De voordelen en nadelen van zonnepanelen huren

Kies je voor zonnepanelen huren, dan betaal je iedere maand een vast huurbedrag. Zo hoef je dus geen investering te doen. De Saman Groep verzorgt voor deze vaste huurprijs de volledige installatie en het onderhoud. Zo ben je verzekerd van een goed werkend zonne-energiesysteem. Daarnaast kun je de huurpanelen later alsnog kopen op een moment dat jou uitkomt. Het huren van zonnepanelen heeft dus veel voordelen. Toch zijn er ook enkele nadelen om over na te denken. Je bespaart natuurlijk iedere maand geld, maar doordat het huurbedrag van jouw maandelijkse besparing afgaat, bespaar je wel minder dan wanneer je zonnepanelen koopt. Tot slot is het een belangrijke voorwaarde om zonnepanelen te huren dat je een eigen (koop)woning hebt.

Kort samenvattend is zonnepanelen huren voor jou de beste keuze wanneer je het koopmoment wilt uitstellen, maar wel zonnepanelen op je dak wenst en direct wilt besparen op uw energierekening.

Daarom huur je zonnepanelen

  • 30 jaar lang gratis stroom
  • Vast maandelijks huurbedrag
  • Direct besparen vanaf dag één
  • 10 jaar lang zorgeloos profiteren
  • Tussentijds overnemen zonder meerkosten

> Veelgestelde vragen over zonnepanelen huren

De voordelen en nadelen van zonnepanelen kopen

Koop je zonnepanelen? Dan bespaar je gemakkelijk op jouw energierekening. Jouw zonnepanelen leveren op den duur zelfs geld op. Zonnepanelen gaan namelijk ongeveer 25 jaar mee en hebben een terugverdientijd van circa vijf tot zeven jaar. Na deze periode profiteer je van gratis groene energie, opgewekt door jouw eigen zonnepanelen. Ook betaal je 0% BTW op de aankoop. Dat voordeel kan flink oplopen! En mocht je jouw huis ooit willen verkopen, dan stijgt de woningwaarde en het energielabel door de zonnepanelen. Aan de andere kant zijn er ook enkele nadelen te benoemen. Een voorbeeld hiervan is de prijs. Niet iedereen kan of wil investeren in de zonnepaneleninstallatie. Dat geld kun je immers niet meer voor andere dingen gebruiken, zoals een vakantie. Tot slot ben je wanneer je zonnepanelen koopt zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de installatie. De Saman Groep ontzorgt je hierbij graag met diverse service- en onderhoudscontracten.

In conclusie adviseert de Saman Groep zonnepanelen te kopen wanneer een korte terugverdientijd en optimale besparing doorslaggevend zijn in jouwkeuze.

Daarom koop je zonnepanelen

  • Lagere energiekosten
  • Stijgende woningwaarde
  • Betaal 0% BTW
  • Zelf groene stroom opwekken
  • Al binnen 5 jaar terugverdiend

Rekenvoorbeeld zonnepanelen kopen of huren

In het rekenvoorbeeld hieronder leggen we uit wat een zonnepanelensysteem met 12 zonnepanelen kost en oplevert wanneer je deze zou kopen of huren. Let op, dit is een voorbeeld. Jouw situatie kan hiervan afwijken.

12 DMEGC 370 Wp zonnepanelen inclusief Solis omvormer

Wanneer je dit systeem koopt:
Kostprijs zonne-energiesysteem incl. BTW € 5.060
Arbeid € 1.340
Totaal incl. BTW
BTW teruggaaf
€ 6.400
€ 1.344
Forfait
Netto BTW teruggaaf
€ 100
€ 1.244
Netto investering na aftrek BTW teruggaaf € 5.156
Totaal systeemvermogen
Rendementsfactor
4.440 Wp
90%
Jaarlijkse opbrengst
Jaarlijkse opbrengst
3.996 kWh
€ 1.398
Wanneer je dit systeem huurt:
Maandelijkse energiebesparing € 116,55 per maand
Huurprijs € 82,00 per maand
Voordeel per maand € 34,55 per maand
Voordeel per jaar € 414 per jaar

* Dit is een voorbeeld. Jouw situatie kan hiervan afwijken

Conclusie

Het is afhankelijk van wat je belangrijk vindt om te bepalen welke keuze voor jou het beste is. Een korte terugverdientijd en optimale besparing het meest doorslaggevend? Dan is zonnepanelen kopen waarschijnlijk de beste keuze. Liever het koopmoment uitstellen, maar wel besparen op energiekosten? Kies dan voor zonnepanelen huren. Wil je meer informatie over zonnepanelen huren of kopen, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek of offerte.

Vrijblijvende offerte aanvragen