Een warmtepompboiler verwarmt uw tapwater door warmte te onttrekken uit de omgeving. Doordat er hierbij geen gas, maar elektriciteit, wordt gebruikt, is een warmtepompboiler een kostenefficiënte manier om uw tapwater te verwarmen. Ook kunt u direct fors uw CO₂-uitstoot verlagen. Daarnaast verbruikt een warmtepompboiler gemiddeld drie keer minder stroom dan een elektrische boiler. Daardoor kunt u flink besparen op uw energiekosten.
Plaatsen warmtepompboiler
In principe kunt u een warmtepompboiler overal plaatsen waar een aansluiting voor warm en koud water, en stroom aanwezig is. Houd er wel rekening mee dat een warmtepompboiler erg zwaar is. Daarom adviseren wij om de boiler op de begane grond te plaatsen. Veel van onze klanten plaatsen de warmtepompboiler bijvoorbeeld in de garage, berging of stookruimte. Om te voorzien in de elektriciteitsbehoefte van de warmtepompboiler is het tot slot mogelijk om deze aan te sluiten op zonnepanelen op uw dak. Op deze manier wekt u zelf duurzaam stroom op om de warmtepompboiler milieuvriendelijk te voorzien van elektriciteit.
Hoe werkt een warmtepompboiler?
In de basis hanteert een warmtepompboiler hetzelfde principe als een reguliere warmtepomp. Eerst onttrekt de installatie warmte uit de omgevingslucht. Vervolgens geeft de installatie de warmte af aan een met koelvloeistof gevulde warmtewisselaar. De vloeistof verdampt en vervolgens samengedrukt door een compressor. Daardoor verhoogt de temperatuur. Daarna gaat het verwarmde gas naar een tweede warmtewisselaar (een condensator). Deze bevindt zich in het boilervat. Hier wordt de warmte afgegeven aan het water in het boilervat. Vervolgens zorgt een expansieventiel ervoor dat de druk en de temperatuur van de koelvloeistof dalen. Tot slot herhaalt de installatie de cyclus.

Wanneer een warmtepompboiler?
Wanneer uw oude boiler, bijvoorbeeld op elektriciteit of aardgas, aan vervanging toe is, dan is dit een goed moment om een warmtepompboiler te overwegen. Omdat de warmtepompboiler geen fossiele brandstoffen gebruikt, bespaart u flink op uw CO2-uitstoot. Ook ligt het elektriciteitsverbruik gemiddeld 3 keer lager dan een elektrische boiler. Daardoor bespaart u dus behoorlijk op uw energiekosten. Verder geldt in de basis: hoe meer water u verbruikt, hoe interessanter een warmtepompboiler wordt. Een warmtepompboiler kan namelijk voorzien in grote hoeveelheden warm water. Bovendien geeft de boiler op verschillende aftappunten – bijvoorbeeld in uw keuken en badkamer – tegelijk warm water.
MEER INFORMATIE
Wanneer u meer informatie wenst over de installatie van een warmtepompboiler, dan kunt u ons volledige aanbod in de shop bekijken of contact opnemen voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij helpen u graag de juiste warmtepompboiler te vinden passend bij uw woonsituatie en wensen.