Dag- en nachttarief verdwijnt voor mensen zonder slimme meter 

Vroeger was het TF-signaal nodig om elektriciteitsmeters te laten schakelen tussen het dag- en het nachttarief (dubbeltarief). De afgelopen jaren heeft bijna iedereen in Nederland een slimme energiemeter gekregen. Die meter kan zelf schakelen tussen het dag- en nachttarief. Als het TF-signaal uit gaat kan je alleen nog gebruik maken van het dag- en nachttarief als u een slimme meter heeft.  

Heb je nog geen slimme meter? Bijna ieder huishouden in Nederland heeft de slimme meter al meerdere keren gratis aangeboden gekregen. Wil je niet wachten of heb je nog niet eerder een slimme meter aangeboden gekregen? Neem dan contact op met jouw netbeheerder. 

Overigens is het verschil tussen beide tarieven inmiddels minimaal en bij sommige energieleveranciers zelfs nihil. De verwachting is dat het helemaal gaat verdwijnen en dat energie in de toekomst juist overdag goedkoper wordt als er veel zonne-energie wordt opgewekt. 

Heb je een boiler die schakelt op het TF-signaal? 

Sommige woningen hebben een elektrische boiler die gekoppeld is aan het TF-signaal voor tariefschakeling en alleen ’s nachts opwarmt. Deze boilers liften in feite mee op het signaal. Het gaat om wat oudere systemen die vaak in flats en appartementengebouwen hangen. De meeste boilers kun je eenvoudig zelf weer aanzetten.

Warmt je elektrische boiler tijdens de uren in de nacht automatisch op? Dan wordt jouw boiler waarschijnlijk automatisch aangezet door het toonfrequent-signaal (TF-signaal). Je moet actie ondernemen om jouw boiler ook na 1 juli 2021 nog te laten functioneren. In dit stappenplan lees je of er voor u iets verandert en wat u kunt doen.