1. Goed voorbereid op weg
Er zijn diverse dingen die je vooraf kunt controleren of regelen. Kijk van te voren welke laadopties je onderweg tegen gaat komen. Er zijn niet evenveel laadpalen in Frankrijk als dat er laadpalen zijn in Duitsland. Let hierbij ook op de snelheid waarmee jouw auto vol is. Er zijn naast reguliere laadpalen vaak ook snelladers te vinden bij tankstations. Met deze snelladers kan jij, afhankelijk van het type auto en laadpaal, tot 300km bereik bijladen in circa 15 minuten. In de tussentijd heb je de tijd voor een kopje koffie. Wel zo ontspannen. Ook helpt het om jouw reis goed te plannen, bijvoorbeeld ’s nachts! Dit scheelt veel drukte en dus ook in de wachttijd voor een laadpaal. Bovendien heeft filerijden een slechte invloed op de actieradius.
2. Houd rekening met jouw rijstijl
Elektrische auto’s zijn vaak voorzien van vele voorzieningen die je comfort verhogen. Houd er rekening mee dat extra comfort in de auto zoals de airco, radio en stoelverwarming ook stroom verbruikt. De stroom die je voor jouw stoelverwarming verbruikt gaat van je actieradius af. Bovendien rijdt een elektrische auto het meest efficiënt wanneer je een constante snelheid rijdt. Zet de auto bijvoorbeeld op de cruise control op 100km/u. Ook hebben veel elektrische auto’s de modus om bij te laden wanneer de auto remt of je het gas los laat. Wanneer je in deze modus rijdt, vergroot je jouw actieradius doordat de auto de kans krijgt om bij te laden.

3. Controleer of je kunt opladen
Voordat je vertrekt is het prettig als je weet of jouw huidige laadpas ook in het buitenland gebruikt kan worden. Indien nodig kan je nog tijdig een andere laadpas aanvragen. Zo kom je nooit voor verassingen te staan. Op diverse websites met accommodaties kan je kiezen voor een accommodatie met laadvoorziening. Dan weet je zeker dat je bij het hotel of vakantiepark jouw auto kunt opladen. In sommige gevallen kan je zelfs al een laadpaal reserveren bij de accommodatie zelf.
4. Voor alle zekerheid
Neem voor alle zekerheid ook jouw laadkabel mee voor 220v. Deze kan gewoon in het stopcontact. Hoewel deze manier van opladen een aanzienlijk langere laadtijd heeft, is het in geval van nood erg fijn om deze kabel achter de hand te hebben.
5. Zorg dat je auto er klaar voor is
Hoe vanzelfsprekend ook; vertrek met een volle accu dankzij jouw laadpaal thuis. Laad de auto thuis op en vergeet niet om bijvoorbeeld al een temperatuur in te stellen. Zo is de auto bijvoorbeeld al 20 graden wanneer je instapt. Dat gaat dan niet meer van de actieradius af omdat jouw auto al lekker warm is bij vertrek.
Heb je nog geen laadpaal thuis of op de zaak? De Saman Groep helpt graag!