tot slot is het hierbij ook belangrijk om rekening te houden met de toekomst. Wilt u in de toekomst elektrisch rijden? Of stijgt uw stroomverbruik, omdat u over een paar jaar een warmtepomp wilt? Kunnen er op dat moment nog panelen bij of wilt u nu alvast hierop voorsorteren door meer vermogen op uw dak leggen?

Tip 4: SunPower, Canadian Solar of Jinko Solar? Kies een merk en type zonnepanelen

Wanneer u op het internet zoekt naar zonnepanelen, vindt u uiteenlopende merken, typen en kleuren. Toch zitten er wel verschillen in de kwaliteit en garanties tussen de verschillende merken. Denk in uw zoektocht naar een type en merk zonnepanelen onder andere na over:

 • Hoeveel vermogen heeft het zonnepaneel?
 • Wat zijn ervaringen van anderen met een bepaald merk?
 • Welke kleur heeft mijn voorkeur, zwart of blauw?
 • Hoe zit het met productgarantie en vermogensgarantie?
Klantervaring Melissant - Zonnepanelen huren | Saman Groep

Tip 5: Bepaal welke omvormer u nodig heeft

Kiest u voor zonnepanelen, dan heeft u ook een omvormer nodig. De omvormer is als het ware het hart van de installatie en zet de opgewekte zonnestroom om in wisselspanning waar ons gehele energienet op werkt. Bovendien kunt u via de omvormer uw zonnepanelen monitoren met een app of via een online portaal. Zonder een omvormer, werken de zonnepanelen niet. De keuze voor de juiste omvormer bepaalt voor een groot deel het rendement van de installatie. Denk in ieder geval na over de volgende punten:

 • Hoeveel vermogen heeft de omvormer nodig?
 • Heb ik wel of geen last van schaduwvorming?
 • Worden de zonnepanelen op verschillende daken of hellingshoeken geplaatst?
 • Heb ik een 1-fase of 3-fase aansluiting?
 • Hoeveel garantie zit er op de omvormer?

Benodigd vermogen van de omvormer bepalen

Het is belangrijk dat het vermogen van de omvormer afgestemd is op de totale capaciteit van de zonnepanelen. Het vermogen van de omvormer mag iets lager liggen dan de maximale capaciteit in Wattpiek van uw zonnepanelen. Heeft u een zonnepaneleninstallatie van 3.000 Wattpiek, dan kan dat bijvoorbeeld prima met een omvormer van 2.500 watt.

Verschillende hellingshoeken of schaduw?

Wanneer de zonnepanelen op dezelfde hellingshoek worden geplaatst en er geen schaduwvorming is, worden de panelen meestal door middel van serieschakeling op de omvormer aangesloten. In dit geval sluit de installateur de zonnepanelen in een rij op elkaar aan, waardoor de panelen een ‘kring’ vormen. De opgewekte stroom loopt door de hele kring en alleen het eerste en laatste paneel uit de kring worden aangesloten op de (Solis) omvormer. Heeft u wel last van schaduwvorming, worden de zonnepanelen op verschillende hellingshoeken geplaatst of wenst u optimaal inzicht in de werking per paneel? Dan gebruiken we parallelschakeling . Hierbij wordt ieder paneel aangesloten op een ‘power optimizer’ en vervolgens aangesloten op de (SolarEdge) omvormer. Doordat hierdoor de zonnepanelen onafhankelijk van elkaar werken, heeft u optimaal inzicht in ieder paneel en heeft eventuele schaduw geen negatieve invloed op het rendement van de andere panelen.

Lees ook: Zonnepanelen: seriegeschakeld of parallelgeschakeld systeem?

1-fase of 3-fase aansluiting

De zonnepanelen worden aangesloten op een groep in uw meterkast. Uw type aansluiting – 1-fase of 3-fase – is daarbij van belang. In de regel moet een groep altijd een factor 1,6 lager zijn dan de hoofdaansluiting. Stel, u heeft een 1-fase 40A aansluiting, dan mag op een groep maximaal 40 / 1,6 = 25A worden aangesloten. Dit betekent dat u hierop maximaal 25A * 230V = 5.750 Watt mag aansluiten. Heeft u een 3-fase 40A hoofdaansluiting, dan mag u hierop maximaal 3 x 32A (of 3 x 7.360 Watt) aansluiten.

Garantie op de omvormer

U gaat er niet vanuit, maar het kan zijn dat de omvormer niet goed werkt of kapot gaat. Bovendien gaat een omvormer gemiddeld 10-15 jaar mee en zonnepanelen rond de 25 jaar. Dat betekent dat in de levensduur van de zonnepanelen de omvormer vrijwel altijd een keer vervangen moet worden. En wanneer u besluit over een aantal jaar meer zonnepanelen op uw dak te plaatsen, bestaat de kans dat u ook een andere omvormer moet hebben. Dan is het wel zo belangrijk dat u weet of en welke garanties er op uw omvormer zitten en in welke situaties u hierop een beroep kunt doen. Laat u hierover adviseren door een erkend installateur.

Tip 6: Kies voor kopen of huren

Zoals we ook bij tip één aangaven, kunt u afhankelijk van uw beschikbare budget zonnepanelen kopen of huren. Beide opties hebben voordelen en nadelen. Belangrijk is om goed te weten wat u belangrijk vindt. Budget beschikbaar, een korte terugverdientijd en optimale besparing het meest doorslaggevend? Dan is zonnepanelen kopen waarschijnlijk de beste keuze. Het koopmoment uitstellen, maar wel direct flink besparen op energiekosten en een vast maandbedrag? Kies dan voor zonnepanelen huren.

Lees ook: Zonnepanelen kopen of huren? Voordelen en nadelen.

Familie Lanser | Bruinisse | Zonnepanelen en Warmtepomp | Saman Groep

Tip 7: Zorg voor een vakkundige installatie van de zonnepanelen en zorgeloze BTW teruggave

Uw keuze voor zonnepanelen is een beslissing die u voor de komende 25 jaar doet. Daarom is het ook van belang om te kijken naar een deskundige en erkende installateur die de tijd neemt om u goed te adviseren. Kijk onder ander naar de volgende punten wanneer u een installateur zoekt.

 • Is de installateur in het bezit van een InstallQ certificaat?
 • Geeft de installateur helder en deskundig advies en uitleg over de mogelijkheden, de gemiddelde onderhoudskosten en levensduur van de installatie?
 • Is de offerte helder en volledig? Zijn de prijs inclusief BTW, installatiekosten en materiaalkosten helder beschreven?
 • Is helder waarom deze zonnepanelen en omvormer wordt geadviseerd?
 • Hoe is de service geregeld wanneer de installatie onverhoopt niet naar behoren werkt?

Het is voor particulieren niet mogelijk om subsidie te ontvangen voor zonnepanelen. Wél kunt u de BTW terugvragen op de installatie en de arbeid wanneer u zonnepanelen koopt. De Saman Groep vindt het belangrijk dat u geen zorgen heeft rondom uw zonnestroominstallatie en verzorgt de BTW teruggave gratis voor u. Let hierbij wel op dat uw gegevens op de factuur overeenkomen met de gegevens op uw energierekening.

Tip 8: Sluit periodiek onderhoud af en verleng de levensduur van uw zonnepanelen

Maar liefst 25 jaar zorgeloos genieten van uw eigen duurzame zonnestroom. Vanzelfsprekend? Helaas niet altijd. Door middel van periodiek onderhoud en reiniging zorgt u ervoor dat de installatie in topconditie blijft. De monteur controleert de installatie op een goede werking en voert een tweejaarlijkse onderhoudsbeurt uit. Daardoor bent u verzekerd van het beste rendement en worden eventuele gevaarlijke situaties tijdig gesignaleerd en voorkomen.

Bekijk ook: Onderhouds- en reinigingscontracten voor uw zonnepanelen

Tip 9: Meld de zonnepanelen aan bij energieleveren.nl en uw opstalverzekering

Besloten om zonnepanelen aan te schaffen? Vergeet deze dan niet voor de installatie aan te melden bij www.energieleveren.nl, zodat de netbeheerder weet hoeveel stroom er eventueel teruggeleverd wordt op het net. Bovendien zorgt de netbeheerder hiermee voor een juiste verrekening van de teruglevering op de jaarafrekening van uw energieleverancier. De netbeheerder heeft een wettelijke publieke taak en gebruikt uw gegevens niet voor commerciële doeleinden. Ze blijven dus strikt vertrouwelijk. Verder is het belangrijk dat u de zonnepanelen meldt bij uw opstalverzekering, zodat deze goed meeverzekerd zijn. Tot slot kunt u – na plaatsing van de zonnepanelen – uw maandbedrag bij uw energieleverancier laten verlagen. U wekt vanaf dat moment immers zelf stroom op die u niet hoeft af te nemen bij uw energieleverancier.

Meer weten na het lezen van deze tips over zonnepanelen?

Met deze negen tips over zonnepanelen in uw achterhoofd, hopen we u een eind op weg te helpen in uw zoektocht naar zonnepanelen. Wenst u meer informatie? Neem dan contact op met de Saman Groep voor een vrijblijvend adviesgesprek en offerte. Liever zonnepanelen direct bestellen? Dan kan in onze webshop. Bekijk ons volledige assortiment zonnepanelen en bestel direct online.

Als grote en erkende installateur in Zeeland, West-Brabant en Zuid-Holland, koopt de Saman Groep topkwaliteit zonnepanelen en omvormers in tegen een gunstig tarief. Zo koopt of huurt u altijd een A-kwaliteit installatie, met een hoog rendement en lange levensduur voor een goede prijs.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag een vrijblijvende offerte of adviesgesprek aan.