Een nieuwe cv-ketel of overstappen op een warmtepomp?

Momenteel heeft het grootste deel van de Nederlandse huishoudens een cv-ketel, veelal van de merken Intergas, Remeha of Nefit. Deze gebruikt aardgas om de woning te verwarmen. Maar, zijn de verwarmingsketels nog wel toekomstbestendig? Sinds het klimaatakkoord in 2015 is de energietransitie concreet geworden en moeten we in 2050 maar liefst 90% minder CO2 uitstoten. Door om te schakelen van aardgas naar duurzame energiebronnen kunnen we dit realiseren. Wanneer uw verwarmingsketel verouderd of aan vervanging toe is, staat u dus voor een belangrijke keuze. Kiest u voor een nieuwe cv-ketel of stapt u over op een duurzame (hybride) warmtepomp? De Saman Groep zet de voordelen en nadelen van een cv-ketel en een warmtepomp onder elkaar.

Voordelen en nadelen cv-ketel

Allereerst de cv-ketel van bijvoorbeeld Intergas, Nefit of Remeha. Het grootste nadeel is dat u met een cv installatie nog steeds gas gebruikt voor de verwarming van de woning. Hierdoor stoot u behoorlijk wat CO2 uit. Ook wordt gas steeds duurder, waardoor de energierekening alsmaar hoger wordt. Daartegenover staat het voordeel dat een cv-ketel in ieder type woning geplaatst kan worden. Oud én nieuw. Ook zijn er geen grote aanpassingen aan de woning nodig. Daarnaast zijn cv installaties de laatste jaren steeds efficiënter en energiezuiniger geworden. U kunt met een nieuwe cv-ketel al snel tot 15% besparen op uw energiekosten ten opzichte van een verouderde verwarmingsketel.

Voordelen en nadelen warmtepomp

Dan een warmtepomp van bijvoorbeeld Daikin. Hiermee bent u klaar voor de toekomst. Maar, om in aanmerking te komen voor een warmtepomp, zijn er wel een aantal voorwaarden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de woning tochtdicht en goed geïsoleerd is. Verder gebruikt een warmtepomp bijna altijd lage temperatuurverwarming. Daarom is het belangrijk dat het afgiftesysteem hiervoor geschikt is. Denk bijvoorbeeld aan vloerverwarming of lage temperatuurradiatoren.

Betekent dit dat het nooit mogelijk is om een warmtepomp te plaatsen in een woning die niet over al deze voorwaarden beschikt? Nee, niet per definitie. Neem bijvoorbeeld een hybride warmtepomp. Dit type warmtepomp wordt naast de cv-ketel geplaatst of bevat een geïntegreerde cv-ketel. De hybride warmtepomp voorziet voor een groot deel duurzaam in de warmtebehoefte in huis. U gebruikt hiervoor geen gas. Is de warmtelevering van de hybride warmtepomp niet toereikend, bijvoorbeeld tijdens koude winterdagen, dan verwarmt de cv – op gas – bij. De hybride oplossing wordt hierdoor gezien als een belangrijke tussenstap naar gasloos wonen, leven en werken.

Is uw cv-ketel nog niet aan vervanging toe, maar wilt u gas besparen? De Remeha Elga Ace biedt uitkomst. Deze hybride warmtepomp werkt samen met iedere cv-ketel, ook die van u! En toch bespaart u tot 70% gas. De Remeha Elga Ace past in bijna iedere woning.

Conclusie

Om voor te sorteren op het aardgasloze tijdperk adviseren wij om eerst te kijken naar de mogelijkheden van een (hybride) warmtepomp wanneer uw cv aan vervanging toe is. Hierdoor kunt u behoorlijk besparen op uw maandelijkse lasten en stoot u veel minder CO2 uit. Is deze investering te hoog of nog niet mogelijk, kijk dan voor een nieuwe cv-ketel met hoog rendement. Zo stookt u zuiniger en efficiënter en geniet u altijd van comfortabele warmte in uw woning.

Bekijk alle cv-ketels of warmtepompen van de Saman Groep in onze shop. U vindt daar de A-merken Intergas, Remeha Nefit en Daikin.

Vrijblijvende offerte aanvragen