Duurzaam jouw tapwater verwarmen? Dat kan met een zonneboiler of warmtepompboiler. De Saman Groep zet deze twee installaties naast elkaar. Na het lezen van deze blog weet je of jij kiest voor een zonneboiler of warmtepompboiler.

Verwarmen met een zonneboiler

We starten met de zonneboiler. Een zonneboiler gebruikt zonnecollectoren op jouw dak om het water in een boiler te verwarmen. De zonnecollectoren vangen zonlicht op en zetten dit om in warmte. Schijnt de zon fel, bijvoorbeeld in de zomer, dan kan het water maar liefst 90°C worden. Ook in de winter, als de zon maar een paar uur schijnt, wordt het water vaak voldoende verwarmd. In de meeste gevallen gebruikt men een zonneboiler om tapwater te verwarmen. Is het water niet warm genoeg? Dan brengt een warmtepomp, cv-ketel of geiser het water verder op temperatuur.

> Lees meer over de werking van een zonneboiler.

Bespaar 60% energieverbruik voor warm tapwater

Door stijgende rendementen worden zonneboilers tegenwoordig ook steeds vaker gebruikt ter ondersteuning van de centrale verwarming. Een zonneboiler bespaart gemiddeld 60% van het energieverbruik voor warm tapwater. Met het oog op de steeds verder stijgende energieprijzen kun je dus flink besparen.

Zowel bestaande bouw als nieuwbouw

Een groot voordeel van een zonneboiler is dat het toepasbaar is in zowel de bestaande bouw als nieuwbouw. Ook zijn er diverse montagesystemen voor verschillende soorten daken. Een zonneboiler past dus bijna altijd op het dak. Een bijkomend voordeel is het formaat van een zonnecollector. Deze is namelijk (vrijwel) gelijk aan het formaat van een zonnepaneel. Een installatie waarin zonnepanelen en zonneboilers zijn gecombineerd, geeft een nette uitstraling op het dak.

Verwarmen met een warmtepompboiler

Kijken we vervolgens naar de warmtepompboiler, dan blijkt dit een interessant alternatief te zijn. Een warmtepompboiler kan tot 100% voorzien in de warmwaterbehoefte en gebruikt warmte uit de lucht om tapwater duurzaam te verwarmen. Hierdoor kun je met een warmtepompboiler het hele jaar water verwarmen, zonder afhankelijk te zijn van zonlicht. Een warmtepompboiler is vooral interessant voor grote gezinnen of wanneer er een grote warmtebehoefte is.

Grootschalige aanpassingen niet nodig

De opgewekte duurzame energie wordt in de warmtepompboiler aangevuld met elektrische energie om de gewenste temperatuur te bereiken. Er wordt hiervoor dus geen gas gebruikt. Er is enkel een aansluiting nodig op het elektriciteitsnetwerk. Gemiddeld verbruikt een warmtepompboiler tot drie keer minder stroom dan een elektrische boiler. Ook zijn grootschalige aanpassingen aan de woning vaak niet nodig. Dat is wel zo handig! Tot slot is een warmtepompboiler iets goedkoper dan een zonneboiler.

Wil je duurzaam verwarmen met een zonneboiler of warmtepompboiler? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Tijdelijke zonneboiler klantenstop

Vanwege de overweldigende drukte nemen wij momenteel geen nieuwe zonneboileraanvragen aan. Klik hier voor meer informatie over deze tijdelijke klantenstop en om jezelf aan te melden voor de wachtlijst. Je krijgt dan voorrang wanneer onze planning weer ruimte geeft voor nieuwe afspraken met onze adviseurs.

Vraag jouw advies aan!