Wat is energie terugleveren?

De stroom die uw zonnepanelen opwekken kunt u thuis gebruiken, maar kan ook vanuit uw huis het energienet op. Zonder zonnepanelen kan de stroom maar één kant op: naar uw huis toe. U ontvangt immers stroom via het energienet voor uw elektrische apparaten. Met zonnepanelen is dit dus anders. Als uw zonnepanelen meer stroom opwekken dan u op dat moment gebruikt, levert u het overschot automatisch terug. U bent dan eigenlijk zelf een soort energieleverancier. Dit noemen we terugleveren.

Saman Groep | Saman EnergiQ | Salderingsvoorbeeld

Als blijkt dat u aan het einde van het jaar meer stroom heeft afgenomen van de energieleverancier, dan betaalt u nog een restbedrag aan de energieleverancier. In het bovenstaande voorbeeld betaalt de klant dus nog € 110,- aan de energieleverancier.

Saman Groep | Saman EnergiQ | Salderingsvoorbeeld

In bovenstaand voorbeeld levert u meer stroom aan de energieleverancier dan dat u stroom ontvangt. Uw teruglevering wordt dan volledig gesaldeerd met de levering van de energieleverancier aan u. U ontvangt dus  € 60,- voor het deel dat u meer teruglevert.

* Dit is een voorbeeld.
** Voor het overschot ontvangt u een basisvergoeding. Deze basisvergoeding vindt u terug op uw leveringsovereenkomst. In dit voorbeeld zijn we uitgegaan van € 0,06 als teruglevertarief.

Salderingsgrens

Let wel op dat niet alle teruggeleverde energie meetelt voor het salderen. Dit noemen we de salderingsgrens. Voor iedereen is de salderingsgrens anders. De salderingsgrens kunt u terugvinden op uw energierekening. Het gaat hierbij om de energie die u van uw energieleverancier geleverd heeft gekregen. U kunt dus nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die u heeft gekregen. Een voorwaarde is wel dat u de elektriciteit via dezelfde aansluiting terug moet leveren als waarmee uw energieleverancier u elektriciteit levert. Verder gelden de regels voor salderen en de terugleververgoeding alleen als u een kleinverbruikersaansluiting heeft. U bent kleinverbruiker als u een elektriciteitsaansluiting hebt van maximaal 3×80 ampère.

Voorwaarden voor salderen

Heeft u een energiecontract en levert u terug aan het net door bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan moet u deze teruglevering registeren via www.energieleveren.nl. Uw netbeheerder geeft dit vervolgens aan de energieleverancier door. Let er op dat u op tijd registreert. Als u dat niet doet, kan de energieleverancier de teruglevering niet verwerken en dus niet vergoeden. U kunt zich het beste registreren voordat de zonnepanelen geplaatst en aangesloten worden.

Nog geen zonnepanelen? Bestel direct!

Bekijk ons volledige aanbod aan zonnepanelen in onze webshop en bestel direct online! Liever eerst advies? Neem dan contact op voor een persoonlijk adviesgesprek.

Vrijblijvende offerte aanvragen