De tarieven op een rijtje

Laten we bij het begin beginnen, hoe ziet het prijsplafond eruit? Vanaf 1 januari 2023 geldt het prijsplafond voor energie. Omdat het prijsplafond pas in 2023 van kracht is, is er ook een compensatie van € 190 voor de maanden november en december 2022. De tarieven van 2023 zien er als volgt uit;

Maximale prijs Maximaal verbruik Prijs na maximum
Stroom per kWh € 0,40 per kWh 2.900 kWh Vrije markt
Gas per m3 € 1,45 per m3 1.200 m3 Vrije markt

 

Over de eerste 2.900 kWh stroom en de eerste 1.200 m3 gas, betaal je dus het bovengenoemde tarief. Hierna, betaal je het bedrag wat je hebt afgesproken met jouw energieleverancier.

Men discussieert er actief over of dit plafond afdoende is. 65% van de Nederlandse huishoudens verbruikt namelijk meer gas dan het prijsplafond dekt en 77% van de Nederlandse huishoudens verbruikt meer stroom dan het prijsplafond dekt. Uiteraard is er voor bijna ieder huishouden wel een mogelijkheid om minder energie te verbruiken.

Hoe wordt dit prijsplafond energie in de praktijk verrekend?

Alle vormen van compensatie worden via de energieleveranciers verrekend. Zowel de compensatie in 2022 als het nieuwe prijsplafond in 2023. Daarom verstrekt de overheid een compensatie aan de energieleveranciers voor alle geleverde energie die binnen het prijsplafond valt. Op deze manier wordt voorkomen dat energieleveranciers zelf failliet gaan.

Wat als je een warmtepomp hebt?

Het eerste voorstel voor het prijsplafond kon op veel weerstand rekenen van woningeigenaren met een warmtepomp. De warmtepomp alleen al verbruikt meer stroom dan het toen voorgestelde prijsplafond afdekte. Na deze weerstand is de hoeveelheid stroom die men binnen het plafond mag verbruiken verhoogd naar 2.900 kWh. Hiermee wil de overheid mensen die reeds een warmtepomp bezitten tegemoet komen. Ook is het tarief voor stroom flink verlaagd ten opzichte van het eerste voorstel voor het prijsplafond.

Het prijsplafond is vooralsnog één jaar geldig en is daarmee echt een korte termijn oplossing. Niemand kan zeggen hoe de energieprijzen zich op de lange termijn ontwikkelen, wel kunnen we zeggen dat de overheid als doelstelling heeft om het gasverbruik steeds verder te verminderen. De maatregelen die zij nu en in de toekomst nemen, zullen daarop ook aangepast worden. Daarom is het de  verwachting dat de aanschaf van een warmtepomp nog steeds een goede keuze is.  Een warmtepomp heb je voor misschien wel twintig jaar in huis en verlaagt jouw gasverbruik drastisch.