Hoe ontstaat koolmonoxide?

Koolmonoxide is een gas dat ontstaat als u gas of hout verbrandt. Dit gebeurt in cv-ketels, gaskachels, geisers, gasfornuizen en haarden. In elk verwarmingstoestel is het zo dat een klein beetje van de verbranding onvolledig blijft. De ontstane gassen worden dan direct naar buiten afgevoerd door de rookafvoer van het toestel. Als deze afvoer niet meer goed functioneert, door bijvoorbeeld een verkeerde installatie of slijtage, lekt de koolmonoxide naar buiten en ontstaat er kans op koolmonoxidevergiftiging.

Hoe herkent u koolmonoxide?

Omdat we koolmonoxide niet zien of ruiken hebben we pas laat door dat er iets fout is. Wanneer u een korte periode een kleine hoeveelheid koolmonoxide inademt, merkt u daar weinig van. Als het langer duurt, lijken de eerste symptomen op griep. U kunt dan last krijgen van misselijkheid, braken, hoofdpijn en moeheid. Als de hoeveelheid koolmonoxide toeneemt, is de kans groot dat u bewusteloos raakt of ernstige en blijvende schade oploopt aan uw gezondheid. In het ergste geval kunt u zelfs overlijden.

Koolmonoxidemelders plaatsen

Het is bij een koolmonoxidevergiftiging belangrijk dat u snel handelt. Om koolmonoxide snel te ontdekken, is het verstandig om koolmonoxidemelders te plaatsen. Hang koolmonoxidemelders op in de buurt van slaapkamers en van uw verwarmingstoestel. De melders kunt u het beste plaatsen op 1,5 meter hoogte. Bovendien is het ook verstandig om de melders maandelijks te testen. Op uw melder zit een testknop. Als u deze knop indrukt, hoort u een pieptoon. Als u dit niet hoort, is u melder kapot of werken de batterijen niet meer. Heeft u nog geen koolmonoxide melder? Dan kunt u deze kopen bij de meeste bouwmarkten.

Wat moet u doen bij koolmonoxidevergiftiging?

Als u een koolmonoxidevergiftiging vermoedt of als de koolmonoxidemelder afgaat moet u direct alle ramen en deuren open zetten. Er moet namelijk zo snel mogelijk frisse lucht binnenkomen. Vervolgens waarschuwt u de andere mensen in huis en zorgt u ervoor dat u en uw huisgenoten zo snel mogelijk buiten komen. Daarna belt u 112.

Hoe voorkomt u koolmonoxidevergiftiging?

U kunt koolmonoxidevergiftiging voorkomen door uw installaties te laten installeren door een erkend installateur, zoals de Saman Groep. Laat bijvoorbeeld uw cv-ketel ook jaarlijks controleren. Dat is niet alleen veilig, maar zorgt er ook voor dat uw cv optimaal blijft werken. Daarnaast moet u zorgen voor voldoende ventilatie. Zet dus regelmatig even een raam open om het huis door te luchten. En heeft u een schoorsteen? Dan is het verstandig om deze jaarlijks te laten vegen. Zo voorkomt u verstopping en zorgt u voor een goede afvoer van schadelijke stoffen.

Tip! De door de Consumentenbond als best geteste koolmonoxide-melder Alecto COA-26 voor slechts € 25 inclusief btw en montage bij ieder servicecontract of warmtegarantieplan voor uw cv-ketel.

Voordelen van een nieuwe cv-ketel

Wanneer uw cv-ketel 15 jaar of ouder is, loont het om te kijken naar een vervanger. Hoe ouder uw cv-ketel wordt, hoe meer risico u namelijk loopt op gaslekkage of het vrijkomen van koolmonoxide. Met een nieuwe cv-ketel bespaart u bovendien al snel 15% op uw energiekosten, doordat cv-ketels steeds zuiniger worden. Bekijk het volledige assortiment aan cv-ketels van de Saman Groep in onze webshop of neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vrijblijvende offerte aanvragen