Onvoldoende informatie over warmtepomp in bestaande woning

Waar komt de onvrede precies vandaan? In een veelbesproken uitzending van Radar (februari 2019) kwam naar voren dat de problemen voornamelijk spelen in oudere bestaande woningen die niet goed geïsoleerd zijn. Immers, hoe minder goed een woning is geïsoleerd, hoe meer warmte er verloren gaat. Daarnaast werd er door de betreffende installateurs onvoldoende gewezen op het belang van deze isolatie en de manier van verwarmen met een warmtepomp in een bestaande woning. Een warmtepomp verwarmt namelijk op een andere manier dan een cv-ketel. Heeft u momenteel een cv-ketel, dan bent u wellicht gewend om de thermostaat ’s nachts terug te draaien om energie te besparen. Met een warmtepomp raden we dit af. De (meestal) lage temperatuurverwarming in combinatie met bijvoorbeeld vloerverwarming zorgt er namelijk voor dat het erg lang duurt voordat de woning een paar graden is opgewarmd. Hoe constanter de temperatuur blijft, hoe hoger het rendement van de warmtepomp.

Geluidsnorm warmtepomp

Dan het geluid van warmtepompen. Ook dit was de afgelopen maanden een onderwerp van discussie. Het buitendeel van de warmtepomp zou namelijk hinderlijk geluid maken. Inmiddels is bepaald dat met ingang van 2020 de geluidsdruk voor nieuwe buitenunits maximaal 40dB op de perceelgrens wordt. Ter vergelijking, een koffiezetapparaat produceert 60 tot 70 dB(A). Hoewel het wetsvoorstel nog niet definitief is op moment van publicatie van dit artikel, is overlast natuurlijk onwenselijk. Bent u benieuwd hoeveel geluid een warmtepomp precies maakt? In het Inspiratiecentrum van de Saman Groep in Zierikzee kunt u aan de hand van echte warmtepompinstallaties ervaren hoe een warmtepomp werkt en hoeveel geluid deze maakt. Wanneer u een warmtepomp wilt kopen voor in uw bestaande woning bij de Saman Groep, kijkt een adviseur bovendien altijd naar de juiste plaatsing van het buitendeel. Zo voorkomen we overlast.

Type warmtepomp kiezen voor in uw bestaande woning

Voordat u zelf een beslissing maakt of een warmtepomp interessant is voor in uw bestaande woning, is het belangrijk te weten welke verschillende mogelijkheden u heeft:

Hoge temperatuur (HT) warmtepomp

Een van de nieuwste ontwikkelingen om duurzaam te verwarmen is een hoge temperatuur (HT) warmtepomp, zoals de Daikin Altherma 3H HT. Zoals de naam al aangeeft, kan dit type warmtepomp tot hogere temperaturen verwarmen dan andere typen. De Daikin Althema 3H HT is het enige warmtepompsysteem dat watertemperaturen tot 80°C levert. Daardoor is deze warmtepomp met name geschikt voor hoge temperatuur afgiftesystemen, zoals radiatoren. In veel situaties wordt de warmtepomp daarom eenvoudig aangesloten op uw bestaande radiatoren en leidingen. Dat is wel zo handig! Bovendien kan een HT warmtepomp daardoor vaak in een bestaande woning worden geplaatst.

All-electric warmtepomp

Is uw woning goed geïsoleerd of heeft u een nieuwbouwwoning en wilt u volledig van het gas af? Kies dan voor een all-electric warmtepomp, zoals de Daikin Altherma LT Bluevolution. Deze volledig elektrische warmtepomp kan uw cv water tot 55°C verwarmen. Dat is voldoende om door middel van vloerverwarming of lage temperatuurradiatoren uw woning 100% duurzaam en comfortabel te verwarmen en eventueel te koelen.

Hybride warmtepomp

Wilt u uw woning verduurzamen, maar kunt of wilt u niet volledig van het gas af? Wellicht is een hybride warmtepomp voor u een mogelijkheid. Dit type warmtepomp wordt naast uw cv-ketel geplaatst of bevat een geïntegreerde cv-ketel, zoals bij de Daikin Intergas Hybride Monobloc het geval is. Is de warmtelevering van de warmtepomp niet voldoende, bijvoorbeeld tijdens erg koude winterdagen, dan verwarmt de cv bij. Daardoor verbruikt u minder gas en profiteert u onder alle omstandigheden van comfortabele warmte. Een hybride warmtepomp is een optimale oplossing in een bestaande woning.

Saman Groep | Warmtepomp | voordelen van een warmtepomp | advies en installatie

De beste warmtepomp installeren in uw bestaande woning

De installatie van een warmtepomp in een bestaande woning is altijd maatwerk, net als het bepalen of uw woning geschikt is voor een warmtepomp. We kijken naar de capaciteit die u nodig heeft om uw woning comfortabel te verwarmen. Ook kijken we naar de mogelijkheden en plaats om de warmtepomp te installeren. Wanneer u toch nog twijfelt of u wilt overstappen op een warmtepomp, dan kan een nieuwe cv-ketel ook een verduurzaming opleveren. Een nieuwe cv-ketel met een hoog rendement, zoals de Intergas Xtreme stookt zuinig en efficiënt. Daardoor bespaart u al snel 15% op uw energiekosten ten opzichte van een verouderde cv-ketel.

Warmtepomp voor uw bestaande woning bij de Saman Groep

Door onze ruime kennis en ervaring met warmtepompen en andere energie-oplossingen in bestaande woning én nieuwbouw woningen, kan de Saman Groep u optimaal adviseren over de mogelijkheden met het installeren van een warmtepomp in uw woning. In de afgelopen jaren heeft de Saman Groep als gecertificeerde installateur ruim 1.200 warmtepompen succesvol geïnstalleerd in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden met een warmtepompinstallatie in uw bestaande woning? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vrijblijvende offerte aanvragen