In de veelbesproken uitzending van Radar over warmtepompen (februari 2019) werd aangegeven dat één op de vijf mensen ontevreden is over de werking van de warmtepomp. Dit bleek uit een enquête van Radar, ingevuld door 110 consumenten die een warmtepomp hebben of hebben gehad. Bij 20% van de respondenten werd de woning niet warm genoeg en 17% gaf aan dat de energierekening zelfs omhoog ging na de installatie van de warmtepomp. Hoe kan dat? Dit moet u weten om te bepalen of uw woning geschikt is voor een warmtepomp:

VOORWAARDEN VOOR EEN WARMTEPOMP

In de uitzending van Radar kwam naar voren dat de problemen voornamelijk spelen in oudere woningen die niet goed geïsoleerd zijn. Om over te gaan op een warmtepomp is het ten eerste belangrijk dat de woning goed geïsoleerd en tochtdicht is. Immers, hoe beter geïsoleerd, hoe minder warmte er verloren gaat. Daarnaast is het van belang dat het afgiftesysteem geschikt is voor lage temperatuurverwarming. Denk hierbij aan vloerverwarming en/of lage temperatuurradiatoren. Verder maakt een warmtepomp verwarmingswater met een temperatuur van circa 55°C. Dat is lager dan een gemiddelde cv-ketel. Deze temperatuur is in de meeste gevallen onvoldoende voor ‘gewone’ radiatoren. Ook kijken we naar het gasverbruik. Bij een laag gasverbruik levert een warmtepomp in de praktijk vaak onvoldoende op om rendabel te zijn. De Saman Groep bekijkt altijd de situatie ter plaatse. Betekent dit dat we soms ook ‘nee’ moeten verkopen? Ja. Want niemand is tevreden als een warmtepomp niet goed werkt of niets oplevert.

VERSCHILLENDE TYPEN WARMTEPOMPEN

Daarnaast zijn er ook verschillende typen warmtepompen, passend bij verschillende woningen en wensen. Laat u voorafgaand goed adviseren door een ervaren en erkend warmtepomp installateur, voordat u kiest voor een warmtepomp. In de basis kennen we bij de Saman Groep twee opties: een hybride- of all-electric warmtepomp. Ten eerste de hybride warmtepomp. Deze werkt samen met een bestaande cv-ketel op gas of beschikt over een geïntegreerde cv-ketel. Dat maakt deze oplossing geschikt voor bestaande woningen die nog niet volledig van het gas kunnen. Is de warmtelevering van de warmtepomp niet toereikend, bijvoorbeeld tijdens erg koude winterdagen, dan neemt de cv-ketel de verwarmingsfunctie over. Zo hoeft u nooit in de kou te zitten. De tweede optie is de all-electric warmtepomp. Een all-electric warmtepomp verwarmt (en koelt) de woning volledig zonder gas. Een gasketel is dus niet meer nodig. In de praktijk zien we dat dit type warmtepomp voornamelijk geschikt is voor nieuwbouwwoningen en erg goed geïsoleerde bestaande woningen.

Een volledig elektrische warmtepomp is ongeveer net zo groot als een koelkast. Dit komt door het grote voorraadvat voor warm water. Een hybride warmtepomp is wat kleiner of net zo groot als een cv-ketel. Hierdoor neemt het weinig ruimte in beslag.

VERWARMEN MET EEN WARMTEPOMP

Een warmtepomp zet natuurlijke energie uit de aarde of lucht om in warmte. Door de lage temperatuurverwarming geeft de warmtepomp een constante temperatuur in huis. Heeft u momenteel een cv-ketel, dan bent u wellicht gewend om de thermostaat ’s nachts terug te draaien om energie te besparen. Met een warmtepomp raden we dit af. De lage temperatuurverwarming in combinatie met bijvoorbeeld vloerverwarming zorgt ervoor dat het lang duurt voordat de woning een paar graden is opgewarmd. Hoe constanter de temperatuur, hoe hoger het rendement van de warmtepomp.

DE BESTE KEUZE IN UW SITUATIE

De installatie van een warmtepomp is altijd maatwerk, net als het bepalen of uw woning geschikt is voor een warmtepomp. We kijken naar de capaciteit die u nodig heeft om uw woning comfortabel te verwarmen. Ook kijken we naar de mogelijkheden en plaats om de warmtepomp te plaatsen. Door onze ruime kennis en ervaring met warmtepompen en andere energie-oplossingen kunnen wij u optimaal adviseren over de mogelijkheden. In de afgelopen jaren heeft de Saman Groep ruim 1.200 warmtepompen succesvol geïnstalleerd. Daarnaast bezit de Saman Groep een KOMO INSTAL® BRL 6000-00/21 procescertificaat. Dit procescertificaat – uitgegeven door Kiwa – staat voor kwalitatief zeer goede installatie en beheer van warmtepompinstallaties.

Benieuwd naar de mogelijkheden met een warmtepompinstallatie in uw woning? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek met een adviseur van de Saman Groep.