Hoe werkt het termijnbedrag?

Het termijnbedrag is niet het definitieve bedrag dat u betaalt voor het energieverbruik. Dit is een maandelijks voorschot op de uiteindelijke jaarafrekening. Daarom wordt het ook wel een voorschotbedrag genoemd. Aan het eind van het jaar wordt er gekeken hoeveel energie u daadwerkelijk heeft verbruikt. Als u meer energie hebt verbruikt dan u betaald heeft, zult u moeten bijbetalen. Als u minder energie hebt verbruikt dan waarvoor u betaald heeft, dan ontvangt u het resterende bedrag terug. U betaalt dus altijd alleen voor uw daadwerkelijke verbruik.

Waaruit bestaat het termijnbedrag?

Net als uw energierekening bestaat uw termijnbedrag ook uit verschillende onderdelen. Als eerste betaalt u de leveringskosten aan de energieleverancier. Dit noemen we ook wel het verbruik. Daarnaast betaalt u de netbeheerkosten aan uw netbeheerder. Dit zijn eigenlijk de transportkosten. Het laatste onderdeel zijn de belastingen over de eerder genoemde onderdelen. Een eventuele welkomstpremie is niet in dit bedrag verwerkt.

Hoe wordt een termijnbedrag berekend?

Elke energieleverancier berekent het termijnbedrag op een andere manier. Hieronder leggen we de verschillende manieren uit.

 • Op basis van het door u ingevuld verbruik
  Energieleveranciers kunnen het verbruik overnemen wat u heeft ingevuld in de Energievergelijker. Ze baseren daar uw termijnbedrag op.
 • Op basis van uw historisch verbruik
  Energieleveranciers kunnen kijken naar het verbruik van uw woning van de laatste drie tot vijf jaar. Ook vraagt de energieleverancier naar de grootte van uw woning, de ligging en isolatie. Op basis daarvan bepalen zij het bedrag. Als u nieuwe bewoner bent van uw woning, dan kijkt de energieleverancier naar het verbruik van de vorige bewoners.
 • Op basis van schatting
  Heeft u een nieuwbouwwoning? Dan heeft u geen historisch verbruik op het adres. De energieleverancier kijkt dan naar het type woning en naar het energielabel van de woning.
  Wij raden wel aan om na een aantal maanden te kijken wat uw verbruik is geweest en of het bedrag dat u maandelijks betaalt, aansluit bij uw verbruik.

Wanneer is het verstandig om uw termijnbedrag aan te passen?

Bij Saman EnergiQ kunt u zelf via uw online account uw termijnbedrag aanpassen zodat u aan het eind van het jaar niet voor verrassingen komt te staan. Wijzig uw termijnbedrag in de volgende situaties:

 • Strenge winter
  Tijdens de winter verstookt u het grootste deel van uw energie die u jaarlijks gebruikt. Bij een strenge winter en een koud voorjaar verstookt u nog meer energie. Het is dan verstandig om uw termijnbedrag te verhogen.
 •  Verhuizen
  Als u verhuist naar een slecht(er) geïsoleerd huis. Een slecht geïsoleerd huis slurpt energie doordat er veel warmte verloren gaat via kieren, muren, ramen, dak en vloer. Verhoog uw termijnbedrag en isoleer indien mogelijk uw huis, zodat daarna het termijnbedrag weer omlaag kan. Ook als u verhuist naar een ander type woning is het verstandig om uw termijnbedrag aan te passen. In een vrijstaand huis verbruikt u meer energie dan in een rijtjeswoning.
 • Gezinsuitbreiding
  Als er meer mensen in een huis wonen, wordt er ook meer energie verbruikt. Denk aan het gebruik van de wasmachine en douche. In dit geval is het verstandig dat u het bedrag verhoogt. Zijn de kinderen de deur uit? Dan kan het termijnbedrag weer omlaag.
 • Extra energieslurpende apparaten
  Veel apparaten gebruiken nog steeds veel energie. Denk aan bijvoorbeeld airco’s, drogers, wasmachines, wasdrogers en aquaria. Koopt u extra energieslurpende apparaten? Dan kan het verhogen van uw termijnbedrag verstandig zijn.
 • Zonnepanelen
  De stroom die wordt opgewekt met zonnepanelen hoeft u niet meer in te kopen. Het is zinvol om uw termijnbedrag te verlagen wanneer u veel minder of geen energie meer hoeft af te nemen van uw energieleverancier. Zowel de leverancier van de zonnepanelen als uw energieleverancier kan u helpen bij het berekenen van uw nieuwe termijnbedrag.
 • Warmtepomp
  Heeft u een warmtepomp aangeschaft? U gaat dan minder gas verbruiken of u gaat zelfs helemaal van het gas af. Maar let op, u gaat wel meer stroom verbruiken.