Van het gas af, een goede keuze?
De bevolking is verdeeld over duurzaamheid. Zo vindt 53% het heel positief dat het doel is gesteld om van het gas af te gaan. Maar 19% vindt dit een slechte ontwikkeling. Zij geven aan aardgas een relatief schone fossiele brandstof te vinden. Momenteel heeft circa 90% van de Nederlandse woningen nog een gasaansluiting.
En Duitsland dan?
De situatie omtrent aardgas in buurland Duitsland wordt vaak genoemd als reden waarom aardgas relatief schoon is. In Duitsland ontvangt men nu subsidie om te kiezen voor aardgas. Een kwart van de woningen wordt daar namelijk nog verwarmd met een olieketel. Dat klinkt erg tegenstrijdig ten opzichte van Nederland en het Klimaatakkoord. Echter, in 2050 wil ook Duitsland van het gas af. Dus ondanks de verschillende startposities willen beide landen naar een aardgasvrije toekomst.
Kies voor een duurzame energieleverancier
Een positief geluid; 83% van de Nederlandse bevolking wil méér zonne-energie. Bij de keuze van een energieleverancier wordt er duurzaam en financieel overwogen. Het merendeel van 68% heeft liever groene energie, waar 22% liever goedkope energie heeft. Wekt je zelf groene stroom op met bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan heb je een win-win situatie!
Begin bij jezelf
In het dagelijks leven zijn er vele kleine dingen om het verschil te maken. En dat doen we helemaal niet slecht in Nederland. Zo pakt 69% een trui of deken wanneer ze het koud hebben en zetten ze de verwarming niet direct hoger. Ook doucht de helft van de Nederlanders niet langer dan vijf minuten. Nederland is een fietsland, 78% laat wanner mogelijk bewust de auto staan. En 35% fietst bijna dagelijks. Natuurlijk is het milieu daar niet de enige reden voor. Extra beweging is de belangrijkste reden om te fietsen, circa 48% geeft dit als reden. Maar 16% doet dit bewust voor het milieu en 16% ook voor het gemak ervan. De fiets parkeer je bijvoorbeeld veel gemakkelijker in het centrum van de stad.
Verduurzaam jouw woning
In de Nederlandse keuken zijn we al goed onderweg; 40% kookt nu elektrisch. Maar in de woning zelf is nog ruimte voor verbetering. Slechts 5% heeft een warmtepomp en 3% en zonneboiler. Maar bijvoorbeeld isolatie wordt goed opgepakt:
- 79% heeft dakisolatie
- 71% gevel- of spouwmuurisolatie
- 61% vloerisolatie
De helft van de Nederlanders isoleerde voor het comfort en een vijfde voor de geldbesparing. Maar lang niet iedereen heeft behoefte om te verduurzamen. Men ziet op tegen de kosten en de mogelijk benodigde verbouwing.
De opmars van zonnepanelen
Het aantal zonnepanelen is in de laatste twee jaar flink gestegen. Nederland is zelfs onderweg om koploper van Europa te worden. Op dit moment hebben 28% van de Nederlandse woningen zonnepanelen. Van de woningen gebouwd na 2005 heeft zelfs 49% zonnepanelen. De overwegingen om zonnepanelen te kopen? Het milieu gaat aan kop met 47% gevolgd door 37% voor de geldbesparing.
Van A naar B op een duurzame manier
Elektrisch rijden groeit gestaag door. In 2014 had 0,4% van de auto’s een stekker. In 2020 was dit al 2,3%. Het zijn voornamelijk elektrische auto’s op naam van bedrijven of leasemaatschappijen. Ruim drie kwart van de Nederlanders met plannen om over te stappen naar een elektrische auto wil dit doen voor het milieu. Ook de geldbesparing is een belangrijk motief. Maar er zijn ook genoeg tegenstanders van elektrisch rijden. Zo vindt ruim 60% de auto’s te duur en ook is er angst voor de actieradius en de beschikbaarheid van laadpalen.
Ondertussen rijden we alweer een jaar maximaal 100 kilometer per uur op de snelweg. Voor 52% is dit niet hard genoeg en dit zijn dan voornamelijk mannen. Onder de mensen met duurzame gedachten is meer draagvlak voor deze snelheidslimiet.
Hoe nu verder?
In Nederland staan we niet onwelwillend tegenover de energietransitie. Maar we hebben nog een flinke weg te gaan om stappen te zetten. Wil je weten hoe de Saman Groep jou hierbij kan helpen? Onze adviseurs vertellen het je graag!
Bron: Klimaatverandering en energietransitie: opvattingen en gedrag van Nederlanders in 2020. Centraal Bureau voor de Statistiek