Wat kan ik doen met één kWh stroom?

Op de verpakking van ieder elektrisch apparaat staat vermeld hoeveel energie deze verbruikt. Meestal wordt dit aangegeven in Watt (W) of kilowatt (kW). Wanneer je een nieuw elektrisch apparaat koopt is het interessant om hiernaar te kijken. Hoe minder energie het apparaat verbruikt, hoe zuiniger, maar meestal ook hoe minder vermogen. Om duidelijk te maken wat je kunt doen met één kWh, geven we hieronder enkele voorbeelden:

  • Twee keer een kwartier stofzuigen met een stofzuiger van 2.000 Watt
  • Een magnetron 12 keer gebruiken om een maaltijd op te warmen
  • Een LED lamp van 10 Watt 100 uur laten branden
  • Vier avonden thuis tv kijken
  • Drie werkdagen een laptop gebruiken
  • Eén keer een was draaien in de wasmachine
  • 1,5 dag een zuinige koelkast en vriezer laten koelen
  • Eén keer de vaatwasser gebruiken.

Zelf kWh stroom opwekken met zonnepanelen

Naast kosten voor de stroom, betaal je via jouw energieleverancier ook transportkosten, vastrechtkosten, belastingen, etc. In dit voorbeeld gaan we enkel uit van de kosten voor stroom zelf. Eén kWh stroom kost ongeveer € 0,22. Wanneer je een stroomverbruik van 3.500 kWh per jaar hebt, betaalt je dus jaarlijks € 770 euro aan elektriciteit. Een behoorlijk bedrag. Met zonnepanelen kun je zelf duurzaam stroom opwekken door gebruik te maken van zonlicht. Wek je bijvoorbeeld 3.000 kWh op met 10 zonnepanelen van 320 Wattpiek? Dan hoef je nog maar 500 kWh stroom af te nemen van jouw energieleverancier en betaalt jij jaarlijks nog maar € 110. Een verschil van € 660 per jaar. Kun je zelf jouw stroomverbruik helemaal dekken met zonnepanelen, dan hoef je helemaal geen kosten meer aan jouw stroom. De energie welke je niet gebruikt, lever je vervolgens terug aan het net. Dit heet salderen.

Wat kan ik doen met één m³ gas?

Naast kosten voor gas, betaal je via jouw energieleverancier ook onder andere energiebelasting, netbeheerkosten en vastrechtkosten. Voor dit voorbeeld gaan we alleen uit van de kosten voor gas. Met een gemiddelde gasprijs van € 0,75 per m³ is gas flink duurder dan stroom. Wanneer je jaarlijks 1.500 m³ aan gas verbruikt, kost dit je ieder jaar € 1.125. Voor gasverbruik is het veel lastiger om uit te rekenen wat jij precies kunt doen met één m³ gas. Op de verpakking van geen enkel apparaat staat het m³ gasverbruik per uur namelijk vermeld. Bovendien is het niet altijd helder waarvoor je precies gas verbruikt. Waar we wel iets mee kunnen is het gasverbruik voor warm water. Zo’n 75% van jouw gasverbruik wordt gebruik voor jouw centrale verwarming en circa 20% van jouw gasverbruik gaat op aan de verwarming van water om te douchen. Stel dat je jaarlijks 1.500 m³ gas verbruikt, betaalt je dus ieder jaar 300 m³, of € 225 om te douchen. Met één m³ gas kun je 250 liter verwarmen tot 40 graden. Dat komt neer op zo’n vier keer vijf minuten douchen.

Zelf m³ gas besparen met een warmtepomp, zonneboiler of warmtepompboiler

Gas is duurder dan stroom en met het oog op de klimaatdoelstellingen wordt gas de komende jaren ook steeds duurder. Daardoor loont het om minder tot geen gas te verbruiken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te isoleren en/of over te stappen van een cv-ketel naar een (hybride) warmtepomp. Een warmtepomp gebruikt gratis energie uit bijvoorbeeld lucht of water om jouw woning en tapwater duurzaam te verwarmen. Is overstappen op een warmtepomp nog een brug te ver? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een zonneboiler of warmtepompboiler om een eerste stap naar minder gasverbruik te zetten. Deze installaties gebruiken duurzame energie om jouw tapwater te verwarmen en kunnen samenwerken met bestaande cv-installaties en zonnepanelen.

Benieuwd hoe je optimaal kunt besparen met zonnepanelen, een warmtepomp, zonneboiler of warmtepompboiler? Vraag hieronder direct een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek en offerte aan. 

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen