Wij bieden u een checklist aan om door te lopen zodat u kiest voor de juiste aanbieder voor uw situatie:

 1. Voordat u een offerte ontvangt komt er vaak een adviseur ter plekke om uw situatie te bekijken is dit advies ter plaatse gratis of betaald? De kosten van een advies variëren van € 0 tot circa € 200.
 2. Stel, u heeft de offerte al ontvangen. Gaat het bij alle partijen om hetzelfde product? Het is belangrijk om na te gaan of het exact dezelfde installatie betreft. Is het hetzelfde merk, heeft de installatie evenveel vermogen?
 3. Ook niet onbelangrijk is de prijs. Wordt de prijs op dezelfde manier weergegeven? Kijk eens naar de volgende punten:
  – Is de prijs inclusief BTW bij beide partijen?
  – In het geval van subsidie; is de subsidie al van de getoonde prijs afgetrokken of nog niet?
  – Wordt de subsidie aanvraag ook voor u afgehandeld of moet u dit zelf nog doen?
  – Is de prijs in- of exclusief montage van de installatie?
  – Wat zijn de voorwaarden van de montage?
  – Zijn alle aansluitmaterialen inbegrepen?
 4. Zijn de monteurs gecertificeerd? En is de aanbieder aangesloten bij een brancheorganisatie? Vaak zijn er dan regels waar de aanbieder zich aan moet houden wat u meer zekerheid geeft op een goed werkende en veilige installatie.
 5. Hoe zit het met de levertijd? Wellicht is het voor u van belang om voor een bepaalde datum alles te hebben afgerond. Kunnen beide partijen dit op tijd organiseren voor u?
 6. Wanneer dient u de aankoop betaald te hebben? Is dit al voor levering of pas na levering zodra alles werkt en gereed is?
 7. Ontvangt u dezelfde garanties bij beide partijen? Stel, de ene leverancier geeft u de beste prijs en 10 jaar garantie. Het kan zijn dat de andere aanbieder een hogere prijs hanteert, maar u 25 jaar garantie ontvangt. Op de lange termijn kan het dan verstandiger zijn om voor de duurdere offerte te kiezen.
 8. Is er na de plaatsing van de installatie nog een mogelijkheid om ook het onderhoud uit te besteden? Of doet u dit liever zelf?
 9. Misschien wel het allerbelangrijkste: welk gevoel heeft u bij de aanbieder en hoeveel vertrouwen hebben zij u tot nu toe gegeven? Zoek eventueel online naar reviews om dit gevoel bevestigd te zien.

De meeste aankopen doet men met gevoel. Vaak ook bij de grotere investeringen zoals zonnepanelen. In vele gevallen doet u er goed aan om uw gevoel te volgen. Maar bij een ingewikkeldere aankoop is het ook enorm belangrijk om appels met appels te vergelijken. Zo weet u uiteindelijk zeker dat u de juiste beslissing maakt.