Hoe werkt het termijnbedrag?

Het termijnbedrag is niet het definitieve bedrag dat je betaalt voor het energieverbruik. Dit is een maandelijks voorschot op de uiteindelijke jaarafrekening. Daarom wordt het ook wel een voorschotbedrag genoemd. Aan het eind van het jaar wordt er gekeken hoeveel energie je daadwerkelijk hebt verbruikt. Als je meer energie hebt verbruikt dan je betaald hebt, zal je moeten bijbetalen. Als je minder energie hebt verbruikt dan waarvoor je betaald hebt, dan ontvang je het resterende bedrag terug. Je betaalt dus altijd alleen voor jouw daadwerkelijke verbruik.

Waaruit bestaat het termijnbedrag?

Net als jouw energierekening bestaat jouw termijnbedrag ook uit verschillende onderdelen. Als eerste betaal je de leveringskosten aan de energieleverancier. Dit noemen we ook wel het verbruik. Daarnaast betaal je de netbeheerkosten aan jouw netbeheerder. Dit zijn eigenlijk de transportkosten. Het laatste onderdeel zijn de belastingen over de eerder genoemde onderdelen. Een eventuele welkomstpremie is niet in dit bedrag verwerkt.

Hoe wordt een termijnbedrag berekend?

Elke energieleverancier berekent het termijnbedrag op een andere manier. Hieronder leggen we de verschillende manieren uit.

  • Op basis van het door jouw ingevuld verbruik
    Energieleveranciers kunnen het verbruik overnemen wat je hebt ingevuld in de Energievergelijker. Ze baseren daar jouw termijnbedrag op.
  • Op basis van jouw historisch verbruik
    Energieleveranciers kunnen kijken naar het verbruik van jouw woning van de laatste drie tot vijf jaar. Ook vraagt de energieleverancier naar de grootte van jouw woning, de ligging en isolatie. Op basis daarvan bepalen zij het bedrag. Als je nieuwe bewoner bent van jouw woning, dan kijkt de energieleverancier naar het verbruik van de vorige bewoners.
  • Op basis van schatting
    Heb je een nieuwbouwwoning? Dan heb je geen historisch verbruik op het adres. De energieleverancier kijkt dan naar het type woning en naar het energielabel van de woning.
    Wij raden wel aan om na een aantal maanden te kijken wat jouw verbruik is geweest en of het bedrag dat je maandelijks betaalt, aansluit bij jouw verbruik.

Wanneer is het verstandig om je termijnbedrag aan te passen?

Wijzig jouw termijnbedrag in de volgende situaties:

  • Strenge winter
    Tijdens de winter verstook je het grootste deel van jouw energie die je jaarlijks gebruikt. Bij een strenge winter en een koud voorjaar verstook je nog meer energie. Het is dan verstandig om jouw termijnbedrag te verhogen.
  •  Verhuizen
    Als je verhuist naar een slecht(er) geïsoleerd huis. Een slecht geïsoleerd huis slurpt energie doordat er veel warmte verloren gaat via kieren, muren, ramen, dak en vloer. Verhoog jouw termijnbedrag en isoleer indien mogelijk jouw huis, zodat daarna het termijnbedrag weer omlaag kan. Ook als je verhuist naar een ander type woning is het verstandig om jouw termijnbedrag aan te passen. In een vrijstaand huis verbruik je meer energie dan in een rijtjeswoning.
  • Gezinsuitbreiding
    Als er meer mensen in een huis wonen, wordt er ook meer energie verbruikt. Denk aan het gebruik van de wasmachine en douche. In dit geval is het verstandig dat je het bedrag verhoogt. Zijn de kinderen de deur uit? Dan kan het termijnbedrag weer omlaag.
  • Extra energieslurpende apparaten
    Veel apparaten gebruiken nog steeds veel energie. Denk aan bijvoorbeeld airco’s, drogers, wasmachines, wasdrogers en aquaria. Koop je extra energieslurpende apparaten? Dan kan het verhogen van jouw termijnbedrag verstandig zijn.
  • Zonnepanelen
    De stroom die wordt opgewekt met zonnepanelen hoef je niet meer in te kopen. Het is zinvol om jouw termijnbedrag te verlagen wanneer je veel minder of geen energie meer hoeft af te nemen van jouw energieleverancier. Zowel de leverancier van de zonnepanelen als jouw energieleverancier kan je helpen bij het berekenen van jouw nieuwe termijnbedrag.
  • Warmtepomp
    Heb je een warmtepomp aangeschaft? Je gaat dan minder gas verbruiken of je gaat zelfs helemaal van het gas af. Maar let op, je gaat wel meer stroom verbruiken.