Hoeveel kan jij besparen met een airco?

Een airco is al jarenlang een populaire manier om een woning in de zomermaanden comfortabel aan te laten voelen. Maar wist je dat een airco nog veel meer kan bieden? In dit blog leg ik jou de financiële voordelen van een airco uit.

Verbruik van de airco

Wij ontvangen vaak vragen over het verschil tussen het vermogen van een airco en het daadwerkelijke stroomverbruik. Het vermogen van een airco geeft de capaciteit aan die de airco heeft om te koelen. Stel een airco heeft een vermogen van 5,0kW dan is dit het maximale koelvermogen dat de airco kan leveren. Echter: als een ruimte eenmaal op temperatuur is, dan zal hij een stuk minder energie verbruiken. De gemiddelde split-unit airco verbruikt 1,0kW stroom per uur.

Verwarmen met een airco, hoe werkt dit?

Je kan jouw woning ook verwarmen met een airco. Een airco werkt in principe hetzelfde als een warmtepomp. Het buitendeel van de airco onttrekt warmte uit de omgeving en de warmtewisselaar zet deze warmte met behulp van koudemiddel om in energie waarmee jouw airco het huis koelt. Dit proces werkt ook andersom. De airco keert zijn koudemiddelcyclus dan om. De lucht in de woning zal dan worden verwarmd en de kou zal naar buiten worden gebracht.

Verwarmen met een airco en de stookkosten

Je kunt jouw woning dus ook verwarmen met de airco. Je verwarmt jouw woning dan met stroom in plaats van gas. Elektriciteit is een stuk goedkoper dan gas en je kan het ook nog zelf opwekken. In onderstaande figuren leggen wij het kostenverschil uit.

Besparen met een airco

Zoals je in de modellen kan zien bespaar je tot wel € 1000.- per jaar op jouw stookkosten. Dit is mooi meegenomen! Heb je zonnepanelen? Dan is deze besparing nog veel hoger, gezien je jouw eigen energie gebruikt.

 

Airco in combinatie met zonnepanelen

Heb jij zonnepanelen op je dak of ben je van plan deze aan te schaffen? Dit is een hele goede combinatie met een airco! Je gebruikt dan jouw eigen groene stroom om jouw woning met een airco te koelen en verwarmen. De energie uit de zonnepanelen wordt dan direct door jouw airco gebruikt. Je hoeft dan geen energie van jouw energieleverancier af te nemen. Wist je dat drie zonnepanelen gemiddeld al genoeg is om een airco met 1 binnenunit te laten draaien? Een airco is dus niet alleen comfortabel, je kan er ook flink mee besparen op jouw energierekening.

Is een onderhoudscontract aan te raden?

Een airco is vrijwel onderhoudsvrij. Toch kan het geen kwaad om twee keer per jaar aandacht aan jouw airco te besteden. Zo is het bijvoorbeeld goed om periodiek een vochtige doek over de binnenunit en buitenunit te halen. Verder hopen stof en vuil zich op de filters, waardoor er geen schone lucht meer in de ruimte wordt geblazen. Met een stofzuiger kan je eenvoudig de buitenkant van de filters stofvrij maken. Spoel vervolgens de filters af met lauwwarm water.

Verder zal het koelmiddel in de luchtkoeler op den duur opraken. Daarom is het belangrijk om het koelmiddel periodiek te laten bijvullen. Dit mag alleen gedaan worden door een STEK-erkende monteur. Het is namelijk een secuur werk waarbij er geen lucht in het systeem mag komen.

Bij de Saman Groep kan je eenvoudig een onderhoudscontract afsluiten voor uw airconditioning of kiezen voor éénmalig onderhoud. Onze gecertificeerde monteurs komen dan langs voor controle en onderhoud aan jouw airco installatie. Sluit jouw onderhoudscontract af via samangroep.nl/service-onderhoud.

Nog meer besparen? Kies voor ons actiemodel!

Ontdek de Daikin Sensira, nu tijdelijk extra scherp geprijsd in ons assortiment. De Daikin Sensira biedt een combinatie van comfort en duurzaamheid. De airco is energiezuinig en heeft daarom ook een A++ label. De Sensira is ook te gebruiken als verwarming, waardoor je geen gas meer nodig hebt om jouw kamer te verwarmen.

Vraag jouw adviesgesprek aan!