Moet ik mijn zonnepanelen sneeuwvrij maken?

In principe hoeft u uw zonnepanelen niet sneeuwvrij te maken. Het is het beste om te wachten tot de zon gaat schijnen. Bovendien kunnen de zonnepanelen het gewicht van de sneeuw aan. De zonnepanelen zijn namelijk uitgebreid getest onder allerlei weersomstandigheden, zoals sneeuw maar bijvoorbeeld ook hagel.

Hoe zit het met de opbrengst?

De opbrengst van de zonnepanelen zal minimaal zijn wanneer deze bedekt zijn met sneeuw. Omdat de opbrengst op deze grijze dagen sowieso al laag is adviseren wij u geen gevaar op te zoeken om uw zonnepanelen sneeuwvrij te maken.

Wat kan ik doen?

Allereerst raden wij af om met dit weer het dak op te gaan. Met kou en sneeuw is dit extra gevaarlijk. Indien uw zonnepanelen goed en vellig bereikbaar zijn kunt u ervoor kiezen om ze toch sneeuwvrij te maken. Dan kunt u overwegen om ze sneeuwvrij te maken met een zachte doek of veger. Gebruik geen ijskrabber of een ander hard voorwerp. Dit kan uw zonnepanelen beschadigen. Gebruik geen warm of kokend water om uw zonnepanelen mee te reinigen. Ook schoonmaakmiddelen en hoge druk kunnen de zonnepanelen aantasten. Zonnepanelen reinigen we uitsluitend met gedemineraliseerd water. Wij raden u vooral aan om te wachten tot de zon gaat schijnen. Dan verdwijnt de sneeuw vanzelf en schiet de opbrengst van uw installatie weer omhoog!