Kosten van elektrisch rijden

Een elektrische auto is op dit moment duurder in aanschaf dan een benzine auto. Circa 36% duurder zelfs. Maar onderaan de streep is dat beeld heel anders. Het opladen van de auto kost gemiddeld € 0,40 per kWh. Om 100km te rijden verbruikt een elektrische auto gemiddeld 20 kWh en het kost daarmee € 8,00.

De benzineprijzen stijgen fors. Op dit moment kost een liter benzine € 2,00. Om 100km te rijden kost het circa € 15,00  uitgaande van een redelijk zuinige auto.

Is elektrisch rijden goedkoper ondanks de hogere aanschaf? Ja! Op lange termijn wel. Al helemaal wanneer je thuis op kunt laden met stroom van jouw eigen zonnepanelen. Per 100km bespaart je al €7,00. Zo passeer je vanzelf het punt waar de elektrische auto voordeliger is.

CO2-uitstoot van Nederland

Om de elektrische auto op te laden verbruik je stroom. Binnen Europa wordt er op diverse manieren stroom opgewekt. In Noorwegen bijvoorbeeld met waterkrachtcentrales en Polen nog via steenkool. Laten we eerst kijken hoe groen de Nederlandse stroom is. Om in Nederland 1 kWh stroom op te wekken, stoten we gemiddeld 449 gram CO₂ uit. Vergelijken we dat met bijvoorbeeld Polen en Noorwegen, dan zien we dat de onderlinge verschillen groot zijn. Polen zit op 634 gram en Noorwegen op 28 gram CO₂-uitstoot. De manier waarop de stroom wordt opgewekt, maakt veel verschil voor de uiteindelijke uitstoot van CO₂. Het verschilt dus ook per land hoe duurzaam elektrisch rijden is, ervan uitgaande dat de eigenaar van de auto niet zelf de benodigde energie duurzaam opwekt.

CO2-uitsoot van de elektrische auto

Om een eerlijk oordeel te kunnen vellen over de duurzaamheid van elektrisch rijden, moeten we zeker kijken naar de CO₂-uitstoot. Maar niet alleen tijdens het rijden zelf. Ook de productie van de auto en de accu moeten meegenomen worden in het oordeel. Om een auto te produceren, komt er circa 10.200kg CO₂ vrij. Het verschil tussen een elektrische auto of een auto met een brandstofmotor is hierin nihil. Het grootste punt is de productie van de accu voor de elektrische auto, hierbij komt circa 5.100kg CO₂ vrij. Echter, per gereden kilometer stoot de elektrische auto minder CO₂ uit. Zo loopt de elektrische auto de achterstand van CO₂-uitstoot weer in. Na circa 39.000 gereden kilometers stoot de elektrische auto overall gezien al minder CO₂ uit dan de auto met brandstofmotor op evenveel kilometers. De vergelijking ziet er als volgt uit:

  CO₂-uitstoot bij productie auto CO₂-uitstoot bij productie accu CO₂-uitstoot na 220.000km Totale CO₂-uitstoot Gemiddelde kosten per km Gemiddelde kosten na 220.000km
Elektrische auto 10.200kg 5.100kg 17.000kg 32.300kg € 0,10 € 16.400
Auto op benzine 10.200kg n.v.t. 42.900kg 53.100kg € 0,15 € 28.500

Een elektrische auto stoot in totaal dus gemiddeld 39% minder CO₂ uit. En heb je zonnepanelen op jouw dak? Dan is de CO₂-uitstoot na 220.000km natuurlijk nog veel minder.

Ja, elektrisch rijden is beter

Zowel voor het milieu als voor jouw portemonnee. Op de lange termijn is de verwachting dat de prijzen voor elektrische auto’s gaan dalen. Ook zullen er meer elektrische tweedehandsauto’s op de markt komen. Daarnaast gaat de ontwikkeling van accu’s hard. De accu is nu nog het duurste onderdeel van een elektrische auto. Zodra deze in prijs zakt, wordt de elektrische auto nog voordeliger. Bovendien zijn er ook plannen om gerecyclede accu’s mee te nemen in de productie van een nieuwe accu en ontstaat er steeds meer een circulaire economie. Dat maakt elektrisch rijden in de toekomst nog duurzamer dan het nu al is. De allerbeste combinatie? Die maak je met zonnepanelen op jouw dak!