U bent een kleine energieleverancier

Zodra de zonnepanelen op uw dak liggen, wekken ze direct energie op. U gebruikt de opgewekte energie op dat moment of u levert de energie terug aan het elektriciteitsnet. Wanneer u de opgewekte energie teruglevert aan het elektriciteitsnet bent u zelf een kleine energieleverancier. Om zicht te houden op de druk op het elektriciteitsnet moet u zich aanmelden op de website energieleveren.nl zodra u zonnepanelen heeft. Deze registratie kost u niets, maar is wel wettelijk verplicht.

Monitoren van de opbrengst

De meeste eigenaren van zonnepanelen vinden het leuk om te zien hoeveel stroom zij zelf opwekken en hoeveel euro daarmee bespaard wordt. De omvormer van uw zonnepanelen registreert de opbrengst en zorgt ervoor dat u de opgewekte stroom kunt gebruiken. De Saman Groep levert omvormers van de merken SolarEdge en Solis. Beide fabrikanten bieden een mobiele app aan om zo de opbrengsten van uw zonnepanelen inzichtelijk te maken. De apps zijn gratis te downloaden in de Apple App Store of Google Play Store.

Terugvragen van de BTW

Wanneer u zonnepanelen koopt, kunt u als particulier de BTW terugvragen over de zonnepanelen en de installatie. De BTW is terug te vragen omdat de Belastingdienst u als kleine ondernemer ziet die energie levert. De Saman Groep neemt de afhandeling van de BTW teruggaaf bovendien volledig voor haar rekening. Zo heeft u hier geen omkijken meer naar.

Is het de tweede keer dat u zonnepanelen aanschaft en de BTW terug wilt vragen? Dan is dat niet altijd mogelijk. Het is afhankelijk van het jaar waarin u de BTW van de vorige zonnepaneleninstallatie heeft teruggevraagd en de kleine ondernemersregeling. Ook moet u goed kijken of het gunstiger is om u af te melden als kleine ondernemer of juist aangemeld te blijven. Uw belastingadviseur kan u hierover in advies voorzien.

Subsidies per gemeente

Voor zonnepanelen is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar. Echter bepaalt iedere gemeente zelf of er subsidie beschikbaar wordt gesteld. Wanneer een gemeente duurzaamheid erg belangrijk vindt, kunnen zij ervoor kiezen om een subsidie toe te kennen voor zonnepanelen, eventueel in combinatie met andere energiebesparende maatregelen.

Wanneer u benieuwd bent naar de mogelijkheden in uw gemeente kunt u op de website van SVn eenvoudig bekijken welke stimuleringsregelingen er in uw gemeente beschikbaar zijn. Informeer vervolgens bij uw gemeente of u in aanmerking komt voor een stimuleringsregeling.

Garanties op uw zonnepaneleninstallatie

Op de zonnepaneleninstallatie die gemonteerd is door de Saman Groep krijgt u altijd zes maanden volledige garantie. Daarnaast krijgt u productgarantie op de zonnepanelen en omvormer. U krijgt de meeste garantie op SunPower zonnepanelen: maar liefst 25 jaar. De productgarantie dekt productie- en materiaalfouten in de zonnepanelen. Ook hebben uw zonnepanelen een vermogensgarantie. Daarmee weet u zeker dat uw zonnepanelen na een bepaald aantal jaren nog een bepaald percentage van hun oorspronkelijke rendement opleveren.

Op uw omvormer meestal circa 10 jaar garantie. Wel is de garantie op uw omvormer extra bij te kopen. Dat is door de gemiddelde levensduur van 15 jaar een prettig idee. Gaat uw omvormer binnen de garantieperiode kapot, dan wordt deze binnen de garantie vervangen komt u nooit voor onverwachte verrassingen te staan.

Service & onderhoud van uw zonnepanelen

Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee en zijn vrijwel onderhoudsvrij. Regen spoelt namelijk het meeste vuil van de panelen af. Dat is wel zo fijn! Toch loont het om periodiek onderhoud uit te laten voeren. Onze gecertificeerde servicemonteurs houden uw installatie jarenlang in topconditie! Zo voorkomt u storingen.

Zonnepanelen en uw energieleverancier

Zodra uw zonnepanelen geïnstalleerd zijn, kunt u – indien gewenst – contact opnemen met uw energieleverancier om uw maandbedrag te verlagen. Zo betaalt u nooit te veel voor uw energiekosten. De meeste energieleveranciers sturen maandelijks een rapportage over het door u verbruikte stroom en gas. Op deze rapportage kunt u eenvoudig zien hoeveel stroom u in die maand heeft teruggeleverd aan het energienet en welke vergoeding u daarover ontvangt van de energieleverancier. Dit bedrag staat meestal als minbedrag aangegeven en wordt één keer per jaar met u verrekend op het moment dat u de jaaropgave ontvangt.

Uw zonnepanelen verzekeren

Het is belangrijk dat u de zonnepanelen aanmeldt bij uw opstalverzekering, zodat deze goed meeverzekerd zijn. Vaak kost dit niks extra. Ook als u de zonnepanelen huurt zijn er mogelijkheden voor verzekering. Dan vallen ze namelijk onder het huurdersbelang van de inboedelverzekering. Dat is wel zo prettig.