Energie wordt steeds duurder. Daardoor is dat de noodzaak om slimmer met energie om te gaan steeds groter. Dit kunt u doen door de energievraag te beperken, duurzame energie te gebruiken en zo efficiënt mogelijk om te gaan met fossiele brandstoffen. Iedere stap die u zet draagt al bij aan een schoner milieu. En, ondertussen bespaart u ook tientallen tot honderden euro’s op uw energierekening. Dat voordeel kan flink oplopen.

In onderstaande infographic staan 10 energiebespaartips om thuis energie te besparen. Bij iedere tip staat ook de gemiddelde besparing, zodat u gelijk kunt zien of een besparing voor u interessant is. Iedere energiebespaartip levert direct een besparing op, maar soms is er eerst een investering nodig. Kijk daarom vooral naar wat u zelf wilt en kunt doen of maak een plan voor de lange termijn. Voor sommige besparingen kunt u ook gebruikmaken van subsidies of stimuleringsregelingen via uw gemeente. Onder de infographic lichten we de energiebespaartips verder toe.

10 Energiebespaartips; bespaar tot honderden euro’s per jaar! | Saman Groep
10 Energiebespaartips; bespaar tot honderden euro’s per jaar! | Saman Groep

Energiebespaartip 1: Voorkom sluipverbruik

Bespaar gemiddeld € 100 per jaar

Elektrische apparaten verbruiken vaak ook energie als het apparaat op stand-by staat, maar de stekker nog wel in het stopcontact zit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uw tv of radio. Dit noemen we sluipverbruik. Gemiddeld genomen is een huishouden jaarlijks 450 kWh kwijt door sluipverbruik. Dat komt neer op ongeveer € 100 per jaar. De eerste van onze energiebespaartips is dan ook: voorkom sluipverbruik. U kunt veel sluipverbruik voorkomen door onder andere de volgende dingen te doen:

  • Gebruik – indien mogelijk – de uit-knop in plaats van de standby-knop om uw apparaten uit te zetten.
  • Gebruikt u de televisie, radio, koffiezetapparaat, waterkoker en dergelijke niet? Trek dan de stekker uit het stopcontact of gebruik een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar. In dat geval kunt u de schakelaar uitzetten.
  • Is uw telefoon opgeladen? Laat uw telefoon niet onnodig aan de oplader zitten en haal uw oplader uit het stopcontact.

Energiebespaartip 2: Kies voor LED verlichting

Bespaar gemiddeld € 50 per jaar 

Gloeilampen en halogeenlampen gebruiken aardig wat energie. Een LED lamp gebruikt 85% minder stroom dan een gloeilamp en 75% minder stroom dan een halogeenlamp.  Bovendien gaat LED verlichting ook veel langer mee. Begin bij het vervangen van uw verlichting bij de lampen die vaak aan zijn en veel licht geven om de meeste energie te besparen. Een gemiddeld huishouden kan door het vervangen van gloei- en halogeenlampen door LED verlichting, ongeveer € 50 per jaar besparen. Wanneer u nog meer wilt besparen met verlichting, is het verstandig om lampen niet onnodig aan te laten staan en slim om te gaan met daglicht. Hoe meer u de ruimtes kunt verlichten met gratis daglicht, hoe minder vaak de lampen aan hoeven en hoe meer energie u bespaart.

Energiebespaartip 3: Gebruik energiezuinige apparaten in huis

Bespaar meer dan € 100 per jaar 

Elektrische apparaten in huis, zoals vriezers, koelkasten en vaatwassers hebben een hoog energieverbruik. Dit is zeker het geval wanneer de apparaten energielabel B, C of zelfs lager hebben. Wanneer uw elektrische apparatuur aan vervanging toe is, loont het om te kijken naar apparaten met energielabel A++ of A+++. Deze apparaten zijn vaak wat duurder in de aanschaf, maar leveren u op de langere termijn veel meer op. Stel, u vervangt uw acht jaar oude koelvriescombinatie door een nieuwe A+++ variant. In dat geval bespaart u al snel 200 kWh per jaar. En vervangt u uw energieklasse B wasdroger door een A++ warmtepompdroger, dan bespaart u jaarlijks 200 kWh. Besluit u daarbovenop de helft van het jaar uw was te drogen aan de waslijn in plaats van de droger, dan bespaart u nog eens 125 kWh. Gezamenlijk bespaart u daardoor ongeveer € 120 per jaar. Wanneer ook uw wasmachine, vaatwasser en andere elektrische apparaten vervangt door A++ of A+++ apparaten, is uw besparing nog veel hoger.

Energiebespaartip 4: Dicht kieren en naden

Bespaar gemiddeld € 15 per jaar 

Heeft u weleens last van tocht in huis? Naast dat het oncomfortabel is, kost dit ook aardig wat energie. Om uw huis warm en aangenaam te houden, moet uw cv-ketel of warmtepomp extra hard werken, omdat een deel van de warmte via kieren en naden verdwijnt. Het gevolg daarvan is dat u meer gas en/of stroom verbruikt. De vierde van onze energiebespaartips heeft te maken met het voorkomen met tocht. Door naden en kieren dicht te maken met bijvoorbeeld tochtstrips, blijft de warmte beter binnen en bespaart u gemiddeld € 15 per jaar. Een bijkomend voordeel is dat de warmte van buiten in de zomer ook niet meer makkelijker naar binnen kan. Let overigens wel op voldoende ventilatie. Zo ervaart u het hele jaar door meer wooncomfort. En dat is wel zo prettig.

Energiebespaartip 5: Isoleren, isoleren, isoleren!

Bespaar gemiddeld € 1.300 per jaar

Een van de meest lonende manieren om energie te besparen is isoleren. Zoals we in energiebespaartip 4 ook al kort aangaven, helpt dit om warmte en koelte in huis het hele jaar door op een natuurlijke manier beter te reguleren. Dit zorgt voor een comfortabelere woon-, leef- en werkomgeving. Hoe beter uw woning is geïsoleerd, hoe meer u kunt besparen. Gemiddeld genomen kunt u door het isoleren van een schuin dak bij een verwarmde zolder € 650 per jaar besparen. Dit bespaart u ook wanneer u kiest voor vloerisolatie en spouwmuurisolatie. En heeft u al dubbelglas, maar nog geen hoogrendementsglas? Dan kan het lonen om over te stappen op HR+++ glas. Dit isoleert namelijk twee tot drie keer beter dan gewoon dubbelglas en bespaart ongeveer € 70 per jaar op uw energierekening. 

Stimuleringsregelingen om uw woning te verduurzamen | Saman Groep

Energiebespaartip 6: Kies voor een slimme thermostaat

Bespaar gemiddeld € 200 per jaar

De zesde van deze energiebespaartips gaat over uw thermostaat. Met een slimme thermostaat kunt u op een energiezuinige manier uw woning verwarmen. Daarmee kunt u – afhankelijk van hoe u met een ‘normale’ thermostaat omgaat – gemiddeld 20% op uw energierekening besparen. Een slimme thermostaat stemt de verwarming automatisch af op uw woon- en leefgedrag. Dit doet het door bijvoorbeeld te ‘leren’ van uw gedrag. Wanneer u afwezig bent of slaapt, zet de thermostaat automatisch de verwarming laag. Daarnaast kunt u de slimme thermostaat via een app op uw telefoon op afstand bedienen. Dat kan handig zijn wanneer u bijvoorbeeld wisselende werktijden heeft en altijd in een warm huis wilt thuiskomen. Ook kunt u via de app precies uw energieverbruik in de gaten houden. Daardoor wordt energie besparen direct een stuk interactiever, omdat u direct ziet hoeveel u bespaart.

Energiebespaartip 7: Verbruik minder (warm) water

Bespaar gemiddeld € 100 per jaar

Voor het verwarmen van water om bijvoorbeeld te douchen wordt energie gebruikt. Meestal is dit gas. Door korter te douchen, te douchen met een energiezuinige douchekop en minder vaak in bad te gaan bespaart u behoorlijk wat energie. Wanneer u slechts vijf minuten doucht, bespaart dit jaarlijks al snel € 60. En gebruikt u een waterbesparende douchekop, dan komt hier nog € 40 besparing bij. Gaat u regelmatig in bad? Wanneer u één keer per week doucht in plaats van in bad te gaan, bespaart u nog eens € 10 per jaar.

Energiebespaartip 8: Cv-ketel aan vervanging toe? Kies voor een warmtepomp

Bespaar gemiddeld € 700 per jaar

Is uw cv-ketel aan vervanging toe? De achtste van deze energiebespaartips is: check of een warmtepomp een interessant alternatief is voor uw cv-ketel. Een warmtepomp zet gratis energie uit lucht, aarde of water om in duurzame warmte of koeling. Hierbij wordt er minder tot zelfs helemaal geen gas gebruikt. Op deze manier kunt u uw woning en tapwater duurzaam verwarmen en/of koelen. Daardoor bespaart u dus behoorlijk op uw gasrekening en draagt u bij aan een schoner milieu. Hoeveel u precies bespaart is afhankelijk van onder andere het type warmtepomp- hybride of all-electric, uw gasverbruik en hoe goed uw woning geïsoleerd is. Omdat de warmtepomp stroom nodig heeft om te werken, loont het om een warmtepomp te combineren met zonnepanelen. Met een warmtepomp zonder zonnepanelen bespaart u ongeveer € 300 per jaar. Wanneer u de investering in een warmtepomp (nog) niet wilt doen, kunt u een warmtepomp eventueel ook huren. Voor een vast maandbedrag profiteert u dan van uw eigen duurzame warmte, zonder onverwachte kosten.

Lees ook: Woning geschikt voor een warmtepomp?

Energiebespaartip 9: Wek zelf stroom op met zonnepanelen

Bespaar gemiddeld € 600 per jaar

Door zelf stroom op te wekken met zonnepanelen, hoeft u minder energie af te nemen van uw energieleverancier. Daar profiteert u weer van op uw energierekening. Hoeveel u precies bespaart is afhankelijk van uw stroomverbruik, type en aantal zonnepanelen, maar komt gemiddeld uit op € 600 per jaar. Wanneer u de investering in zonnepanelen (nog) niet wilt doen, kunt u zonnepanelen eventueel ook huren. Voor een vast maandbedrag profiteert u dan van uw eigen zonnestroom, zonder onverwachte kosten.

Energiebespaartip 10: Vergelijk energieleveranciers

Bespaar gemiddeld € 300 per jaar

Iedere energieleverancier hanteert andere tarieven voor gas en stroom. Daarom is de tiende van onze energietips: vergelijk energieleveranciers. Het loont namelijk wanneer uw energiecontract afloopt, uw energieleverancier te vergelijken met andere aanbieders. Sommige energieleveranciers bieden mooie welkomstkortingen, maar in de praktijk liggen de energietarieven vaak hoger dan bij andere aanbieders. Wilt u ondertussen ook bijdragen aan een beter milieu? Kies dan voor een 100% groene energieleverancier.

Zelf verduurzamen na het lezen van deze energiebespaartips?

De Saman Groep helpt u graag verduurzamen. Meer weten over de mogelijkheden na het lezen van deze 10 energiebespaartips? Maak een vrijblijvende afspraak met een adviseur bij u thuis of vraag een offerte aan.

Vrijblijvende offerte aanvragen