Welke opties zijn er om je elektrische auto op te laden?
Grofweg zijn er twee opties om je elektrische auto op te laden. Ofwel via een laadpaal, deze kan op jouw oprit of bijvoorbeeld in de wijk staan. Ofwel via het stopcontact. Een laadpaal inclusief montage vraagt al snel een investering van € 2.000 afhankelijk van de situatie. Je betaalt dan wel jouw eigen stroomtarief wat waarschijnlijk voordeliger is dan aan de openbare laadpaal.
Wat is het verschil in vermogen en in laadsnelheid?
Een laadpaal op jouw eigen oprit laadt met circa 11 kWh. Via het stopcontact laad je met 2,3 kW. Met speciale kabels kun je dit ophogen tot 3,7kW. In de praktijk houdt dit in dat je via het stopcontact meer dan 12 uur aan het laden bent. Via een laadpaal is dit circa 5 uur, afhankelijk van het type elektrische auto.
Kun je dan zomaar de stekker in het stopcontact steken?
Nee, niet direct. Er zijn een aantal zaken waarnaar je moet kijken voordat dit op een veilige manier kan. Zo heb je een aparte groep nodig, gebruik je geen verlengsnoeren en zorg je ervoor dat jouw laadkabel voorzien is van een laadbeveiliger. Dit beschermt tegen overspanning, lekstroom en oververhitting.
laadpaal of stopcontact?
We zouden altijd een laadpaal aanraden indien mogelijk. Dit is de veiligste en snelste manier van laden. Maar, opladen via het stopcontact is dus weldegelijk mogelijk als je dit veilig doet en geduldig bent. In de praktijk zien we dit eigenlijk vooral als noodoplossing. Mocht je een keer via het stopcontact willen laden, zorg er dan voor dat je dit veilig doet. Wanneer de mogelijkheid er is, kies dan voor een laadpaal!