De prijsstijging is fors

We horen overal dat de prijs van gas fors stijgt, maar wat stijgt er precies en hoeveel dan? En is er een gas alternatief? Uw energierekening bestaat uit kosten van de netbeheerder, de overheid en de energieleverancier. De overheidsheffingen waren in 2009 nog gemiddeld € 355, nu is dit al € 755. Kijkend naar het totaalplaatje; vorig jaar betaalde een vierpersoonshuishouden gemiddeld € 507 voor gas en licht, nu is dit circa € 1.229. Als de schaarste aanhoudt, zal de prijs verder stijgen.

Van exporteur naar importeur

Maar hoe kan dit dan? Voorheen was Nederland zelf exporteur van gas uit Groningen en zat de Nederlandse gasopslag goed vol. Omdat de gasboringen in Groningen steeds minder worden, wordt Nederland ondertussen importeur van gas. Aangezien er door heel Europa een tekort aan gas is en er niet veel leveranciers zijn, is de schaarste ontstaan.

Grote zorgen over de energierekening

60% van de Nederlanders maakt zich zorgen om de stijgende energieprijzen. De energierekening neemt bij vele gezinnen circa 10% van het maandinkomen in beslag. Ook heeft nu al bijna een vijfde van de bevolking moeite om de energierekening te betalen. Gelukkig verwachten de experts niet dat we in de winter zonder gas komen te zitten, uiteraard houden zij wel slag om de arm in het geval het een hele strenge winter wordt.

gas alternatief

Met het oog op de toekomst is het dus interessant om minder gas te verbruiken én na te denken over alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan een hybride warmtepomp. Deze oplossing past in bijna iedere woning en zorgt al snel voor een gasbesparing van 70%. Veel mensen denken dat een warmtepomp ontzetten duur is. Maar, je hebt al een hybride warmtepomp voor zo’n € 2.100 na aftrek van subsidie. Dat is helemaal niet veel duurder dan een nieuwe cv-ketel. Heb je een goed geïsoleerde woning en vloerverwarming? Dan zou je met een all-electric warmtepomp zelfs helemaal van het gas af kunnen. Wil je weten of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp? Lees hier snel verder!