1. Zonnepanelen

Een zonnepaneleninstallatie bestaat uit een aantal zonnepanelen. De zonnepanelen wekken stroom op door gebruik te maken van licht. Zonnepanelen werken niet alleen met fel zonlicht. Is het bewolkt, dan wordt er ook stroom opgewekt. Uiteraard is de opbrengst in dat geval minder dan wanneer de zon schijnt. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). De hoeveelheid Wattpiek van een zonnepaneel staat voor de opbrengst in de meest ideale omstandigheden. Dit gebeurt wanneer de ligging precies goed is en er veel licht op het paneel schijnt. Des te hoger het vermogen van de paneel, des te meer rendement.

Lees ook: Zonnepanelen kopen of huren?

2. Omvormer

Zonder omvormer werken de zonnepanelen niet. De omvormer is als het ware het hart van de zonnepaneleninstallatie. De zonnepanelen worden op de omvormer aangesloten. Vervolgens zet de omvormer de stroom die wordt opgewekt om in wisselspanning. Wisselspanning is de spanning waarop ons hele energienet werkt. De keuze voor de juiste omvormer bepaalt voor een groot deel het rendement van de installatie. De Saman Groep biedt omvormers aan van ’s werelds grootste omvormerfabrikanten Solis en SolarEdge. Hierdoor is uw systeem verzekerd van het hoogste rendement. Met de juiste software bepalen wij zeer nauwkeurig de juiste omvormer voor uw situatie.

Lees ook: Behaal een zo hoog mogelijk rendement met een serie- of parallelgeschakeld zonnepanelensysteem

3. Bekabeling

Door middel van een kabel wordt tot slot de omvormer aangesloten in de meterkast. In de meterkast maken we hiervoor een aparte groep aan. Waarom we dit doen? Dit heeft vooral te maken met veiligheid. Een huisinstallatie is meestal ontworpen op maximaal 16 ampère (3680 watt). Worden de zonnepanelen niet op een aparte groep aangesloten? Dan kan er veel meer dan 16 ampère gaan lopen. Zo kan er bijvoorbeeld brand of kortsluiting ontstaan. Dat willen we voorkomen. Het op deze manier installeren van een zonnepaneleninstallatie is tevens wettelijk verplicht.

4. Elektriciteitsmeter

Na de installatie werken de zonnepanelen in de praktijk. De elektriciteitsmeter registreert de opgewekte zonnestroom. Veel meters zijn geschikt om energie terug te leveren. Met een analoge meter zonder draaischijf is het echter niet mogelijk om te salderen of de teruglevering te registreren. Wanneer je zo’n meter hebt, zal deze vervangen moeten worden. Dit doet de netbeheerder kosteloos voor je. De stroom die je opwekt wordt altijd eerst gebruikt voor de apparaten in jouw woning die op dat moment stroom nodig hebben. Wekken de zonnepanelen meer stroom op dan je gebruikt? Dan gaat de extra energie terug het energienet op.

Saman Groep | Zonnepanelen | Zierikzee en Oosterhout | Wij geven energie | Hoe werken zonnepanelen

 

Tip! Let op dat u na plaatsing de zonnepaneleninstallatie aanmeldt bij energieleveren.nl. Meld deze ook aan bij uw opstalverzekering. Vaak scheelt dat helemaal niets in uw premie!

Meer informatie over zonnepanelen

Wens je meer informatie over zonnepanelen? Bestel direct jouw zonnepanelen of neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vrijblijvende offerte aanvragen