Wat is energie terugleveren?

De stroom die jouw zonnepanelen opwekken kun je thuis gebruiken, maar kan ook vanuit jouw huis het energienet op. Zonder zonnepanelen kan de stroom maar één kant op: naar jouw huis toe. Je ontvangt immers stroom via het energienet voor jouw elektrische apparaten. Met zonnepanelen is dit dus anders. Als jouw zonnepanelen meer stroom opwekken dan je op dat moment gebruikt, lever je het overschot automatisch terug. Je bent dan eigenlijk zelf een soort energieleverancier. Dit noemen we terugleveren.

Saman Groep | Saman EnergiQ | Salderingsvoorbeeld

Als blijkt dat je aan het einde van het jaar meer stroom hebt afgenomen van de energieleverancier, dan betaal je nog een restbedrag aan de energieleverancier. In het bovenstaande voorbeeld betaalt de klant dus nog € 110,- aan de energieleverancier.

Saman Groep | Saman EnergiQ | Salderingsvoorbeeld

In bovenstaand voorbeeld lever je meer stroom aan de energieleverancier dan dat je stroom ontvangt. Jouw teruglevering wordt dan volledig gesaldeerd met de levering van de energieleverancier aan jou. Je ontvangt dus  € 60,- voor het deel dat jou meer teruglevert.

* Dit is een voorbeeld.
** Voor het overschot ontvang je een basisvergoeding. Deze basisvergoeding vind je terug op jouw leveringsovereenkomst. In dit voorbeeld zijn we uitgegaan van € 0,06 als teruglevertarief.

Salderingsgrens

Let wel op dat niet alle teruggeleverde energie meetelt voor het salderen. Dit noemen we de salderingsgrens. Voor iedereen is de salderingsgrens anders. De salderingsgrens kun je terugvinden op jouw energierekening. Het gaat hierbij om de energie die je van jouw energieleverancier geleverd hebt gekregen. Je kunt dus nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die je hebt gekregen. Een voorwaarde is wel dat je de elektriciteit via dezelfde aansluiting terug moet leveren als waarmee jouw energieleverancier je elektriciteit levert. Verder gelden de regels voor salderen en de terugleververgoeding alleen als je een kleinverbruikersaansluiting hebt. Je bent kleinverbruiker als je een elektriciteitsaansluiting hebt van maximaal 3×80 ampère.

Voorwaarden voor salderen

Heb je een energiecontract en lever je terug aan het net door bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan moet je deze teruglevering registeren via www.energieleveren.nl. Jouw netbeheerder geeft dit vervolgens aan de energieleverancier door. Let er op dat je op tijd registreert. Als je dat niet doet, kan de energieleverancier de teruglevering niet verwerken en dus niet vergoeden. Je kunt je het beste registreren voordat de zonnepanelen geplaatst en aangesloten worden.

Nog geen zonnepanelen? Bestel direct!

Bekijk ons volledige aanbod aan zonnepanelen in onze webshop en bestel direct online! Liever eerst advies? Neem dan contact op voor een persoonlijk adviesgesprek.

Vrijblijvende offerte aanvragen