Energie besparen in uw tuin: start in het najaar

De beste tijd om uw tuin op te knappen is in het najaar. De bodem is dan nog relatief warm, de temperaturen zijn wat lager dan in de zomer en het regent regelmatig. Daardoor vormen er aan de  planten snel nieuwe wortels. De planten slaan in deze tijd van het jaar sneller aan, omdat veel planten in deze tijd een rustperiode hebben. Daarnaast is het een ideale tijd om te verplanten. U hoeft niet ongerust te zijn dat de planten te weinig water hebben. In deze tijd van het jaar verdampt er namelijk minder vocht en drogen de planten minder snel uit. Ook niet onbelangrijk is dat een tuin aanleggen in het najaar veel goedkoper is. Veel planten zijn nu goedkoper dan in het voorjaar, omdat bijvoorbeeld tuincentra uitverkoop hebben om ruimte te creëren voor de winterperiode.

Saman Groep | Saman EnergiQ | Zo kunt u energie besparen in de tuin

Bespaar water om energie te besparen in uw tuin

Tegenwoordig kiezen veel mensen voor een onderhoudsvrije tuin. Maar tegels zijn niet onderhoudsvrij. U kunt dan beter kiezen voor onderhoudsarme planten, zoals bodembedekkers. Bij het aanleggen van uw tuin moet u er rekening mee houden dat er voldoende groen in uw tuin is en niet teveel bestrating. In een groene tuin zakt het water in de bodem. Bij een versteende tuin kan dit niet en gaat het regenwater direct richting het riool. Dat kan wateroverlast veroorzaken. Hoe groener uw tuin, hoe beter dit is voor uw natuurlijke afvoer. Daarnaast neemt in een versteende tuin de biodiversiteit af. Een tuin met veel bestrating heeft weinig te bieden aan vogels, egels en insecten. Let ook op dat het regenwater goed bij de beplanting kan komen. Dit voorkomt onnodig veel sproeien. Kies bij het aanplanten van uw tuin voor planten die goed tegen de droogte kunnen. Zet bijvoorbeeld geen planten die veel water nodig hebben op een zonnige plaats. Om water te besparen kunt u ook gebruikmaken van een regenton. Plaats in uw tuin een regenton onder de regenpijp en vang daarmee regenwater op wat u kunt gebruiken voor de tuin.

Het beregenen van uw tuin kunt u beter één keer per week doen met veel water dan een paar keer per week met een beetje water. Daardoor groeien de wortels dieper in de grond om water te vinden en worden daardoor sterker. Gebruik een gieter om de planten water te geven. Zo kunt u beter water geven bij de wortels van de planten. Voor het beregenen van uw gazon gebruikt u wel een sproeier. Het beste kunt u ’s ochtends vroeg de tuin water geven als er nog geen fel zonlicht is. Het water heeft dan de tijd om in te trekken. ’s Avonds kunt u ook sproeien. Zorg er dan wel voor dat uw planten tijd hebben om te drogen. Dat voorkomt schimmelvorming.

Naar een groene vijver

Heeft u een vijver in de tuin of wilt u deze aanleggen? Dan is het belangrijk dat deze schoon blijft om ziektes in uw vijver te vermijden. U kunt uw vijver schoonhouden met een pomp, maar dat kost veel energie. U kunt er ook voor kiezen om uw vijver natuurlijk schoon te houden. Dit kan bijvoorbeeld met vijverplanten die het water zelf schoonhouden. Beperk daarnaast het aantal vissen in uw vijver. Hoe meer vissen er in de vijver zitten, hoe vuiler het water wordt. Ook is het belangrijk om na te denken over welke vissen u in de vijver wenst. Sommige vissen zijn namelijk niet geschikt voor uw vijver. Als u bijvoorbeeld een vijver heeft met veel planten kunt u beter geen vissen kiezen die het liefst planten eten. Als u toch een pomp wilt om uw vijver schoon te houden, kies dan voor een energiezuinig type en het juiste vermogen. Dit is belangrijk, omdat een pomp met teveel vermogen meer energie verbruikt dat u nodig heeft. Bovendien hoeft de pomp niet de hele dag aan te staan. Wanneer u slim naar deze punten kijkt, kunt u eenvoudig energie besparen met uw vijver.

Laat de planten voor u werken

Kijk bij het aanleggen van uw tuin niet alleen naar welke planten u mooi vindt, maar ook naar de mogelijkheden die een plant biedt. Als er bijvoorbeeld altijd wind staat op een muur van uw huis, dan kunt u hier bijvoorbeeld een heg voor plaatsen. Zo koelt uw muur minder snel af, waardoor u in huis minder hoeft te stoken. Heeft u een buitenmuur waarop in de hete zomer de zon de hele dag schijnt? Dan kunt u ervoor kiezen om hiertegen een druivenstruik te laten groeien. De druif zorgt er in de zomer voor dat de muur minder warm wordt, zodat het in huis koeler blijft. Bijkomend voordeel is dat u in de zomer kunt genieten van uw eigen heerlijke zoete druiven.

Maak gebruik van de schaduw

We merken de laatste jaren dat het in de zomer ook erg warm kan worden in Nederland. Daarom is het belangrijk om in uw tuin voldoende plekken met schaduw te creëren. Dit kunt u doen met bijvoorbeeld een veranda of overkapping, maar ook op een natuurlijk manier met een boom. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een zogenaamde bolboom of dakboom. Denk dan een Plataan of een Dakamberboom. Zeker wanneer uw tuin op het zuiden ligt, biedt de schaduw van een boom tijdens de warmste uren comfortabele verkoeling.

Gebruik geen onnodige apparaten

Een fonteintje, sfeerverlichting of een terrasverwarmer bieden rust, gezelligheid en plezier. Maar, deze apparaten gebruiken ook veel energie. En kosten daarmee dus ook geld. Denk dus goed na over de investering in dit soort aankleding. Wilt u toch elektrische apparaten in uw tuin? Door slim hiermee om te gaan kunt u het energieverbruik beperken. Als u bijvoorbeeld een fonteintje in uw tuin heeft, dan kunt u deze aansluiten op een tijdschakelaar. Het is immers overbodig als deze ’s nachts aan staat. Heeft u verlichting in de tuin? Kies dan voor LED lampen of voor verlichting op zonne-energie. Ook kunt u op uw verlichting een tijdschakelaar of bewegingsmelder aansluiten. De lampen staan dan alleen aan op de momenten die u wenst of wanneer er iemand langs loopt.

Meer weten over Energie besparen in uw tuin?

Wanneer u uw tuin wilt opknappen en tegelijkertijd energie wilt besparen in de tuin, kunt u met slimme trucjes dus flink wat energie besparen. Wilt u een volledig energieneutrale tuin? Kijk dan of u de benodigde energie zelf duurzaam kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Dat scheelt, naast de tuin, ook in huis behoorlijk op uw energiekosten! Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Offerte aanvragen