Het zal geen verrassing voor je zijn; de Saman Groep zet zich iedere dag in voor duurzaamheid. Onze missie is om duurzaam én comfortabel wonen, leven en werken voor iedereen bereikbaar te maken. Maar duurzaamheid gaat verder dan duurzame energie alleen. Ook als organisatie willen we in bredere zin onze duurzame bijdrage leveren voor onze klanten, collega’s en omgeving.

Onze droom: “Het bereikbaar maken van de energietransitie om klimaatveranderingen te stoppen zodat toekomstige generaties duurzaam en comfortabel kunnen wonen, leven en werken.”

Wij houden de Sustainable Development Goals (SDG’s) vanuit de Verenigde Naties aan als leidraad. In totaal stelden zij 17 doelen vast. Als Saman Groep focussen we op de drie doelen waarmee wij de meeste impact kunnen maken. We vertellen je hoe we deze doelen voor 2030 willen behalen.

doel 7: betaalbare en duurzame energie

Waarom we als Saman Groep voor dit doel kiezen, behoeft niet veel uitleg. Het bereikbaar maken van duurzame energie is het hoofddoel van ons bedrijf. We maken duurzaam wonen, leven en werken voor iedereen bereikbaar. Dit doen we door het adviseren en monteren van de juiste oplossing. Om iedereen de mogelijkheid te bieden om te verduurzamen, kunnen installaties ook gehuurd of gefinancierd worden. Ons concrete doel?

In 2025 is het voor iedereen binnen ons werkgebied bereikbaar om minimaal 50% op de energierekening te besparen dankzij onze duurzame oplossingen.

hoe maken we dit mogelijk?

 1. Om onze installaties financieel bereikbaar te maken, kunnen deze worden gehuurd tegen een vast maandbedrag of gefinancierd tegen aantrekkelijke tarieven vanuit Rijksoverheid.
 2. Vanaf 2023 bieden wij tweedehands zonnepanelen aan met garanties. Deze zonnepanelen worden een stuk voordeliger dan nieuwe zonnepanelen. Bovendien zijn deze zonnepanelen afkomstig van klanten die hun bestaande installatie willen vervangen. Door deze installaties te hergebruiken, dragen we bij aan de circulaire toepassing van producten.

doel 8: eerlijk werk en economische groei

Wij als Saman Groep geloven erin dat we alleen economisch kunnen groeien door een goede werkgever te zijn. Dit doen we door onze collega’s de mogelijkheid te bieden om zichzelf te blijven ontwikkelen en altijd te luisteren naar de feedback die wij als organisatie krijgen. Bovendien kun je bij ons ook te solliciteren via ‘open hiring’ zo heeft iedereen een gelijke kans op een baan. Ons concrete doel?

In 2025 volgt ieder jaar ten minste 20% van onze collega’s een opleiding aan de Saman Academie.

hoe maken we dit mogelijk?

 1. Sinds 2018 hebben wij de Saman Academie om onze collega’s te blijven ontwikkelen. In 2022 wordt dit opleidingsprogramma verder ontwikkeld en uitgebreid zodat er voor ieder discipline en niveau de mogelijkheid is om te blijven ontwikkelen.
 2. In 2023 wordt de Saman Academie ondersteund met een eigen praktijkschool in onze vestiging in Zierikzee.
 3. In 2024 en 2025 voorzien we alle vestigingen van een eigen praktijkschool. Zo bieden we iedere collega de kans op eerlijk werk en persoonlijke groei.

doel 13: klimaatactie

Wanneer je hele dagen werkt om de energietransitie verder te helpen, moeten wij als Saman Groep ook alles doen wat we kunnen in ons eigen gebruik van energie. Er is aandacht voor de hele keten, van het delven van grondstoffen tot al onze eigen activiteiten. Ons concrete doel?

In 2030 worden al onze operationele werkzaamheden 100% energieneutraal uitgevoerd.

hoe maken we dit mogelijk op het gebied van huisvesting?

 1. In 2023 zijn al onze gebouwen gasloos en energieneutraal.

hoe maken we dit mogelijk op het gebied van mobiliteit?

 1. In 2023 zijn alle aan te schaffen personenauto’s 100% elektrisch.
 2. In 2027 zijn alle aan te schaffen bedrijfsbussen 100% elektrisch.
 3. In 2027 compenseren wij al onze elektrische energie voor mobiliteit.

hoe maken we dit mogelijk op het gebied van uitvoering?

 1. In 2025 hebben wij volledig inzicht in het energieverbruik van al onze operationele werkzaamheden.
 2. In 2027 is 50% van onze operationele werkzaamheden energieneutraal.
 3. In 2030 is 100% van onze operationele werkzaamheden energieneutraal.