Waarom een energielabel voor jouw woning?

In 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig energielabel ontvangen van de Rijksoverheid. Het label geeft een indicatie hoe zuinig de woning is. Als je jouw huis verkoopt, moet je een definitief energielabel overhandigen aan de koper. Daardoor kunnen mensen direct zien hoe zuinig de woning daadwerkelijk is. Een energiezuinige woning betekent een lagere energierekening, minder CO₂-uitstoot en meer wooncomfort. Jouw huidige energielabel kun je zelf online opzoeken.

Verschil tussen voorlopig en definitief energielabel

Een woning kan een voorlopige of definitieve energielabel hebben. Het verschil daartussen is eenvoudig. Het voorlopige label is een schatting wat gebaseerd is op de gegevens uit het Kadaster en op gegevens van vergelijkbare huizen. Als je jouw huis wilt verkopen, heb je een definitief label nodig.

Vervolgens wordt jouw woning specifiek getoetst aan een aantal factoren om het energielabel te bepalen. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar verbeteringen die aan de woning zijn aangebracht na de bouw. Denk daarbij aan betere isolatie, dubbel glas of een nieuwe verwarmingsketel. Controleer goed of de woningkenmerken juist zijn wanneer je een energielabel aanvraagt.

Definitief energielabel voor jouw woning aanvragen

Als je jouw huis wilt verkopen dan moet je aan de koper laten zien welk energielabel uw woning heeft. Ontbreekt een definitief energielabel bij verkoop of verhuur, dan riskeert je een boete van maximaal 405 euro. Heb jij een energielabel nodig? Dat kan bijvoorbeeld via woninglabel.nl.

Nadelen van een slecht energielabel van jouw huis

Een huis met een slecht energielabel – zoals E, F of G – heeft in veel gevallen veel onderhoud of renovatie nodig. Ook valt de energierekening vaak hoger uit in een woning met een slecht energielabel. Dat komt doordat er bijvoorbeeld veel warmte verloren gaat door slechte isolatie. Daardoor moet jouw verwarmingsketel harder werken. Daarnaast kan een slecht label nadelige gevolgen hebben als je jouw woning gaat verkopen. Jouw woning kan namelijk minder waard zijn, omdat toekomstige kopers veel onderhoud of renovatiewerkzaamheden moeten uitvoeren. Het kan dus lonen om uw energielabel te verbeteren door het toepassen van verduurzamende maatregelen. Op jouw energielabel staan ook tips op de woning te verduurzamen.

Voordelen van een groen energielabel voor jouw huis

Een groen label (bijvoorbeeld A, B of C) zorgt voor extra comfort in jouw huis. Daarnaast kan het een positief effect hebben op de verkoop van jouw woning. je kan namelijk aantonen dat de woning erg energiezuinig is. Daardoor stijgt jouw woningwaarde en kan je de woning wellicht sneller verkopen.

Zelf verduurzamen?

Wilt je jouw huis verduurzamen, zodat jouw woning een beter energielabel krijgt, jouw energiekosten dalen en jouw wooncomfort stijgt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Je kan ook onze verduurzamende oplossingen op onze website bekijken.

Vrijblijvende offerte aanvragen