Je bent een kleine energieleverancier

Zodra de zonnepanelen op je dak liggen, wekken ze direct energie op. jij gebruikt de opgewekte energie op dat moment of je levert de energie terug aan het elektriciteitsnet. Wanneer je de opgewekte energie teruglevert aan het elektriciteitsnet ben je zelf een kleine energieleverancier. Om zicht te houden op de druk op het elektriciteitsnet moet je jezelf aanmelden op de website energieleveren.nl zodra je zonnepanelen hebt. Deze registratie kost niets, maar is wel wettelijk verplicht.

Monitoren van de opbrengst

De meeste eigenaren van zonnepanelen vinden het leuk om te zien hoeveel stroom zij zelf opwekken en hoeveel euro daarmee bespaard wordt. De omvormer van je zonnepanelen registreert de opbrengst en zorgt ervoor dat jij de opgewekte stroom kunt gebruiken. De Saman Groep levert omvormers van de merken SolarEdge en Solis. Beide fabrikanten bieden een mobiele app aan om zo de opbrengsten van jouw zonnepanelen inzichtelijk te maken. De apps zijn gratis te downloaden in de Apple App Store of Google Play Store.

Terugvragen van de BTW

Wanneer u zonnepanelen koopt, kan je als particulier de BTW terugvragen over de zonnepanelen en de installatie. De BTW is terug te vragen omdat de Belastingdienst jou als kleine ondernemer ziet die energie levert. De Saman Groep neemt de afhandeling van de BTW teruggaaf bovendien volledig voor haar rekening. Zo heb je hier geen omkijken meer naar.

Is het de tweede keer dat je zonnepanelen aanschaft en de BTW terug wilt vragen? Dan is dat niet altijd mogelijk. Het is afhankelijk van het jaar waarin je de BTW van de vorige zonnepaneleninstallatie hebt teruggevraagd en de kleine ondernemersregeling. Ook moet je goed kijken of het gunstiger is om je af te melden als kleine ondernemer of juist aangemeld te blijven. Jouw belastingadviseur kan je hierover in advies voorzien.

Subsidies per gemeente

Voor zonnepanelen is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar. Echter bepaalt iedere gemeente zelf of er subsidie beschikbaar wordt gesteld. Wanneer een gemeente duurzaamheid erg belangrijk vindt, kunnen zij ervoor kiezen om een subsidie toe te kennen voor zonnepanelen, eventueel in combinatie met andere energiebesparende maatregelen.

Wanneer je benieuwd bent naar de mogelijkheden in jouw gemeente kan je op de website van SVN eenvoudig bekijken welke stimuleringsregelingen er in jouw gemeente beschikbaar zijn. Informeer vervolgens bij uw gemeente of je in aanmerking komt voor een stimuleringsregeling.

Garanties op jouw zonnepaneleninstallatie

Op de zonnepaneleninstallatie die gemonteerd is door de Saman Groep krijg je altijd zes maanden volledige garantie. Daarnaast krijg je productgarantie op de zonnepanelen en omvormer. Je krijgt de meeste garantie op Meyer Burger: maar liefst 25 jaar. De productgarantie dekt productie- en materiaalfouten in de zonnepanelen. Ook hebben jouw zonnepanelen een vermogensgarantie. Daarmee weet je zeker dat jouw zonnepanelen na een bepaald aantal jaren nog een bepaald percentage van hun oorspronkelijke rendement opleveren.

Op jouw omvormer zit meestal circa 10 jaar garantie. Wel is de garantie op je omvormer extra bij te kopen. Dat is door de gemiddelde levensduur van 15 jaar een prettig idee. Gaat jouw omvormer binnen de garantieperiode kapot, dan wordt deze binnen de garantie vervangen en kom je nooit voor onverwachte verrassingen te staan.

Service & onderhoud van jouw zonnepanelen

Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee en zijn vrijwel onderhoudsvrij. Regen spoelt namelijk het meeste vuil van de panelen af. Dat is wel zo fijn! Toch loont het om periodiek onderhoud uit te laten voeren. Onze gecertificeerde servicemonteurs houden uw installatie jarenlang in topconditie! Zo voorkom je storingen.

Zonnepanelen en jouw energieleverancier

Zodra jouw zonnepanelen geïnstalleerd zijn, kan je – indien gewenst – contact opnemen met jouw energieleverancier om je maandbedrag te verlagen. Zo betaal je nooit te veel voor jouw energiekosten. De meeste energieleveranciers sturen maandelijks een rapportage over het door jouw verbruikte stroom en gas. Op deze rapportage kan je eenvoudig zien hoeveel stroom je in die maand hebt teruggeleverd aan het energienet en welke vergoeding je daarover ontvangt van de energieleverancier. Dit bedrag staat meestal als minbedrag aangegeven en wordt één keer per jaar met jou verrekend op het moment dat u de jaaropgave ontvangt.

Uw zonnepanelen verzekeren

Het is belangrijk dat je de zonnepanelen aanmeldt bij jouw opstalverzekering, zodat deze goed meeverzekerd zijn. Vaak kost dit niks extra. Ook als je de zonnepanelen huurt zijn er mogelijkheden voor verzekering. Dan vallen ze namelijk onder het huurdersbelang van de inboedelverzekering. Dat is wel zo prettig.