Energie wordt steeds duurder. Daardoor is dat de noodzaak om slimmer met energie om te gaan steeds groter. Dit kun je doen door de energievraag te beperken, duurzame energie te gebruiken en zo efficiënt mogelijk om te gaan met fossiele brandstoffen. Iedere stap die je zet draagt al bij aan een schoner milieu. En, ondertussen bespaar je ook tientallen tot honderden euro’s op jouw energierekening. Dat voordeel kan flink oplopen.

Hieronder vind je 10 energiebespaartips om thuis energie te besparen. Bij iedere tip staat ook de gemiddelde besparing, zodat je gelijk kunt zien of een besparing voor jou interessant is. Iedere energiebespaartip levert direct een besparing op, maar soms is er eerst een investering nodig. Kijk daarom vooral naar wat je zelf wil en kunt doen of maak een plan voor de lange termijn. Voor sommige besparingen kun je ook gebruikmaken van subsidies of stimuleringsregelingen via de gemeente. Onder de infographic lichten we de energiebespaartips verder toe.

Energiebespaartip 1: Voorkom sluipverbruik

Bespaar gemiddeld € 150 per jaar

Elektrische apparaten verbruiken vaak ook energie als het apparaat op stand-by staat, maar de stekker nog wel in het stopcontact zit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tv of radio. Dit noemen we sluipverbruik. Gemiddeld genomen is een huishouden jaarlijks 450 kWh kwijt door sluipverbruik. Dat komt neer op ongeveer € 150 per jaar. De eerste van onze energiebespaartips is dan ook: voorkom sluipverbruik. Je kunt veel sluipverbruik voorkomen door onder andere de volgende dingen te doen:

  • Gebruik – indien mogelijk – de uit-knop in plaats van de standby-knop om jouw apparaten uit te zetten.
  • Gebruik je de televisie, radio, koffiezetapparaat, waterkoker en dergelijke niet? Trek dan de stekker uit het stopcontact of gebruik een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar. In dat geval kun je de schakelaar uitzetten.
  • Is je telefoon opgeladen? Laat je telefoon niet onnodig aan de oplader zitten en haal de oplader uit het stopcontact.

Energiebespaartip 2: Kies voor LED verlichting

Bespaar gemiddeld € 75 per jaar 

Gloeilampen en halogeenlampen gebruiken aardig wat energie. Een LED lamp gebruikt 85% minder stroom dan een gloeilamp en 75% minder stroom dan een halogeenlamp.  Bovendien gaat LED verlichting ook veel langer mee. Begin bij het vervangen van jouw verlichting bij de lampen die vaak aan zijn en veel licht geven om de meeste energie te besparen. Een gemiddeld huishouden kan door het vervangen van gloei- en halogeenlampen door LED verlichting, ongeveer € 75 per jaar besparen. Wanneer je nog meer wil besparen met verlichting, is het verstandig om lampen niet onnodig aan te laten staan en slim om te gaan met daglicht. Hoe meer je de ruimtes kunt verlichten met gratis daglicht, hoe minder vaak de lampen aan hoeven en hoe meer energie je bespaart.

Energiebespaartip 3: Gebruik energiezuinige apparaten in huis

Bespaar meer dan € 150 per jaar 

Elektrische apparaten in huis, zoals vriezers, koelkasten en vaatwassers hebben een hoog energieverbruik. Dit is zeker het geval wanneer de apparaten energielabel B, C of zelfs lager hebben. Wanneer jouw elektrische apparatuur aan vervanging toe is, loont het om te kijken naar apparaten met energielabel A++ of A+++. Deze apparaten zijn vaak wat duurder in de aanschaf, maar leveren je op de langere termijn veel meer op. Stel, je vervangt je acht jaar oude koelvriescombinatie door een nieuwe A+++ variant. In dat geval bespaar je al snel 200 kWh per jaar. En vervang je de energieklasse B wasdroger door een A++ warmtepompdroger, dan bespaar je jaarlijks 200 kWh. Besluit je daarbovenop de helft van het jaar de was te drogen aan de waslijn in plaats van de droger, dan bespaar je nog eens 125 kWh. Gezamenlijk bespaar je daardoor ongeveer € 150 per jaar. Wanneer je ook jouw wasmachine, vaatwasser en andere elektrische apparaten vervangt door A++ of A+++ apparaten, is de besparing nog veel hoger.

Energiebespaartip 4: Dicht kieren en naden

Bespaar gemiddeld € 20 per jaar 

Heb je wel eens last van tocht in huis? Naast dat het oncomfortabel is, kost dit ook aardig wat energie. Om jouw huis warm en aangenaam te houden, moet de cv-ketel of warmtepomp extra hard werken, omdat een deel van de warmte via kieren en naden verdwijnt. Het gevolg daarvan is dat je meer gas en/of stroom verbruikt. De vierde van onze energiebespaartips heeft te maken met het voorkomen met tocht. Door naden en kieren dicht te maken met bijvoorbeeld tochtstrips, blijft de warmte beter binnen en bespaar je gemiddeld € 20 per jaar. Een bijkomend voordeel is dat de warmte van buiten in de zomer ook niet meer makkelijker naar binnen kan. Let overigens wel op voldoende ventilatie. Zo ervaar je het hele jaar door meer wooncomfort. En dat is wel zo prettig.

Energiebespaartip 5: Isoleren, isoleren, isoleren!

Bespaar gemiddeld € 1.900 per jaar

Eén van de meest lonende manieren om energie te besparen is isoleren. Zoals we in energiebespaartip 4 ook al kort aangaven, helpt dit om warmte en koelte in huis het hele jaar door op een natuurlijke manier beter te reguleren. Dit zorgt voor een comfortabelere woon-, leef- en werkomgeving. Hoe beter je woning is geïsoleerd, hoe meer je kunt besparen. Gemiddeld genomen kun je door het isoleren van een schuin dak bij een verwarmde zolder € 650 per jaar besparen. Dit bespaar je ook wanneer je kiest voor vloerisolatie en spouwmuurisolatie. En heb je al dubbelglas, maar nog geen hoogrendementsglas? Dan kan het lonen om over te stappen op HR+++ glas. Dit isoleert namelijk twee tot drie keer beter dan gewoon dubbelglas en bespaart ongeveer € 70 per jaar op de energierekening. 

Stimuleringsregelingen om uw woning te verduurzamen | Saman Groep

Energiebespaartip 6: Kies voor een slimme thermostaat

Bespaar gemiddeld € 300 per jaar

De zesde van deze energiebespaartips gaat over jouw thermostaat. Met een slimme thermostaat kun je op een energiezuinige manier je woning verwarmen. Daarmee kun je – afhankelijk van hoe je met een ‘normale’ thermostaat omgaat – gemiddeld 20% op jouw energierekening besparen. Een slimme thermostaat stemt de verwarming automatisch af op jouw woon- en leefgedrag. Dit doet het door bijvoorbeeld te ‘leren’ van je gedrag. Wanneer je afwezig bent of slaapt, zet de thermostaat automatisch de verwarming laag. Daarnaast kun je de slimme thermostaat via een app op jouw telefoon op afstand bedienen. Dat kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld wisselende werktijden hebt en altijd in een warm huis wilt thuiskomen. Ook kun je via de app precies je energieverbruik in de gaten houden. Daardoor wordt energie besparen direct een stuk interactiever, omdat je direct ziet hoeveel je bespaart.

Energiebespaartip 7: Verbruik minder (warm) water

Bespaar gemiddeld € 150 per jaar

Voor het verwarmen van water om bijvoorbeeld te douchen wordt energie gebruikt. Meestal is dit gas. Door korter te douchen, te douchen met een energiezuinige douchekop en minder vaak in bad te gaan bespaar je behoorlijk wat energie. Wanneer je slechts vijf minuten doucht, bespaart dit jaarlijks al snel € 60. En gebruik je een waterbesparende douchekop, dan komt hier nog € 40 besparing bij. Ga je regelmatig in bad? Wanneer je één keer per week doucht in plaats van in bad te gaan, bespaar je nog eens € 10 per jaar.

Energiebespaartip 8: Cv-ketel aan vervanging toe? Kies voor een warmtepomp

Bespaar gemiddeld € 1.000 per jaar

Is jouw cv-ketel aan vervanging toe? De achtste van deze energiebespaartips is: check of een warmtepomp een interessant alternatief is voor jouw cv-ketel. Een warmtepomp zet gratis energie uit lucht, aarde of water om in duurzame warmte of koeling. Hierbij wordt er minder tot zelfs helemaal geen gas gebruikt. Op deze manier kun je jouw woning en tapwater duurzaam verwarmen en/of koelen. Daardoor bespaar je dus behoorlijk op jouw gasrekening en draag je bij aan een schoner milieu. Hoeveel je precies bespaart is afhankelijk van onder andere het type warmtepomp- hybride of all-electric, jouw gasverbruik en hoe goed jouw woning geïsoleerd is. Omdat de warmtepomp stroom nodig heeft om te werken, loont het om een warmtepomp te combineren met zonnepanelen. Met een warmtepomp zonder zonnepanelen bespaar je ongeveer € 300 per jaar. Wanneer je de investering in een warmtepomp (nog) niet wilt doen, kun je een warmtepomp eventueel ook huren. Voor een vast maandbedrag profiteer je dan van jouw eigen duurzame warmte, zonder onverwachte kosten.

Lees ook: Woning geschikt voor een warmtepomp?

Energiebespaartip 9: Wek zelf stroom op met zonnepanelen

Bespaar gemiddeld € 1.000 per jaar

Door zelf stroom op te wekken met zonnepanelen, hoef je minder energie af te nemen van jouw energieleverancier. Daar profiteer je weer van op jouw energierekening. Hoeveel je precies bespaart is afhankelijk van jouw stroomverbruik, type en aantal zonnepanelen, maar komt gemiddeld uit op € 1.000 per jaar. Wanneer je de investering in zonnepanelen (nog) niet wilt doen, kun je zonnepanelen eventueel ook huren. Voor een vast maandbedrag profiteer je dan van jouw eigen zonnestroom, zonder onverwachte kosten.

Energiebespaartip 10: Vergelijk energieleveranciers

Bespaar gemiddeld € 450 per jaar

Iedere energieleverancier hanteert andere tarieven voor gas en stroom. Daarom is de tiende van onze energietips: vergelijk energieleveranciers. Het loont namelijk wanneer jouw energiecontract afloopt, om jouw energieleverancier te vergelijken met andere aanbieders. Sommige energieleveranciers bieden mooie welkomstkortingen, maar in de praktijk liggen de energietarieven vaak hoger dan bij andere aanbieders. Wil je ondertussen ook bijdragen aan een beter milieu? Kies dan voor een 100% groene energieleverancier.

Zelf verduurzamen na het lezen van deze energiebespaartips?

De Saman Groep helpt jou graag verduurzamen. Meer weten over de mogelijkheden na het lezen van deze 10 energiebespaartips? Maak een vrijblijvende afspraak met een adviseur bij u thuis of vraag een offerte aan.

Vrijblijvende offerte aanvragen