Hoe werken zonnepanelen?

Voordat je de keuze maakt om zonnepanelen te kopen of huren, wil je ook wel weten hoe ze nu eigenlijk werken. De panelen liggen op het dak en vangen zonlicht op. Dit zonlicht wordt omgezet in stroom die we niet direct in huis kunnen gebruiken. Daarom stuurt de installatie de opgewekte stroom eerst door de omvormer. Deze levert de bruikbare stroom aan de meterkast. Daarna kun jij jouw eigen zonne energie gebruiken. Gebruik je de stroom niet? Dan lever je deze terug aan het stroomnet.

Hoe werken zonnepanelen? Wij leggen het uit! Saman Groep, de duurzame installateur

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is afhankelijk van jouw situatie. Allereerst kijk je naar jouw jaarlijkse stroomverbruik. Het is ideaal wanneer je jouw stroomverbruik precies kunt afdekken met zonnepanelen. De opbrengst van zonnepanelen verschilt per merk en type. Maar, hoeveel kWh stroom levert een zonnepaneel op?

Eén zonnepaneel van 400 Wp levert ongeveer 360 kWh stroom op. Als je dit naast jouw jaarlijkse stroomverbruik legt, weet je hoeveel panelen je ideaal gezien nodig zou hebben. Houd er ook rekening mee dat je in de toekomst misschien meer stroom gaat verbruiken door een warmtepomp of elektrische auto, een beetje overcapaciteit is dus nooit verkeerd.

Vervolgens kijk je naar jouw dakvlak. Stel je voor dat je jouw volledige stroomverbruik afdekt met 12 zonnepanelen, maar er slechts 6 op het dak passen, is de keuze snel gemaakt. In de vorige vraag gaven we aan hoe je snel kunt inschatten hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen.

Hoeveel kWh levert een zonnepaneel per dag?

Hoeveel kWh stroom een zonnepaneel per dag oplevert, is afhankelijk van diverse factoren. Het type en vermogen van het paneel , de hoeveelheid zonneschijn op die specifieke dag en de leeftijd van het paneel.Een gemiddeld zonnepaneel heeft een vermogen van 400 Wattpiek en levert daarmee circa 360 kWh stroom per jaar op.

We drukken dit uit per jaar omdat je in februari minder zonneschijn hebt en dus ook minder stroom opwekt dat in mei. Hieronder zie je de verdeling en levert een zonnepaneel per maand dus zelden evenveel stroom op. Wat een zonnepaneel per dag oplevert of het aantal kWh per dag is niet representatief omdat iedere dag anders is.

Hoeveel kWh levert een zonnepaneel per dag

Is jouw zonnepaneel nieuw? Dan mag je uitgaan van een hoog rendement. Is jouw zonnepaneel al 25 jaar oud? Dan zal de opbrengst niet meer zo hoog zijn als in het begin. Gelukkig geven de fabrikanten wel een vermogensgarantie af, zo weet je zeker dat je na 25 jaar nog een hoog percentage vermogen hebt ten opzichte van het startvermogen.

 

Hoe groot is een zonnepaneel?

De afmeting van zonnepanelen is door de jaren heen regelmatig veranderd. Ons meest verkochte paneel op dit moment is 172 cm lang, 113 cm breed en 3,5 cm dik. Om snel te zien hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen, tel je de dakpannen. Een gemiddelde dakpan is 30 cm breed. Op die manier kun je simpel een inschatting maken van het aantal zonnepanelen wat er op jouw dak past.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

De levensduur van de zonnepanelen is behoorlijk. Zo lang er niks geks gebeurt met jouw zonnepanelen gaan ze zeker 25 jaar mee. De meeste sets zonnepanelen worden vervangen omdat het stroomverbruik van het huishouden is toegenomen. Stel dat je 10 jaar geleden voldoende had aan 8 zonnepanelen, maar nu elektrisch bent gaan rijden, zijn deze zonnepanelen waarschijnlijk niet langer toereikend.

Omdat de techniek in de tussentijd ook niet stilstaat, wordt er dan vaak voor een hele nieuwe set gekozen zodat alle panelen ook direct meer vermogen hebben dan de oudere zonnepanelen. Verwijder je jouw zonnepanelen? Dan kunnen we deze gelukkig nog recyclen. Daarover lees je meer in dit artikel. De omvormer zal na circa 15 jaar wel moeten worden vervangen.

Ben jij enthousiast geworden over zonnepanelen?

Hopelijk hebben wij jouw meest gestelde vragen beantwoord! Heb jij nog meer vragen? Onze adviseurs helpen jou met een advies op maat. Stel jouw vraag via onderstaand formulier! Op locatie of op afstand voorzien we jou van het beste advies.

Nog meer vragen?
Bekijk onze FAQ!
Hoeveel zonnepanelen voor 2500kwh

Heb jij een energieverbruik van 2.500kWh per jaar? Om jouw energieverbruik te dekken heb je dan minimaal 7 zonnepanelen nodig.

Hoeveel zonnepanelen voor 3500kwh

Heb jij een energieverbruik van 3.500kWh per jaar? Om jouw energieverbruik te dekken heb je dan minimaal 10 zonnepanelen nodig.

Hoeveel zonnepanelen voor 4000kwh

Heb jij een energieverbruik van 4.000kWh per jaar? Om jouw energieverbruik te dekken heb je dan minimaal 12 zonnepanelen nodig.

Wat levert 1 zonnepaneel op per dag

De zonnepanelen in ons assortiment brengen 390kWh per jaar op.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 10.000kwh

Je hebt 26 zonnepanelen nodig om 10.000kwh aan stroom per jaar op te wekken.

Duurzaam Duurzaam Duurzaam