Levensduur van zonnepanelen is circa 25 jaar

Zonnepanelen kunnen jarenlang op uw dak liggen om stroom op te leveren. Zoals alle installaties verouderen ze na verloop van tijd en brengen ze minder zonne-energie op. Dat noemen we degraderen. Hoe snel uw zonnepanelen degraderen hangt af van het merk en type zonnepaneel. Gemiddeld varieert de degradatiesnelheid tussen de 0,5% en 2% per jaar. Door samen te werken met ’s werelds beste leveranciers, verzekerd de Saman Groep u van zonnepanelen van de hoogste kwaliteit. Daardoor hebben onze zonnepanelen een levensduur van zo’n 25 jaar.

Tot 96% van zonnepanelen recyclen

Wanneer uw zonnepanelen te oud zijn om voldoende zonne-energie op te wekken, is het tijd voor nieuwe panelen. Uw oude zonnepanelen kunt u bij de meeste gemeenten inleveren in de milieustraat. Daarnaast zijn er verschillende recycling-initiatieven, specifiek voor zonnepanelen, zoals Stichting Zonne-Energie Recycling Nederland en PV Cycle. Zonnepanelen worden gerecycled door het zonnepaneel uit elkaar te halen. Daarna worden de verschillende materialen van het paneel gescheiden. Daardoor kan tot 96% van een zonnepaneel hergebruikt worden.

Waaruit bestaan zonnepanelen?

Dat zonnepanelen voor het grootste deel recyclebaar zijn, is natuurlijk fantastisch. Maar, wat kunnen we dan precies recyclen? 

Silicium

Uw zonnepanelen bevatten silicium. Dit zit bijvoorbeeld ook in zand. Silicium is eenvoudig te recyclen. Vaak wordt het versmolten met nieuw silicium om nieuwe zonnepanelen van te maken.

Glas

Net zoals u glas naar de glasbak brengt, is het glas van zonnepanelen recyclebaar. Het glas van zonnepanelen wordt opnieuw versmolten voor bijvoorbeeld potten en glazen. 

Aluminium

In uw zonnepanelen zit ook aluminium. Dit kan vaak 100% gerecycled worden, doordat het opnieuw omgesmolten kan worden. Daardoor kan het oneindig opnieuw gebruikt worden. 

Koperdraden

Tot slot bevatten de zonnepanelen koperdraden. Deze koperdraden krijgen na uw zonnepanelen een nieuw leven als kabel of koperdraad voor andere apparaten.

Saman Groep | Breda verduurzaam | Zonnepanelen

Hoe zit het met het recyclen van de omvormer?

Heeft u zonnepanelen, dan heeft u ook een omvormer. Kan deze eigenlijk gerecycled worden? Ja! Net als andere elektrische apparaten worden omvormers ook gerecycled. Daarbij haalt de recyclingfabriek alle bruikbare onderdelen – zoals koperdraad – uit het apparaat. Ieder onderdeel wordt vervolgens gesorteerd per grondstof. Daardoor krijgt bijna alles aan uw omvormer een nieuw leven.

Conclusie

Naast dat zonnepanelen 25 jaar lang duurzame stroom opwekken, is de installatie zelf dus ook ontzettend duurzaam, doordat vrijwel alle materialen gerecycled kunnen worden. Kiest u ook voor zonnepanelen? Vraag hieronder een vrijblijvende offerte aan of bestel direct in onze webshop.

Vrijblijvende offerte aanvragen