Hoe werkt een multi split airco in huis?

Een multi split airco is een installatie waarbij er meerdere airconditioner binnenunits worden gekoppeld aan één buitenunit. De reden dat je maar één buitenunit hiervoor nodig hebt, is dat deze voldoende koelvermogen heeft om een volledig huis te koelen. De binnenunits worden aan de muur in huis gehangen in de ruimten welke je wilt koelen of verwarmen – denk hierbij aan de slaapkamer en woonkamer – en aangesloten op de buitenunit. Vervolgens kan je iedere ruimte afzonderlijk van elkaar koelen. Jouw slaapkamer wens jewellicht wat koeler dan de woonkamer, omdat dit de nachtrust bevordert.

Werking van een airco installatie

 1. Warmte wordt omgezet in de binnenunit
  In de binnenunit van de airco blaast een ventilator de warme binnenlucht door een warmtewisselaar. Door deze warmtewisselaar vloeit een koud koelmiddel. Het koelmiddel neemt de warmte van de lucht op en verdampt dit. Tot slot wordt de afgekoelde lucht teruggeblazen in de ruimte.
 2. Compressor perst gas samen tot vloeibaar koelmiddel
  Het gas geworden koelmiddel verplaatst zich via de koperen leidingen van de binnenunit naar de buitenunit. Hier wordt het gas samengeperst door middel van een compressor. Dit zorgt ervoor dat de opgenomen warmte weer wordt omgezet in het vloeibare koelmiddel. De buitenunit van de airconditioner geeft vervolgens de warmte af aan de omgeving.
 3. Het koelmiddel vloeit terug
  Het koelmiddel vloeit terug naar de binnenunit. Hier begint het proces opnieuw.
Saman Groep | Airco | Airconditioning | Daikin | Hoe werkt airco

Voordelen multi split airco

Een multi split airco heeft verschillende voordelen. We zetten er een aantal voor je op een rij:

 1. Lucht koelen en verwarmen in verschillende ruimten
  Vanzelfsprekend koop je een airco in eerste instantie omdat je de lucht in huis wilt koelen of verwarmen. Ten opzichte van een mobiele airco of een standaard split unit airco, kan je met een multi split airco eenvoudig meerdere ruimten in huis koelen of verwarmen. Dat is wel zo aangenaam.
 2. Lucht verwarmen
  De Daikin (multi) split airconditioners van de Saman Groep kunnen een ruimte ook verwarmen. In de winter is dat erg aangenaam wanneer bijvoorbeeld jouw slaapkamer erg koud is.
 3. De lucht in een ruimte ontvochtigen
  Een hoge luchtvochtigheid geeft in de zomer een onaangename warmte aan een ruimte. Een multi split airco kan de lucht in een ruimte ook ontvochtigen, waardoor er minder gekoeld hoeft te worden. Dat kan soms zelfs twee graden koeling verschillen om hetzelfde warmtegevoel te geven.
 4. Ventileren
  Wanneer de multi split airco aanstaat, ontstaat er een luchtstroom in huis. Daarom kan een airco ook gebruikt worden om jouw huis te ventileren.
 5. Luchtzuivering en allergeenbestrijding
  Wanneer je kiest voor een (multi) split unit airco van Daikin, beschikt deze ook over een filter voor allergeenbestrijding en luchtzuivering. Deze filter absorbeert allergenen, zoals stuifmeel en huismijt. Wanneer je last heeft van deze allergieën kan een airco dus uitkomst bieden.

Lees ook: Zo kiest je een airco die bij je past!

jouw huis koelen met een Daikin multi split airco

De Saman Groep installeert als erkend STEK installateur (multi) split unit airco’s van Daikin in Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant. Wens je meer informatie over de mogelijkheden om jouw huis te koelen met een airco? Vraag via onderstaand formulier een vrijblijvende offerte en adviesgesprek aan of bestel jouw airco direct online in onze webshop.

Vrijblijvende offerte aanvragen