Wat kan een hybride warmtepomp wel en wat niet?

Een hybride warmtepomp heeft geen boiler voor warm water. De hybride warmtepomp zorgt voor de verwarming van je woning en de geïntegreerde (of eigen cv-ketel) waar de hybride warmtepomp mee samenwerkt, voorziet in warm tapwater. Dat is het water wat je verbruikt om bijvoorbeeld te douchen. Hier houden we op jaarbasis 120m3 gas per persoon voor aan.

In wat voor woning komt de hybride warmtepomp?

Om een schatting te maken van de totale gasbesparing is het belangrijk om te kijken in welk type woning je woont. Dat is belangrijker  dan het aantal mensen waaruit het huishouden bestaat. Of er een tussenwoning verwarmd moet worden of een vrijstaande woning, maakt namelijk nogal een verschil in het gasverbruik.

Type woning Gemiddeld gasverbruik per jaar
Tussenwoning 1.200m3
Hoekwoning 1.400m3
Twee-onder-een-kapwoning 1.550m3
Vrijstaand 2.000m3

 

De grootste factoren die van invloed zijn op het jaarverbruik gas zijn; isolatie van de woning en de inhoud van de woning. Isolatie zorgt ervoor dat er geen kou binnenkomt in jouw warme woning én geen warmte naar buiten glipt. Het bouwjaar van de woning geeft vaak al een indicatie van de isolatie. Is jouw woning bijvoorbeeld na 2000 gebouwd? Grote kans dat de woning prima geïsoleerd is. Dan bepaalt de inhoud van je woning hoeveel gas er nodig is om de woning te verwarmen. Heb je een tussenwoning met 300m3 of heb je een grote vrijstaande woning en ga je richting de 600m3. Allemaal factoren die invloed hebben op het gasverbruik.

Tip! Op je energierekening kun je zien hoeveel m3 gas je jaarlijks verbruikt.

 

Welke factoren zijn er nog meer van belang?

Naast het type woning, is ook het afgiftesysteem van belang welke de warmte verspreidt door de woning. We kunnen een hybride warmtepomp toepassen met radiatoren, vloerverwarming of een combinatie van beide. Heb je vloerverwarming of radiatoren op lage temperatuur? Dan is het rendement aanzienlijk hoger dan met radiatoren op hoge temperatuur. De hybride warmtepomp hoeft dan namelijk minder hard te werken om de benodigde temperatuur de verkrijgen. Namelijk gemiddeld 50 °C  t.o.v. zo’n 70 °C.

Een rekenvoorbeeld met een hybride warmtepomp

Aan de hand van het volgende voorbeeld, laten we je zien hoe een woonsituatie kan besparen met een hybride warmtepomp. In dit geval de Remeha Elga Ace. Dit is uiteraard een voorbeeld, we bekijken iedere woonsituatie apart en bepalen zo de kosten en besparing voor jouw eigen situatie.

In dit voorbeeld gaan we uit van een grote twee-onder-een-kapwoning met twee personen een gasverbruik van 1.600m3 per jaar met vloerverwarming. Zij overwegen de Remeha Elga Ace:

  1. Voor het tapwater trekken we 120m3 per persoon af.
  2. Nu houden we een gasverbruik over van 1.360m3 per jaar wat de hybride warmtepomp kan afdekken.
  3. De totale investering voor de Remeha Elga Ace na aftrek van subsidie en inclusief montage is € 3.320.
  4. Dankzij de hybride warmtepomp besparen ze circa 1.265m3 gas per jaar (gelijk aan circa € 1.644).
  5. De hybride warmtepomp verbruikt natuurlijk wel meer stroom. Houd rekening met een extra stroomverbruik van circa 2.785 kWh (gelijk aan circa € 835).
  6. Al met al kun je dan circa € 810 netto op jaarbasis besparen met een hybride warmtepomp.
  7. Het duurt dan circa 5 jaar voordat je jouw hybride warmtepomp terug hebt verdient.

En daarna kan het rendement zelfs nog stijgen!

Blijf jij jouw woning verbeteren na het installeren van een hybride warmtepomp? Dan zal deze steeds meer op gaan leveren. Zorg je bijvoorbeeld na een jaar voor betere isolatie, functioneert jouw hybride warmtepomp nog efficiënter.

Wil je precies weten hoe interessant een hybride warmtepomp voor jou is? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan bij de Saman Groep.

Wist je dat je een warmtepomp ook kunt huren? Dit kan al vanaf € 60,00 per maand inclusief montage, service en onderhoud. Zo heb je geen investering en bespaar je direct!

Vraag jouw offerte direct aan

  • Hidden
  • Hidden