Wat is hard water?

De hoeveelheid kalkaanslag veroorzakende mineralen in uw leidingwater bepalen hoe ‘hard’ uw leidingwater is. Dit zijn mineralen als calcium en magnesium. In Nederland drukken we de waterhardheid meestal uit in Duitse hardheid (dH). Hoe hoger dit getal is, hoe harder het water en hoe meer kalkaanslag.

Duitse hardheid

  • 0 – 4 dH      Zeer zacht water
  • 4 – 8 dH      Zacht water
  • 8 – 12 dH    Gemiddeld water
  • 12 – 18 dH   Vrij hard water
  • 18 – 30 dH   Hard water
  • > 30 dH       Zeer hard water

De gemiddelde waterhardheid is heel uiteenlopend per gemeente. De meeste plaatsen zitten tussen de 6 dH en 16 dH. U kunt eenvoudig online bekijken wat de waterhardheid in uw gemeente is.

Wat is een waterontharder?

Met een waterontharder wordt het grootste deel van de kalkaanslagvormende mineralen uit het leidingwater gehaald. De Saman Groep stelt uw ontharder in op minimaal 4dH. Te zacht water kan namelijk een negatief effect hebben op onder andere uw leidingen, doordat de zuurgraad te laag wordt. 

Wist u dat het bij de installatie van een waterontharder verplicht is om een CA keerklep te monteren? Onthard water mag namelijk niet terugstromen in het drinkwaternet. 

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder werkt als een soort filter en maakt uw water zachter. Met behulp van een met natrium geladen harskern worden calcium en magnesium (kalk) grotendeels uit het water gehaald. De harskern bestaat uit heel veel kleine harsbolletjes. De harsbolletjes binden zich aan de kalk en staan vervolgens het natrium af. Zo ontstaat zacht water. Wanneer de harsbolletjes verzadigd zijn, stopt de werking en moet de filter worden gespoeld. Dit spoelen, ook wel regenereren genoemd, doet de waterontkalker tijd- of volumegestuurd en gaat automatisch. Voor het spoelen is er onthardingszout (natrium) nodig. Dit zout doet u in de ontharder in de vorm van korrels of pastilles. Tijdens het spoelen worden de met kalkverzadigde bolletjes omgezet tot met natrium geladen harsbolletjes. Hierdoor wordt de harskern weer schoon. Hoe vaker dit moet gebeuren, hoe meer onthardingszout er verbruikt wordt. De Saman Groep biedt onthardingszout van Broxo aan. Dit onthardingszout is van constante kwaliteit, waardoor u kunt rekenen op een maximale efficiëntie van uw waterontharder.

Onderhoud aan uw waterontharder

Een ander voordeel van een waterontharder is dat deze lang meegaat en een levensduur heeft van minimaal 15 jaar. Toch is het geen uitzondering dat uw waterontharder maar liefst 20 tot 25 jaar meegaat. Met jaarlijks onderhoud zorgt de Saman Groep voor preventief reinigen en controle op alle onderdelen, zodat uw waterontharder goed functioneert. Door goed onderhoud gaat uw ontharder nog langer mee.

Ook zijn er een aantal dingen die u zelf kunt doen om uw waterontharder in goede conditie te houden:

  • Reinig of vervang de filters op tijd. Zo gaat u de groei van bacteriën tegen.
  • Als u een installatie heeft op basis van een ionenwisselaar, dan is het nodig om het kunsthars op tijd te regenereren. U heeft hiervoor instructies gehad van de leverancier. Volg deze op.
  • Let erop dat u geschikt zout gebruikt voor het regenereren van uw waterontharder. Verder is het belangrijk dat het zoutvat hygiënisch blijft. Zorg dus voor een passend deksel, zodat er geen insecten of vuil bij kunnen.
  • Vul het zout tijdig bij.

Tip! De waterontharder heeft een afvoer nodig. Als er geen riolering of sifon is, moet deze aangelegd worden. Ook kan de ontharder wat lawaai maken. Denk dus goed na over de plaats waar de ontharder komt te staan. 

Conclusie

In conclusie, met een waterontharder gaat u kalkaanslag tegen. Zo hoeft u vrijwel nooit meer te ontkalken en kunt u kosten besparen. Dat is wel zo comfortabel! Wenst u meer informatie over een waterontharder in uw huis? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek of bestel direct uw waterontharder bij de Saman Groep.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Binnen twee werkdagen nemen wij vervolgens contact met u op voor het maken van een afspraak om te bellen, videobellen of bij u thuis langs te komen voor een persoonlijk adviesgesprek.