Energie besparen in jouw tuin: start in het najaar
De beste tijd om jouw tuin op te knappen is in het najaar. De bodem is dan nog relatief warm, de temperaturen zijn wat lager dan in de zomer en het regent regelmatig. Daardoor vormen er aan de planten snel nieuwe wortels. De planten slaan in deze tijd van het jaar sneller aan, omdat veel planten in deze tijd een rustperiode hebben. Daarnaast is het een ideale tijd om te verplanten. Je hoeft niet ongerust te zijn dat de planten te weinig water hebben. In deze tijd van het jaar verdampt er namelijk minder vocht en drogen de planten minder snel uit. Ook niet onbelangrijk is dat een tuin aanleggen in het najaar veel goedkoper is. Veel planten zijn nu goedkoper dan in het voorjaar, omdat bijvoorbeeld tuincentra uitverkoop hebben om ruimte te creëren voor de winterperiode.
Bespaar water om energie te besparen in jouw tuin
Tegenwoordig kiezen veel mensen voor een onderhoudsvrije tuin. Maar tegels zijn niet onderhoudsvrij. Je kan dan beter kiezen voor onderhoudsarme planten, zoals bodembedekkers. Bij het aanleggen van jouw tuin moet je er rekening mee houden dat er voldoende groen in jouw tuin is en niet teveel bestrating. In een groene tuin zakt het water in de bodem. Bij een versteende tuin kan dit niet en gaat het regenwater direct richting het riool. Dat kan wateroverlast veroorzaken. Hoe groener jouw tuin, hoe beter dit is voor jouw natuurlijke afvoer. Daarnaast neemt in een versteende tuin de biodiversiteit af. Een tuin met veel bestrating heeft weinig te bieden aan vogels, egels en insecten. Let ook op dat het regenwater goed bij de beplanting kan komen. Dit voorkomt onnodig veel sproeien. Kies bij het aanplanten van jouw tuin voor planten die goed tegen de droogte kunnen. Zet bijvoorbeeld geen planten die veel water nodig hebben op een zonnige plaats. Om water te besparen kan je ook gebruikmaken van een regenton. Plaats in jouw tuin een regenton onder de regenpijp en vang daarmee regenwater op wat je kan gebruiken voor de tuin.
Het beregenen van jouw tuin kun je beter één keer per week doen met veel water dan een paar keer per week met een beetje water. Daardoor groeien de wortels dieper in de grond om water te vinden en worden daardoor sterker. Gebruik een gieter om de planten water te geven. Zo kan je beter water geven bij de wortels van de planten. Voor het beregenen van jouw gazon gebruik je wel een sproeier. Het beste kan je ’s ochtends vroeg de tuin water geven als er nog geen fel zonlicht is. Het water heeft dan de tijd om in te trekken. ’s Avonds kan je ook sproeien. Zorg er dan wel voor dat jouw planten tijd hebben om te drogen. Dat voorkomt schimmelvorming.
Naar een groene vijver
Heb je een vijver in de tuin of wil je deze aanleggen? Dan is het belangrijk dat deze schoon blijft om ziektes in jouw vijver te vermijden. Je kan jouw vijver schoonhouden met een pomp, maar dat kost veel energie. Je kan er ook voor kiezen om jouw vijver natuurlijk schoon te houden. Dit kan bijvoorbeeld met vijverplanten die het water zelf schoonhouden. Beperk daarnaast het aantal vissen in jouw vijver. Hoe meer vissen er in de vijver zitten, hoe vuiler het water wordt. Ook is het belangrijk om na te denken over welke vissen je in de vijver wenst. Sommige vissen zijn namelijk niet geschikt voor jouw vijver. Als je bijvoorbeeld een vijver hebt met veel planten kan je beter geen vissen kiezen die het liefst planten eten. Als je toch een pomp wilt om jouw vijver schoon te houden, kies dan voor een energiezuinig type en het juiste vermogen. Dit is belangrijk, omdat een pomp met teveel vermogen meer energie verbruik dat je nodig hebt. Bovendien hoeft de pomp niet de hele dag aan te staan. Wanneer je slim naar deze punten kijkt, kan je eenvoudig energie besparen met jouw vijver.
Laat de planten voor je werken
Kijk bij het aanleggen van jouw tuin niet alleen naar welke planten je mooi vindt, maar ook naar de mogelijkheden die een plant biedt. Als er bijvoorbeeld altijd wind staat op een muur van jouw huis, dan kan je hier bijvoorbeeld een heg voor plaatsen. Zo koelt jouw muur minder snel af, waardoor je in huis minder hoeft te stoken. Heb je een buitenmuur waarop in de hete zomer de zon de hele dag schijnt? Dan kan je ervoor kiezen om hiertegen een druivenstruik te laten groeien. De druif zorgt er in de zomer voor dat de muur minder warm wordt, zodat het in huis koeler blijft. Bijkomend voordeel is dat je in de zomer kunt genieten van jouw eigen heerlijke zoete druiven.
Maak gebruik van de schaduw
We merken de laatste jaren dat het in de zomer ook erg warm kan worden in Nederland. Daarom is het belangrijk om in jouw tuin voldoende plekken met schaduw te creëren. Dit kan je doen met bijvoorbeeld een veranda of overkapping, maar ook op een natuurlijk manier met een boom. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een zogenaamde bolboom of dakboom. Denk dan een Plataan of een Dakamberboom. Zeker wanneer jouw tuin op het zuiden ligt, biedt de schaduw van een boom tijdens de warmste uren comfortabele verkoeling.
Gebruik geen onnodige apparaten
Een fonteintje, sfeerverlichting of een terrasverwarmer bieden rust, gezelligheid en plezier. Maar, deze apparaten gebruiken ook veel energie. En kosten daarmee dus ook geld. Denk dus goed na over de investering in dit soort aankleding. Wil je toch elektrische apparaten in jouw tuin? Door slim hiermee om te gaan kan je het energieverbruik beperken. Als je bijvoorbeeld een fonteintje in jouw tuin heeft, dan kan je deze aansluiten op een tijdschakelaar. Het is immers overbodig als deze ’s nachts aan staat. Heb je verlichting in de tuin? Kies dan voor LED lampen of voor verlichting op zonne-energie. Ook kan je op jouw verlichting een tijdschakelaar of bewegingsmelder aansluiten. De lampen staan dan alleen aan op de momenten die je wenst of wanneer er iemand langs loopt.
Meer weten over Energie besparen in uw tuin?
Wanneer je jouw tuin wilt opknappen en tegelijkertijd energie wilt besparen in de tuin, kan je met slimme trucjes dus flink wat energie besparen. Wil je een volledig energieneutrale tuin? Kijk dan of je de benodigde energie zelf duurzaam kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Dat scheelt, naast de tuin, ook in huis behoorlijk op jouw energiekosten! Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag een vrijblijvende offerte aan.