Wat is hard water?
De hoeveelheid kalkaanslag veroorzakende mineralen in uw leidingwater bepalen hoe ‘hard’ uw leidingwater is. Dit zijn mineralen als calcium en magnesium. In Nederland drukken we de waterhardheid meestal uit in Duitse hardheid (dH). Hoe hoger dit getal is, hoe harder het water en hoe meer kalkaanslag.
Duitse hardheid
- 0 – 4 dH Zeer zacht water
- 4 – 8 dH Zacht water
- 8 – 12 dH Gemiddeld water
- 12 – 18 dH Vrij hard water
- 18 – 30 dH Hard water
- > 30 dH Zeer hard water
De gemiddelde waterhardheid is heel uiteenlopend per gemeente. De meeste plaatsen zitten tussen de 6 dH en 16 dH. Je kunt eenvoudig online bekijken wat de waterhardheid in jouw gemeente is.
Wat is een waterontharder?
Wat is een waterontharder eigenlijk? Met een waterontharder wordt het grootste deel van de kalkaanslagvormende mineralen uit het leidingwater gehaald. Daardoor wordt jouw water zachter. De Saman Groep stelt jouw waterontharder in op minimaal 4dH. Te zacht water kan namelijk een negatief effect hebben op onder andere de leidingen, doordat de zuurgraad te laag wordt.
Wist je dat het bij de installatie van een waterontharder verplicht is om een CA keerklep te monteren? Onthard water mag namelijk niet terugstromen in het drinkwaternet.
Hoe werkt een waterontharder?
Een waterontharder werkt als een soort filter en maakt jouw water zachter. Met behulp van een met natrium geladen harskern worden calcium en magnesium (kalk) grotendeels uit het water gehaald. De harskern bestaat uit heel veel kleine harsbolletjes. De harsbolletjes binden zich aan de kalk en staan vervolgens het natrium af. Zo ontstaat zacht water. Wanneer de harsbolletjes verzadigd zijn, stopt de werking en moet de filter worden gespoeld. Dit spoelen, ook wel regenereren genoemd, doet de waterontkalker tijd- of volumegestuurd en gaat automatisch. Voor het spoelen is er onthardingszout (natrium) nodig. Dit zout doet u in de ontharder in de vorm van korrels of pastilles. Tijdens het spoelen worden de met kalkverzadigde bolletjes omgezet tot met natrium geladen harsbolletjes. Hierdoor wordt de harskern weer schoon. Hoe vaker dit moet gebeuren, hoe meer onthardingszout er verbruikt wordt. De Saman Groep biedt onthardingszout van Digs aan. Dit onthardingszout is van constante kwaliteit, waardoor je kunt rekenen op een maximale efficiëntie van uw waterontharder.
Onderhoud aan jouw waterontharder
Nu weet je hoe een waterontharder werkt. Maar, hoe zit het eigenlijk met onderhoud aan een waterontharder? Het voordeel van een waterontharder is dat deze lang meegaat en een levensduur heeft van minimaal 15 jaar. Toch is het geen uitzondering dat jouw waterontkalker maar liefst 20 tot 25 jaar meegaat. Met jaarlijks onderhoud zorgt de Saman Groep voor preventief reinigen en controle op alle onderdelen, zodat jouw waterontharder goed functioneert. Door goed onderhoud gaat jouw ontharder nog langer mee.
Ook zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om uw waterontharder in goede conditie te houden, zodat jouw waterontharder jarenlang zorgeloos werkt:
- Reinig of vervang de filters op tijd. Zo ga je de groei van bacteriën tegen.
- Als je een installatie hebt op basis van een ionenwisselaar, dan is het nodig om het kunsthars op tijd te regenereren. Je hebt hiervoor instructies gehad van de leverancier. Volg deze op.
- Let erop dat je geschikt zout gebruikt voor het regenereren van jouw waterontharder. Verder is het belangrijk dat het zoutvat hygiënisch blijft. Zorg dus voor een passend deksel, zodat er geen insecten of vuil bij kunnen.
- Vul het zout tijdig bij.
Tip! De waterontharder heeft een afvoer nodig. Als er geen riolering of sifon is, moet deze aangelegd worden. Ook kan de ontharder wat lawaai maken. Denk dus goed na over de plaats waar de ontharder komt te staan.
Conclusie
In conclusie, met een waterontharder ga je kalkaanslag tegen. Zo hoef je vrijwel nooit meer te ontkalken en kun je kosten besparen. Dat is wel zo comfortabel! Wil jij meer informatie over een waterontkalker in jouw huis? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek of bestel direct uw waterontharder bij de Saman Groep.