Een cv-ketel is nog steeds de meest gebruikte installatie om een woning te verwarmen. Is jouw verwarmingsketel aan vervanging toe, bijvoorbeeld omdat deze verouderd is? En wil je nog niet overstappen op een warmtepomp? Dan ben je zich waarschijnlijk nu aan het oriënteren voor een nieuwe cv-ketel. Maar, waar moet je op letten? De Saman Groep geeft je zes tips om de slimste keuze te maken.

Tip 1: Bepaal jouw budget en kies een type cv-ketel voordat je gaat oriënteren

Wanneer de cv-ketel aan vervanging toe is, duiken veel mensen het direct internet op. Vervolgens vliegen de prijzen, specificaties en acties hen om de oren. Hoe maakt je vervolgens een goede keuze? Dat wordt behoorlijk lastig als je hiervan geen kaas heeft gegeten. Een van de belangrijkste cv-ketel tips is daarom om jouw (online) zoektocht naar een nieuwe cv, te starten met het bepalen van jouw budget. Welk bedrag kun je op dit moment missen? Hoeveel mag de cv-ketel inclusief installatie kosten? Houd bij het bepalen van jouw budget ook rekening met onderhoudskosten en verbruikskosten. Heb je nauwelijks of geen budget om een cv-ketel te kopen? De Saman Groep biedt ook de interessante mogelijkheid om een cv-ketel te huren. Daarover later meer in tip vier.

Naast het bepalen van het budget, is het ook verstandig om een type cv-ketel te kiezen, voordat je op zoek gaat naar een nieuwe installatie. In Nederland kennen we in de basis drie opties: een HR-ketel, hybride ketel of bivalente ketel.

HR-ketel

De meest voorkomende mogelijkheid is een HR-ketel (Hoge Rendement). De HR-ketel heeft een rendement van meer dan 100%, doordat de restwarmte van de rookgassen wordt gebruikt om het water in een warmtewisselaar voor te verwarmen. Daardoor gaat deze warmte niet verloren. Doordat er bij dit proces condens ontstaat, is er wel een afvoer voor condenswater nodig.

Hybride ketel

De volgende mogelijkheid is een hybride ketel. Dit is een combinatie van een HR-ketel en een elektrische warmtepomp. Daarbij werken de cv-ketel en warmtepomp samen om te voorzien in jouw warmtebehoefte. Doordat de warmtepomp hiervoor duurzame energie uit de lucht of bodem gebruikt, kun je hiermee behoorlijk wat gas besparen. Is de warmtelevering van de warmtepomp niet toereikend, dan verwarmt de cv-ketel bij. Bij een hybride ketel heb je de keuze uit een warmtepomp met geïntegreerde cv-ketel of een warmpomp die je naast een cv-ketel hangt. De eerste mogelijkheid is voornamelijk interessant wanneer je de cv-ketel een-op-een wilt vervangen. Voor optie twee kiezen de meeste mensen wanneer de huidige cv-ketel nog niet aan vervanging toe is, maar zij wel energie willen besparen.

bivalente ketel

De nieuwste variant is de bivalente ketel. Eigenlijk is dit een hybride warmtepomp die samenwerkt met jouw huidige cv-ketel. Dus wanneer jouw cv-ketel nog niet aan vervanging toe is en u toch gas wilt besparen, is de bivalente Remeha Elga Ace een hele goede optie. Je bespaart namelijk tot 70% gas!

Saman Groep | cv-ketel | Advies en installatie

Tip 2: Bereken hoeveel vermogen de cv-ketel minimaal nodig heeft

Wanneer je vervolgens op zoek gaat naar een nieuwe cv-ketel, zie je dat je keuze heeft uit verschillende vermogens. Het vermogen van een cv-ketel drukken we uit in kilowatt (kW) en bepaalt hoeveel water de ketel binnen een bepaalde tijd kan verwarmen. Om te bepalen hoeveel vermogen je nodig hebt, is het belangrijk om aandacht te hebben voor onder andere de volgende factoren

  • Welk type woning heb je; appartement, rijtjeshuis, hoekwoning of vrijstaand?
  • Hoe groot is de woning?
  • Hoe goed is de woning geïsoleerd?
  • Hoeveel ruimten moeten er verwarmd worden?
  • Hoeveel water hebben de bewoners gemiddeld dagelijks nodig?
  • Bij hoeveel tappunten wens je tegelijkertijd warm water?
  • Is er een zonneboiler of warmtepompboiler aanwezig?
  • Verandert jouw situatie in de (nabije) toekomst? Denk hierbij aan gezinsuitbreiding of verbouwingen aan jouw woning.

Om het vermogen van de cv-ketel te berekenen, raden we aan het aantal kubieke meters van alle ruimten in de woning te berekenen en dit vervolgens te vermenigvuldigen met een gemiddelde van 65 Watt. Je berekent dus: lengte x breedte x hoogte x 65 Watt. Tot slot deel je het getal door 1.000, omdat het vermogen wordt aangegeven in kW (= 1.000 Watt). Let op dat wanneer jouw woning slecht geïsoleerd is of de warm watervraag groot is, je wellicht meer vermogen nodig heeft. De Saman Groep helpt je graag bij het maken van een nauwkeurige berekening.

hr-ketels tips over CW-klasse

De hoeveelheid warm water die je verwacht te verbruiken, bepaalt de Comfort Warmwaterklasse (CW) waaraan de HR-ketel moet voldoen. De CW-klasse geeft aan of de HR-ketel voldoet aan de basiseisen met betrekking tot rendement, gelijkmatigheid van temperatuur, wachttijd en tapdrempel. De Saman Groep biedt cv-ketels aan van A-merken Nefit, Intergas en Remeha met een CW-klasse 3, 4, 5 of 6. je kan bij iedere cv-ketel in onze webshop bekijken in welke CW-klasse deze valt.

CW-klasse 3

  • Tap 100 liter warm water in 12 minuten.
  • 10 liter water van 40° Celsius per minuut.
  • 6 liter water van 60° Celsius per minuut.
  • Geschikt voor keuken of douche of bad.

CW-klasse 4

  • Tap 100 liter warm water in 11 minuten.
  • 2,5 liter water van 40° Celsius per minuut.
  • 7,5 liter water van 60° Celsius per minuut.
  • Geschikt voor keuken of douche of bad (niet volledig tegelijk).

CW-klasse 5

  • Tap 100 liter warm water in 6 minuten.
  • 15 liter water van 40° Celsius per minuut.
  • 9 liter water van 60° Celsius per minuut.
  • Geschikt voor keuken of douche of bad (beperkt tegelijk).

CW-klasse 6

  • Tap 100 liter warm water in 5 minuten.
  • 24 liter water van 40° Celsius per minuut.
  • 13 liter water van 60° Celsius per minuut. Geschikt voor keuken en douche (tegelijk) of keuken en bad (tegelijk).
Saman Groep | Waterontharder | warmtepompboiler

Tip 3: Intergas, Remeha of Nefit? Kies een merk cv-ketel.

In Nederland komen slechte cv-ketels niet door de keuring heen. Daardoor koop ke niet zomaar een slechte cv-ketel. Toch zitten er wel verschillen in kwaliteit tussen verschillende merken. Hier goede afwegingen in maken is een van de belangrijkste cv-ketel tips. A-merken, zoals Intergas, Remeha en Nefit, leveren de beste prestaties op het gebied van levensduur, energiezuinigheid en snelheid van verwarmen. Bij A-merken ben je ook vaker verzekerd van goede garanties, service en verkrijgbaarheid van onderdelen, mocht er onverhoopt iets kapot gaan aan de cv-ketel. Het is dus aan te raden om te kiezen voor een A-merk cv-ketel. Verder zijn sommige merken (en modellen) cv-ketels ook sterker en energiezuiniger dan andere merken. Intergas staat bijvoorbeeld bekend om het hoge rendement van de cv-ketels en Nefit is al jaren koploper op het gebied van verwarming. Cv-ketels van Remeha staan voor innovatie, kwaliteit en betrouwbaarheid.

De Intergas Xtreme CW5 is als beste getest door de Consumentenbond in 2019, 2020 en 2021!

Saman Groep | cv-ketel | cv-ketel huren

Tip 4: Kies voor kopen of huren

Zoals we bij tip 1 ook aangaven, kan je afhankelijk van jouw budget een cv-ketel kopen of huren. Wanneer je de cv-ketel koopt, ben je volledig eigenaar van de installatie en doe je een eenmalige uitgave. Bovendien ben je wanneer je een cv-ketel koopt bij de Saman Groep met het Warmte Garantieplan tot 15 jaar lang verzekerd van een goede en betrouwbare installatie door jaarlijks onderhoud.

Heb je geen budget of weinig budget beschikbaar voor een nieuwe cv-ketel, dan kan huren ook interessant zijn. Een voordeel van het huren van een cv-ketel is dat je voor een vast maandbedrag jarenlang verzekerd bent van een goed werkende installatie. Ook hoef je zo geen grotere investering te doen. Bovendien vallen eventuele storingen binnen de mantel van de cv-ketel in het huurbedrag. Daardoor kom je gedurende de huurperiode niet voor onverwachte kosten te staan. En dat is wel zo fijn.

Tip 5: Zorg voor een vakkundige installatie

Het kopen of huren van een cv-ketel is iets wat je vaak maar eens in de 12 tot 15 jaar doet. Daarom is één van de belangrijkste cv-ketel tips om naast jouw keuze voor een bepaald type en merk cv, ook te kijken naar een deskundige cv-ketel installateur die de tijd neemt om je goed te adviseren. Kijk bijvoorbeeld naar de volgende punten wanneer je een installateur zoekt:

  • Is het installatiebedrijf in bezit van een InstallQ certificaat?
  • Geeft het installatiebedrijf helder en deskundig advies en uitleg over de mogelijkheden, de gemiddelde onderhoudskosten en levensduur van de ketel?
  • Is de offerte helder en volledig? Zijn de prijs van het toestel inclusief btw, installatiekosten en materiaalkosten helder beschreven?
  • Is helder waarom dit type en vermogen cv-ketel wordt geadviseerd?
  • Hoe is de service geregeld wanneer de installatie onverhoopt niet naar behoren werkt, ook in het weekend en tijdens feestdagen?

Heb je een wat ouder huis? Wanneer jouw huis goed geïsoleerd is, kun je flink besparen met jouw cv-ketel. De warmte blijft dan beter binnen in huis, waardoor jouw cv minder hard hoeft te stoken.

Lees ook: Verduurzaam in vier stappen uw oude woning

Saman Groep | cv-ketel | Service en Onderhoud

Tip 6: Sluit periodiek onderhoud af en verleng de levensduur van jouw cv-ketel

Zorgeloos genieten van een warm huis, warm water uit de kraan, een warm bad? We vinden het vanzelfsprekend. Toch is dat niet altijd zo. Door middel van onderhoud aan jouw cv-ketel zorg je ervoor dat het wooncomfort blijvend is. Tijdens de periodieke onderhoudsbeurt zorgt de monteur dat de ontsteking in de ketel optimaal werkt. De monteur maakt de brander schoon en checkt verschillende onderdelen en leidingen op een optimale werking en staat. Het is ontzettend belangrijk om jaarlijks een onderhoudsbeurt  aan jouw cv-ketel uit te laten voeren door een erkend installateur om gevaarlijke situaties te voorkomen. Denk hierbij aan het vrijkomen van koolmonoxide of gaslekkage. Bovendien gaat jouw cv-installatie langer mee en blijft deze zuinig in verbruik, doordat de ketel in topconditie blijft.

Bekijk ook: Sluit eenmalig onderhoud of een onderhoudscontract af voor jouw cv-ketel

Meer weten na het lezen van deze Cv-ketel tips?

Met deze cv-ketel zes tips in jouw achterhoofd, hopen we je een eind op weg te helpen wanneer je een nieuwe cv-ketel aanschaft. Wens je meer informatie met deze cv-ketel tips in jouw achterhoofd? Neem dan contact op met de Saman Groep voor een vrijblijvend adviesgesprek en offerte. Liever direct bestellen? Ook dat kan. Bekijk het volledige assortiment aan cv-ketels in onze webshop en bestel direct online.

Als grote en erkende installateur in Zeeland, West-Brabant en Zuid-Holland, koopt de Saman Groep topkwaliteit cv-ketels in tegen een gunstig tarief. Zo koopt of huur je altijd een A-kwaliteit cv-ketel van Intergas, Nefit of Remeha, met een hoog rendement en lange levensduur voor een goede prijs.

Tijdelijk een gratis slimme thermostaat t.w.v. € 168 bij alle Intergas cv-ketels!

Vrijblijvende offerte aanvragen