Energietransitie in drie stappen

In één keer overstappen naar 100% duurzaam wonen, leven en werken is in de meeste gevallen niet mogelijk of wenselijk. Daarom leggen we aan de hand van drie stappen uit wat je zelf kan doen.

1.      Beperk jouw energievraag

Door energie te besparen valt er direct heel wat te winnen. De meest duurzame energie is immers de energie die je niet gebruikt. De eenvoudigste manier om energie te besparen is door slimmer om te gaan met elektriciteit. Gebruik je bijvoorbeeld al LED-verlichting en zijn jouw elektrische apparaten energiezuinig (A+++)? Hierdoor kun je direct jouw energievraag flink verkleinen. Een andere manier om jouw energievraag te beperken is isoleren. Immers, hoe beter jouw woning is geïsoleerd, hoe minder warmte en energie er verloren gaat.

2.      Gebruik duurzame energie

Het is belangrijk dat de energie die we nodig hebben zoveel mogelijk duurzaam wordt opgewekt. Elektriciteit kun je zelf opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook warmte kun je duurzaam opwekken, bijvoorbeeld met een zonneboiler of warmtepomp. Denk daarnaast ook eens aan transport. Ruil bijvoorbeeld jouw vervuilende diesel in voor een elektrische of hybride auto.

3.      Gebruik fossiele brandstoffen zo  efficiënt mogelijk

Hoewel we in een ideale situatie deze stap het liefst willen vermijden, heb je misschien na de eerste twee stappen nog steeds fossiele brandstoffen nodig. Kies hierbij voor de minst belastende mogelijkheid. Zo leveren sommige energieleveranciers alleen energie uit duurzame lokale energiebronnen. Hierdoor verlaag je indirect jouw CO₂-uitstoot en draag je bij aan lokale, duurzame initiatieven.

Energietransitie In Drie Stappen | Saman Groep

Iedere stap draagt bij aan een schoner milieu

Met iedere stap draag je bij aan een schoner milieu. Hoe klein deze stap ook is. Ondertussen bespaar je ook op jouw energiekosten. Dat is dubbel zoveel winst! Werk je ook mee aan de energietransitie? De Saman Groep helpt je graag verduurzamen. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek bij jou thuis!

Vrijblijvende offerte aanvragen