Wat kan ik doen met één kWh stroom?

Op de verpakking van ieder elektrisch apparaat staat vermeld hoeveel energie deze verbruikt. Meestal wordt dit aangegeven in Watt (W) of kilowatt (kW). Wanneer u een nieuw elektrisch apparaat koopt is het interessant om hiernaar te kijken. Hoe minder energie het apparaat verbruikt, hoe zuiniger, maar meestal ook hoe minder vermogen. Om duidelijk te maken wat u kunt doen met één kWh, geven we hieronder enkele voorbeelden:

  • Twee keer een kwartier stofzuigen met een stofzuiger van 2.000 Watt
  • Een magnetron 12 keer gebruiken om een maaltijd op te warmen
  • Een LED lamp van 10 Watt 100 uur laten branden
  • Vier avonden thuis tv kijken
  • Drie werkdagen een laptop gebruiken
  • Eén keer een was draaien in de wasmachine
  • 1,5 dag een zuinige koelkast en vriezer laten koelen
  • Eén keer de vaatwasser gebruiken.

Zelf kWh stroom opwekken met zonnepanelen

Naast kosten voor de stroom, betaalt u via uw energieleverancier ook transportkosten, vastrechtkosten, belastingen, etc. In dit voorbeeld gaan we enkel uit van de kosten voor stroom zelf. Eén kWh stroom kost ongeveer € 0,22. Wanneer u een stroomverbruik van 3.500 kWh per jaar heeft, betaalt u dus jaarlijks € 770 euro aan elektriciteit. Een behoorlijk bedrag. Met zonnepanelen kunt u zelf duurzaam stroom opwekken door gebruik te maken van zonlicht. Wekt u bijvoorbeeld 3.000 kWh op met 10 zonnepanelen van 320 Wattpiek? Dan hoeft u nog maar 500 kWh stroom af te nemen van uw energieleverancier en betaalt u jaarlijks nog maar € 110. Een verschil van € 660 per jaar. Kunt u zelf uw stroomverbruik helemaal dekken met zonnepanelen, dan heeft u helemaal geen kosten meer aan uw stroom. De energie welke u niet gebruikt, levert u vervolgens terug aan het net. Dit heet salderen.

Wat kan ik doen met één m³ gas?

Naast kosten voor gas, betaalt u via uw energieleverancier ook onder andere energiebelasting, netbeheerkosten en vastrechtkosten. Voor dit voorbeeld gaan we alleen uit van de kosten voor gas. Met een gemiddelde gasprijs van € 0,75 per m³ is gas flink duurder dan stroom. Wanneer u jaarlijks 1.500 m³ aan gas verbruikt, kost dit u ieder jaar € 1.125. Voor gasverbruik is het veel lastiger om uit te rekenen wat u precies kunt doen met één m³ gas. Op de verpakking van geen enkel apparaat staat het m³ gasverbruik per uur namelijk vermeld. Bovendien is het niet altijd helder waarvoor u precies gas verbruikt. Waar we wel iets mee kunnen is het gasverbruik voor warm water. Zo’n 75% van uw gasverbruik wordt gebruik voor uw centrale verwarming en circa 20% van uw gasverbruik gaat op aan de verwarming van water om te douchen. Stel dat u jaarlijks 1.500 m³ gas verbruikt, betaalt u dus ieder jaar 300 m³, of € 225 om te douchen. Met één m³ gas kunt u 250 liter verwarmen tot 40 graden. Dat komt neer op zo’n vier keer vijf minuten douchen.

Zelf m³ gas besparen met een warmtepomp, zonneboiler of warmtepompboiler

Gas is duurder dan stroom en met het oog op de klimaatdoelstellingen wordt gas de komende jaren ook steeds duurder. Daardoor loont het om minder tot geen gas te verbruiken. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld te isoleren en/of over te stappen van een cv-ketel naar een (hybride) warmtepomp. Een warmtepomp gebruikt gratis energie uit bijvoorbeeld lucht of water om uw woning en tapwater duurzaam te verwarmen. Is overstappen op een warmtepomp nog een brug te ver? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een zonneboiler of warmtepompboiler om een eerste stap naar minder gasverbruik te zetten. Deze installaties gebruiken duurzame energie om uw tapwater te verwarmen en kunnen samenwerken met bestaande cv-installaties en zonnepanelen.

Benieuwd hoe u optimaal kunt besparen met zonnepanelen, een warmtepomp, zonneboiler of warmtepompboiler? Vraag hieronder direct een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek en offerte aan. 

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen