LET OP! TIJDELIJKE WARMTEPOMP KLANTENSTOP

Vanwege de overweldigende drukte nemen wij momenteel geen nieuwe warmtepompaanvragen aan. Klik hier voor meer informatie over deze klantenstop en om jezelf in te schrijven voor de wachtlijst.

Hoe zit het precies met het toegestane geluid van een warmtepomp?

Een warmtepomp mag vanaf de erfgrens niet meer dan 40dB geluid produceren. De meeste warmtepompen produceren tussen de 35 en 40dB op circa drie meter vanaf het buitendeel. De 40dB die een warmtepomp mag produceren is vergelijkbaar met het geluid van een koelkast waar u naast staat.

Wat veroorzaakt het geluid van een warmtepomp?

Het buitendeel van een luchtwarmtepomp heeft een ventilator die draait. Deze ventilator zorgt ervoor dat er buitenlucht in de warmtewisselaar terecht komt. Uit deze buitenlucht onttrekt de warmtewisselaar de warmte en dit is in grote lijnen hoe de installatie kan functioneren. Er is dus geen mogelijkheid om de ventilator weg te laten bij een luchtwarmtepomp. Maar, hoe zit dat binnen met het geluid? Het binnendeel van de warmtepomp maakt geluid wat vergelijkbaar is met een cv-ketel. Dit levert eigenlijk geen overlast op.

“De Daikin warmtepomp is zeer stil. Ook merken we dat de woning nu gelijkmatig wordt verwarmd. Hierdoor is het nu een stuk comfortabeler in huis. Dit kost niets extra.’’ Familie Hoornweg, Oud-Alblas

Wat kunt u doen om het geluid van de warmtepomp te beperken?

De warmtepomp produceert nu eenmaal geluid. Echter is geluid nog geen lawaai. In hoeverre u dit geluid hoort, is afhankelijk van de positie van het buitendeel. Staat het buitendeel in uw tuin? Een beplante tuin weerkaatst veel minder geluid dan een betegelde tuin. Ook kan omkasting van het buitendeel helpen om het geluid te reduceren. Staat het buitendeel op een plat dak? Denk aan een trillingsdempende montagebalk. Onze adviseurs denken hierin graag mee.

Zonnepanelen | Airco | Familie Schootemeijer | Sirjansland

Een warmtepomp met bodemwarmte als bron, is bijna helemaal stil. Echter is dit vaak uitsluitend toe te passen bij nieuwbouwwoningen, omdat er een grondboring voor vereist is. Een luchtwarmtepomp wordt juist vaak toegepast in bestaande bouw. Welk type warmtepomp er in een bestaande woning het beste past leest u hier.

Het allerbelangrijkste bij de aankoop van een warmtepomp?

Vraag advies van een specialist, bijvoorbeeld een adviseur van de Saman Groep. Samen kijkt u op locatie welke warmtepomp het meest geschikt is voor uw situatie. Ook bespreekt u wat de beste positie is voor het buitendeel. Wilt u het geluid van het buitendeel zelf ervaren? Kom luisteren bij de Saman Groep! Wij hebben een prachtig inspiratiecentrum vol werkende warmtepompen. Zo weet u direct hoe een warmtepomp echt klinkt. Wel zo prettig.

Vrijblijvende offerte aanvragen