Zonnepanelen reinigen is verstandig

Uw zonnepanelen liggen in weer en wind op uw dak en krijgen allerlei weersomstandigheden te verduren. Uiteraard zijn zonnepanelen hiervoor gemaakt. Ze zijn immers uitgebreid getest en ijzersterk. En hoewel regen veel vuil van de zonnepanelen ‘wast’, blijft bijvoorbeeld vogelpoep zitten.

Rendement van uw zonnepanelen

Als u de zonnepanelen niet reinigt verliest u gemiddeld 5% van uw opbrengst. Eigenlijk is dat helemaal niet zo gek. Op onderstaande foto ziet u hoe zonnepanelen eruit zien als er één jaar geen reiniging heeft plaatsgevonden. De laag vervuiling die zich over het paneel heeft gevormd houdt het optimaal opnemen van zonlicht tegen. De mate van vervuiling is ook afhankelijk van uw woonomgeving. Woont u vlakbij een haven of in een bosrijk gebied, dan zal de vervuiling erger zijn dan in een gemiddelde woonwijk.

Defecten aan uw zonnepanelen

In uitzonderlijke gevallen kan vervuiling zelfs voor defecten zorgen. Bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving. Wanneer vuil te lang op de zonnepanelen blijft liggen kan dit na verloop van tijd inbranden. Dit kan ervoor zorgen dat uw paneel defect raakt. Dit kunt u voorkomen door uw zonnepanelen periodiek te (laten) reinigen.

Zonnepanelen zelf reinigen

Er zijn diverse punten belangrijk wanneer u uw zonnepanelen zelf wilt reinigen. De veiligste optie is om het uit te laten voeren, bijvoorbeeld door de Saman Groep of een andere partij. Wilt u het toch zelf doen, houdt dan rekening met de volgende punten;

  1. Controleer of u op een veilige manier bij uw zonnepanelen kunt komen. Is dit niet het geval? Geef de reiniging dan uithanden en loop geen onnodig risico.
  2. Reinig uw zonnepanelen uitsluitend met osmosewater en gebruik geen schoonmaakmiddelen. Zo laat u geen sporen van kalk en mineralen achter op uw zonnepanelen.
  3. Reinig uw zonnepanelen uitsluitend met een zachte doek of veger. Zo maakt u geen krassen of beschadigingen in de toplaag van uw zonnepanelen.

Zonnepanelen in de sneeuw

Liggen uw zonnepanelen onder een laagje sneeuw? In principe hoeft u uw zonnepanelen niet sneeuwvrij te maken. Het is het beste om te wachten tot de zon gaat schijnen, dan verdwijnt de sneeuw vanzelf. Bovendien kunnen de zonnepanelen het gewicht van de sneeuw aan. De zonnepanelen zijn namelijk uitgebreid getest onder allerlei weersomstandigheden, zoals sneeuw maar bijvoorbeeld ook hagel. We schreven hierover een compleet artikel, lees het hier.

Een professionele reiniging

Ziet u het niet zitten om zelf het dak op te gaan? Sluit dan bij de Saman Groep een onderhoudscontract af om uw zonnepanelen periodiek te laten reinigen. De reiniging vindt dan jaarlijks plaats en u hoeft zich geen zorgen te maken. Wel zo prettig. U sluit al een contract af vanaf € 4,10/maand. Meer weten of direct online het onderhoudscontract afsluiten? Klik op onderstaande button!