Bepaalt het vermogen van de airco het verbruik?

Nee, dat is niet het geval. Vaste airco’s voor particuliere woningen hebben veelal een vermogen van 2,0 kW tot 5,0 kW. Hiermee wordt het koelvermogen aangegeven en dus niet het verbruik. Bovendien gebruikt een airco zelden 100% van zijn capaciteit. Zodra een ruimte eenmaal gekoeld is, draait de compressor op een heel laag niveau. Hierdoor wordt er minder stroom verbruikt dan wanneer de airconditioning een zeer warme ruimte moet koelen.

wat verbruikt een airco energie?

Een gemiddelde split-unit airco neemt 1,0 kW stroom op per uur. Vaak zal dit in de praktijk zelfs lager uitvallen, maar het kan ook wat hoger uitvallen wanneer u de airco op vol vermogen in een warme ruimte laat koelen. Stel dat deze airco 40 dagen per jaar in de zomer acht uur per dag laat draaien. Dan komt u uit op totaal 320 uur. 320 keer 1,0 (kW) is in totaal 320 kWh stroom.

Hoeveel kost het om jouw airco te gebruiken?

Afhankelijk van de tarieven van jouw energieleverancier betaal jij stroom. In dit voorbeeld gaan we er vanuit dat je € 0,30 per kWh betaalt. Dit tarief vermenigvuldigen we met het aantal kWh stroom wat jouw airco verbruikt (in dit voorbeeld 320 kWh), zo komt u op € 96,- extra stroom. Het spreekt voor zich dat dit bedrag hoger of lager uitvalt wanneer je de airco korter of langer gebruikt. Dat lijkt een flink bedrag, maar stel jezelf vooral de vraag of dit voor jou een redelijk bedrag is voor het extra comfort. Bovendien kan je de airco in de winter gebruiken om de ruimte te verwarmen, zodat je minder gas verbruikt. Daarmee verdien je de extra uitgaven voor stroom snel terug en bespaart de airco energie.

Zelf energie voor airco opwekken?

Wanneer je de stroom zelf opwekt via zonnepanelen zijn de kosten om de airco te gebruiken aanzienlijk minder. Bovendien maakt jouw eigen opgewekte stroom het gebruik van jouw airco ook nog duurzamer. Alle stroom die je zelf opwekt is 100% groen. Bovendien hoef je deze stroom niet meer af te nemen bij jouw energieleverancier. Dat scheelt behoorlijk op je energierekening.

Is een onderhoudscontract aan te raden?

Een airco is vrijwel onderhoudsvrij. Toch kan het geen kwaad om twee keer per jaar aandacht aan jouw airco te besteden. Zo is het bijvoorbeeld goed om periodiek een vochtige doek over de binnenunit en buitenunit te halen. Verder hopen stof en vuil zich op de filters, waardoor er geen schone lucht meer in de ruimte wordt geblazen. Met een stofzuiger kan je eenvoudig de buitenkant van de filters stofvrij maken. Spoel vervolgens de filters af met lauwwarm water.

Verder zal het koelmiddel in de luchtkoeler op den duur opraken. Daarom is het belangrijk om het koelmiddel periodiek te laten bijvullen. Dit mag alleen gedaan worden door een STEK-erkende monteur. Het is namelijk een secuur werk waarbij er geen lucht in het systeem mag komen.

Bij de Saman Groep kan je eenvoudig een onderhoudscontract afsluiten voor uw airconditioning of kiezen voor éénmalig onderhoud. Onze gecertificeerde monteurs komen dan langs voor controle en onderhoud aan jouw airco installatie. Sluit jouw onderhoudscontract af via samangroep.nl/service-onderhoud.

Airconditioning bij de Saman Groep

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een airco in jouw woning? Onze adviseurs komen graag vrijblijvend bij je op gesprek. Zij voorzien je graag van een goed advies. Ze helpen je met het kiezen van het juiste vermogen en bekijken direct de beste positie voor het buitendeel van de airco. Vraag jouw adviesgesprek direct aan!