Hoe vergelijk ik energieleveranciers?

Er zijn diverse dingen waar je op moet letten bij het overstappen naar een andere energieleverancier. Denk hierbij aan het type contract, contractduur en eventuele opzegvergoeding. Ook moet je nadenken of je kiest voor groene energie. Niet alle energieleveranciers leveren groene energie. Als de energie milieuvriendelijk wordt opgewekt, heb je groene of duurzame energie. Een ander belangrijk punt om mee te nemen in jouw overweging is het volgende. Energieleveranciers geven vaak een eenmalige korting bij een overstap. Dit heet de welkomstpremie. De overstap lijkt dan voordelig, maar vervolgens zijn vaak wel de energietarieven hoger, waardoor je uiteindelijk duurder uit bent.

Wanneer overstappen energieleverancier?

Een aantal factoren hebben invloed op het juiste overstapmoment. Allereerst het type contract. Als je een variabel contract heeft, dan kun je op ieder moment kosteloos overstappen. Heb je een vast contract? Dan moet je goed kijken naar de einddatum die op jouw contract staat. Heb je een contract en is dat verlopen? Dan ga je automatisch over naar een variabel contract. Je kunt dan direct en kosteloos overstappen naar een andere energieleverancier. Als het termijnbedrag steeds hoger wordt, is het ook verstandig om te kijken naar de tarieven van andere energieleveranciers. Vraag jouw nieuwe contract tijdig aan zodat jouw nieuwe leverancier genoeg tijd heeft om de overstap voor je te regelen.

Overstappen is heel eenvoudig

Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om over te stappen. Het overstappen naar een andere leverancier regel je snel en eenvoudig. Ook geven de meeste energieleveranciers je 14 dagen bedenktijd. Je zit dus nooit zomaar ergens aan vast. In de meeste gevallen ziet het overstappen er in grote lijnen als volgt uit:

  1. Neem contact op met jouw nieuwe energieleverancier.
  2. Jouw energieleverancier controleert of je nog een energiecontract hebt en of er mogelijk sprake is van een opzegvergoeding.
  3. Je ontvangt een voorstel per mail met jouw huidige kosten en de nieuwe prijzen.
  4. De nieuwe energieleverancier zegt jouw bestaande contract op en zorgt voor de overstap.

Vrijblijvende offerte aanvragen