Voordeel 1: Minder CO2-uitstoot doordat je minder tot geen gas gebruikt.

Heb je momenteel een cv-ketel om jouw woning en water in huis te verwarmen? Dan verbruik je aardig wat aardgas en komt er CO₂ in de atmosfeer. Zoals in het Energieakkoord in 2015 is vastgelegd, moeten we in Nederland in 2050 maar liefst 80% minder CO₂ uitstoten. Iedereen moet daarin zijn of haar eigen verantwoording nemen. Overheden en bedrijven, maar jij als particuliere woningeigenaar dus ook. Wanneer je overstapt van een cv-ketel op een volledig elektrische warmtepomp zonder gas, of op een hybride warmtepomp, verbruik je nauwelijks tot zelfs helemaal geen gas meer. En daarmee levert een warmtepomp vele voordelen op. Je draagt daardoor namelijk bij aan het verlagen van de CO₂-uitstoot. Bovendien werk je zo mee aan een duurzaam milieu waar ook de volgende generaties nog van kunnen genieten. En dat is ontzettend belangrijk.

Voordeel 2: Lagere energiekosten met een warmtepomp

Wanneer je nog gas gebruikt om jouw woning te verwarmen ben je de komende jaren steeds duurder uit. Zoals tijdens Prinsjesdag 2019 bekend werd gemaakt, stijgt de belasting op gas namelijk de komende jaren met bijna acht cent. Door de belasting op gas te verhogen, hoopt de overheid dat steeds meer mensen een warmtepomp kopen om hun huis en tapwater op een duurzame manier te verwarmen. Het levert dus ook financieel steeds meer voordelen op om minder gas te verbruiken in jouw huis met een warmtepomp. Naast dat je jouw huis kunt verwarmen met een warmtepompinstallatie, kun je jouw tapwater ook duurzaam verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepompboiler of zonneboiler.

Volledig duurzaam voorzien in jouw energiebehoefte

Hoewel een warmtepomp groene energie uit de aarde of lucht gebruikt om jouw woning op een duurzame manier te verwarmen, heeft deze nog steeds elektriciteit nodig om te werken. Daarom is het interessant om jouw warmtepomp te combineren met zonnepanelen wanneer je optimaal wilt besparen op jouw energiekosten. Op deze manier kun je immers zelf en volledig duurzaam voorzien in jouw energiebehoefte. En, hoe minder energie je hoeft af te nemen van jouw energieleverancier, hoe minder je hiervoor hoeft te betalen. Op de lange termijn levert dit je dus steeds meer financieel voordeel op.

Saman Groep | Warmtepomp | Woning geschikt voor warmtepomp?

Voordeel 3: Comfortabel binnenklimaat door gelijkmatig verwarmen

Het derde voordeel van een warmtepomp is het ontstaan van een gelijkmatig, comfortabel woon-, leef- en werkklimaat. Toch zetten we hier een kanttekening bij. Wanneer je op dit moment een cv-ketel hebt, ben je waarschijnlijk gewend om de thermostaat ’s nachts terug te draaien. Tegelijkertijd zet je de kachel weer aan op het moment dat je het koud heeft. Een warmtepomp verwarmt jouw huis op een andere manier. De meeste warmtepompen verwarmen namelijk door middel van lage temperatuur verwarming. Dit wil zeggen dat het cv water tot een minder hoge temperatuur wordt verwarmd dan door een cv-ketel. Deze temperaturen – denk aan circa 55 graden – zijn daardoor vaak onvoldoende voor bestaande radiatoren.

Een uitzondering hierop zijn HT warmtepompen die het cv water tot circa 80 graden kunnen verwarmen. Door de lage temperatuurverwarming worden warmtepompen veelal aangesloten op bijvoorbeeld vloerverwarming. Er is dan minder warmte (en dus energie) nodig om jouw woning comfortabel te verwarmen. Tegelijkertijd zorgt deze manier van verwarmen voor een gelijkmatigere temperatuur in jouw huis. En doordat verschillende typen warmtepompen bovendien optioneel kunnen koelen, blijft de temperatuur in huis het hele jaar door vrij constant.

Houdt er echter wel rekening mee dat het met een warmtepomp wel een aantal uren duurt voordat de woning een aantal graden is opgewarmd. Daardoor raden we het af om de thermostaat ’s nachts terug te draaien. Denk hier ook aan wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat en wilt thuiskomen in een warm huis. Hoe constanter je de temperatuur houdt, hoe hoger het rendement van jouw warmtepomp.

Saman Groep | cv-ketel

Voordeel 4: Warmtepomp geschikt voor bijna ieder type woning

Dan het vierde voordeel van een warmtepomp. Door technologische ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen, is bijna ieder type woning geschikt voor een warmtepomp. Maar, niet elke type warmtepomp is geschikt voor iedere woning. Hoe zit dat? Om de keuze voor een type warmtepomp te maken is het allereest belangrijk om te kijken naar de woning. Gaat het om nieuwbouw of bestaande bouw? Is het een tussenwoning, hoekwoning of bijvoorbeeld vrijstaande woning? En hoe goed is de woning geïsoleerd? Het is met een warmtepomp ontzettend belangrijk dat jouw woning goed geïsoleerd en tochtdicht is. Immers, hoe beter geïsoleerd, hoe minder warmte er verloren gaat. Isoleren is ook belangrijk met een cv-ketel, maar met een cv-ketel kun je sneller de woning warm krijgen dan met een warmtepomp. Dit verklaart direct de minder positieve geluiden over het rendement van een warmtepomp, zoals naar voren kwamen in de uitzending van Radar in februari 2019.

Gasverbruik en afgiftesysteem zijn belangrijk

Verder is het belangrijk dat je kijkt naar hoeveel gas je verbruikt. Huishoudens die erg weinig gas verbruiken, ervaren in veel situaties een minder interessant rendement en terugverdientijd van de warmtepomp. Ook het afgiftesysteem speelt een rol in de keuze voor een bepaald type installatie. Lage temperatuur warmtepompen (LT) kunnen namelijk in veel situaties niet worden aangesloten op standaard radiatoren, maar worden aangesloten op vloerverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren. Een hoge temperatuur warmtepomp (HT) kan daarentegen vaak wel op bestaande radiatoren en leidingen worden aangesloten.

Hybride of all-electric warmtepomp

Uiteraard is ook de wens en mogelijkheid om volledig zonder gas te wonen een belangrijk aandachtspunt. Wanneer je nog niet volledig van het gas af kunt of wilt, is een hybride warmtepomp misschien voor jou interessant. Hierbij werkt een warmtepomp samen met een hoge rendement cv-ketel. Je hebt daarbij keus voor een hybride warmtepomp naast uw cv-ketel of een hybride warmtepomp met geïntegreerde cv-ketel. Wanneer de warmtelevering van de warmtepomp niet voldoende is, bijvoorbeeld tijdens erg koude winterdagen, verwarmt de cv-ketel bij. Onder alle omstandigheden profiteert u daardoor van het beste rendement. Een andere optie is een volledig elektrische warmtepomp. Deze vervangt de cv-ketel volledig en maakt het mogelijk om helemaal van het gas te gaan. In onze praktijk zien we dat volledige elektrische – of all-electric – warmtepompen voornamelijk in nieuwbouwwoningen of zeer goed geïsoleerde bestaande woningen worden geïnstalleerd. Hybride varianten komen daarentegen meer voor bij wat minder goed geïsoleerde bestaande woningen.

“De hybride warmtepomp levert een enorme gasbesparing op.  Bovendien maken we het extra elektraverbruik in de zomer weer ruimschoots goed door de extra productie van zonne-energie met onze eigen zonnepanelen.”

De Koning, Koudekerke 

Zonnepanelen | Warmtepomp | Koudekerke | Saman Groep | Duurzame energie

Voordeel 5: interessante subsidie op een warmtepomp

Een van de meest prettige voordelen van een warmtepomp is de subsidie die je nu nog ontvangt. De overheid wil stimuleren dat huizen in Nederland door duurzame energie worden verwarmd met bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler. Daarom heeft de overheid een subsidie beschikbaar gesteld: de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Zowel particulieren als zakelijke gebruikers kunnen gebruikmaken van de ISDE subsidie. Hoeveel ISDE subsidie je ontvangt hangt af van het type warmtepomp, maar start vanaf € 1.250. Dat levert u flink financieel voordeel op! In onze webshop kun je direct zien hoeveel subsidie je ontvangt wanneer je een warmtepomp koopt bij de Saman Groep. Bovendien nemen wij de subsidieaanvraag voor je uit handen, zodat je alleen hoeft te genieten van de comfortabele warmte in jouw woning. En van de besparing op de energierekening.

Het is belangrijk om te weten dat de ISDE subsidie per 1 januari 2020 niet meer gebruikt kan worden bij nieuwbouwprojecten zonder gasaansluitplicht. Minister Wiebes meldt dat het budget voor de ISDE geheel ingezet gaat worden voor de verduurzaming van bestaande woningen en andere gebouwen.

Meer weten na het lezen van deze vijf voordelen van een warmtepomp?

Wilt je jouw huis duurzaam verwarmen met een warmtepomp? Of twijfel je hier nog over? De Saman Groep wil duurzaam verwarmen voor iedereen in Zuidwest-Nederland bereikbaar maken. Met deze vijf voordelen van een warmtepomp in jouw achterhoofd gaan we daarom graag met je in gesprek om meer inzicht te krijgen in jouw specifieke situatie en wensen. De Saman Groep verzorgt de volledige installatie van uw warmtepomp. Van het persoonlijke adviesgesprek bij jou thuis tot de installatie, subsidie aanvraag en het periodieke onderhoud. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en offerte.

VRIJBLIJVEND ADVIESGESPREK AANVRAGEN

  • Hidden
  • Hidden