Waarom een energielabel voor uw woning?

In 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig energielabel ontvangen van de Rijksoverheid. Het label geeft een indicatie hoe zuinig de woning is. Als u uw huis verkoopt, moet u een definitief energielabel overhandigen aan de koper. Daardoor kunnen mensen direct zien hoe zuinig de woning daadwerkelijk is. Een energiezuinige woning betekent een lagere energierekening, minder CO₂-uitstoot en meer wooncomfort. Uw huidige energielabel kunt u zelf online opzoeken.

Verschil tussen voorlopig en definitief energielabel

Een woning kan een voorlopige of definitieve energielabel hebben. Het verschil daartussen is eenvoudig. Het voorlopige label is een schatting wat gebaseerd is op de gegevens uit het Kadaster en op gegevens van vergelijkbare huizen. Als u uw huis wilt verkopen, heeft u een definitief label nodig.

Vervolgens wordt uw woning specifiek getoetst aan een aantal factoren om het energielabel te bepalen. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar verbeteringen die aan de woning zijn aangebracht na de bouw. Denk daarbij aan betere isolatie, dubbel glas of een nieuwe verwarmingsketel. Controleer goed of de woningkenmerken juist zijn wanneer u een energielabel aanvraagt.

Definitief energielabel voor uw woning aanvragen

Als u uw huis wilt verkopen dan moet u aan de koper laten zien welk energielabel uw woning heeft. Ontbreekt een definitief energielabel bij verkoop of verhuur, dan riskeert u een boete van maximaal 405 euro. Een energielabel kunt u eenvoudig online aanvragen en kost een paar tientjes. Hoeveel u exact betaalt is afhankelijk van de deskundige die u kiest en die het bewijs controleert. Het aanvragen van het energielabel gaat in zes stappen:

  1. Log in met uw DigiD op energielabelvoorwoningen.nl.
  2. Controleer de woninggegevens en pas ze eventueel aan.
  3. Voeg eventueel documenten toe als bewijs aan het online woningdossier.
  4. Selecteer een erkend deskundige. Diegene gaat het bewijs controleren.
  5. Verstuur uw gegevens.
  6. Ontvang uw energielabel.

Nadelen van een slecht energielabel van uw huis

Een huis met een slecht energielabel – zoals E, F of G – heeft in veel gevallen veel onderhoud of renovatie nodig. Ook valt de energierekening vaak hoger uit in een woning met een slecht energielabel. Dat komt doordat er bijvoorbeeld veel warmte verloren gaat door slechte isolatie. Daardoor moet uw verwarmingsketel harder werken. Daarnaast kan een slecht label nadelige gevolgen hebben als u uw woning gaat verkopen. Uw woning kan namelijk minder waard zijn, omdat toekomstige kopers veel onderhoud of renovatiewerkzaamheden moeten uitvoeren. Het kan dus lonen om uw energielabel te verbeteren door het toepassen van verduurzamende maatregelen. Op uw energielabel staan ook tips op de woning te verduurzamen.

Voordelen van een groen energielabel voor uw huis

Een groen label (bijvoorbeeld A, B of C) zorgt voor extra comfort in uw huis. Daarnaast kan het een positief effect hebben op de verkoop van uw woning. U kunt namelijk aantonen dat de woning erg energiezuinig is. Daardoor stijgt uw woningwaarde en kunt u de woning wellicht sneller verkopen.

Zelf verduurzamen?

Wilt u uw huis verduurzamen, zodat uw woning een beter energielabel krijgt, uw energiekosten dalen en uw wooncomfort stijgt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. U kunt ook onze verduurzamende oplossingen op onze website bekijken.

Vrijblijvende offerte aanvragen